Adres

Huiskensstraat 72b,

Venlo

Neem contact op

+31 6-48409811

suzanne@sourceofgrowth.nl

Volg ons
Tips die helpen bij het bewaken van grenzen
jan. 02, 2023

Grenzen zijn een afbakening tussen wat van jou is en van de ander. Hierdoor weet jij waar jouw verantwoordelijkheid en zorg stopt en die van de ander begint. Wat jij kunt loslaten en aanpakken. Grenzen voel je. Van kriebels in je buik tot warm worden en een lichaam dat onrustig is omdat er iets niet in de haak is.

 

Grenzen zijn een richtingaanwijzer voor jouw behoeften. Als je er naar luistert kun je gezonde grenzen stellen en een energiebalans creëren waardoor je goed voor jezelf zorgt EN nog voldoende energie overhoudt om ook voor de ander te zorgen. Dit klinkt logisch, maar toch komen deze uitspraken jou misschien bekend voor.

 

“Hij respecteert mijn grenzen niet”.

“Zien ze nu niet dat ik het al zo druk heb?”.

“Mijn werknemers blijven mij zelfs bellen tot midden in de nacht”.

“Ik ben moe, waarom laten ze mij nu niet met rust?”

 

Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties waarin andere mensen over jouw grenzen heen gaan. Waarschijnlijk kun jij er nog wel een paar toevoegen aan het lijstje nu jij je er bewust van bent. En het typische is dat in alle voorbeelden de ander de grens lijkt te overschrijden. Jouw grens lijkt de overschrijden. Daarom ben je op zoek naar hoe je de ander kunt laten inzien dat ze nu eindelijk eens moeten stoppen met over jouw grenzen te gaan.

 

“Duidelijkheid is vriendelijk”. – Brene Brown –

 

Maar om eerlijk te zijn ligt het niet aan de ander. Als andere mensen steeds over jouw grenzen gaan, dan betekent dit dat jij hun de kans daarvoor geeft. Als jij telefoontjes krijgt tot midden in de nacht, jij te vaak “ja” zegt en je gedraagt alsof je nooit rust nodig hebt dan ziet de ander niet dat er een grens is. Dan ben jij niet duidelijk genoeg in het stellen van jouw grenzen.

 

In deze blog geef ik jou daarom een aantal tips die je kunt gebruiken om duidelijke grenzen te stellen en een energiebalans te creëren die gezond voor jou is. 

1. Neem volledige verantwoordelijkheid

Wanneer jij vaak het gevoel hebt dat je overvraagt wordt, mensen jouw grenzen niet respecteren of jij te hoge eisen hebt voor jezelf. Dan bestaat er een grote kans dat je nog geen duidelijke grenzen hebt gesteld voor jezelf. Of er misschien niet goed genoeg naar luistert.

 

Daarom is mijn eerste tip: Neem volledige verantwoordelijkheid wanneer je merkt dat dat de ander over jouw grenzen gaat. Andere mensen kunnen maar zover gaan als waar jij hen de kans voor geeft. Als zij steeds over jouw grenzen stappen dan heb jij ze niet duidelijk genoeg aangegeven.

 

Dus zie dat jij dit hebt laten gebeuren en stel alsnog de grens. En daar bedoel ik niet mee: beledigd roepen en met de vinger wijzen naar de ander. Of alleen maar een mededeling doen.

 

“Ik ben moe, ik heb het te druk en veel werk te doen”.

 

Jij traint mensen in de manier waarop jij wilt dat zij met jou omgaan. Als zij over jouw grenzen heen gaan, dan wisten zij niet dat die grens er was. Dit is niet leuk om te horen maar wel wat het is. Wij trainen mensen hoe ze ons moeten behandelen. Begin daarom met excuses.

 

“Ik ben je mijn verontschuldiging schuldig”.

“Ik gedraag mij alsof ik geen rust nodig heb”.

“Ik heb zelfs ja gezegd tegen jou terwijl ik nee moest zeggen”.

“Ik heb iets in werking gezet dat helemaal niet voor mij werkt”. 

“Ik moet iets veranderen”.

“Nu ik dit weet moet ik gezondere grenzen stellen”.

 

Wanneer jij volledige verantwoordelijkheid neemt, dan heb jij de belangrijkste stap naar het stellen van gezonde grenzen gezet. Aan de andere kant ligt de ervaring en gevoelens verborgen waar je naar op zoek bent. Die van energie, vrijheid en respect. En als jij dit doet, dan ben je een rolmodel voor anderen om hetzelfde te doen.

 

Denk er maar eens aan wat voor invloed het zou hebben als jouw kinderen niet alleen maar een ouder zien die constant hard aan het werken is, moe is en afgeleid. Wat als zij zouden zien dat die ouder hard werkt, maar duidelijke grenzen heeft, rust neemt, energie overhoudt en met aandacht bij ze is. Dan ben je een heel ander voorbeeld. Zo kun je dit voorbeeld ook toepassen op het werk of in je relatie.

 

Dit brengt mij meteen op de volgende tip. Want grenzen vertellen ons iets over de zorg voor onszelf en voor de ander. Deze zelfzorg kun je toepassen in verschillende gebieden van je leven. 

2. Ben er altijd voor jezelf


De tweede tip gaat over zorgen voor jezelf. Grenzen geven namelijk iets aan over de zorg voor de ander en voor jezelf. Grenzen leren je iets over jouw behoeften. En ervoor jezelf zijn betekent dat je naar deze behoeften luistert en er invulling aan geeft. Als je dat doet dan blijft er energie over om ook goed voor de ander te kunnen zorgen. Andersom werkt het helaas niet.

 

Er voor jezelf zijn kun je zoals gezegd toepassen in verschillende gebieden van jouw leven. Het werk, je relatie, ouderschap, ondernemerschap, financiën. En ga zo maar door.

 

De vragen die jij jezelf daarom elke dag mag stellen is:

 

“Wat zijn mijn behoeften in dit gebied van mijn leven?”

“Waar krijg ik meer energie van dan dat het mij kost?”

“Hoe ziet het voor mezelf zorgen eruit in dit gebied van mijn leven?”

 

De antwoorden kunnen heel verschillend zijn. Op het gebied van gezondheid: en een doktersafspraak maken of fysiek fit worden, of teveel stress ervaren en vaker nee zeggen op het werk. In je relatie kan het dat betekenen dat je nee gaat zeggen of juist dat je van iemand houdt of waarvoor je dankbaar bent in je relatie. Of het kan gaan over jouw financiën op orde krijgen.

 

Waar het om gaat is dat je steeds bewust bent van wat “er voor jezelf zijn’ betekent in de verschillende gebieden van jouw leven. En natuurlijk ernaar gaat handelen. Dat jij invulling geeft aan de behoeften die jij hebt. Voor jezelf zorgen betekent dat jij je gedraagt op een manier waarop jouw behoeften vervult worden. Alleen dan kun jij dichter bij jou doel komen.

 

Ik wil hier nog iets aan toevoegen. Er kunnen zich namelijk altijd onverwachte situaties of omstandigheden voordoen. Dat je bijvoorbeeld ineens voor een zieke partner of kind moet zorgen, of een collega moet vervangen die uitvalt. Weet dan dat als de zorg voor de ander omhoog gaat. De zorg voor jezelf ook omhoog moet gaan.

 

Neem dan die extra rust, slaap, wandeling, dat warme bad of die hardloopsessie. Je hebt het nodig. Dit brengt mij meteen op de volgende tip. 

3.  Zeg vaker NEE

Wanneer we het heel druk hebben dan kunnen we vaak maar aan een ding denken: hoe kom ik de dag door? Overleven. In deze overlevingsmodus vergeten we niet alleen voor onszelf te zorgen, wij vergeten ook dat wij geen apparaten zijn die je aan en uit kunt zetten. Daarom zeggen we veel vaker ja dan dat ons lief is. Zonder erbij na te denken en dan heb je er later spijt van.

 

Je bent een levend wezen met emoties en nuances. Die in de overlevingsmodus lijken te zijn verdwenen. Dan is het juist heel belangrijk om vaker even stil te staan en te luisteren naar de richtingaanwijzer die jij hebt. Jouw grenzen. Die richtingaanwijzer leid jou naar een antwoord op vragen en verzoekjes van anderen. Luister hiernaar. Je zult zien dat wanneer je dit bewust doet, jij vaker nee als antwoord zult geven.

4. Vergeet de mythe van egoïsme

Jezelf op de eerste plaats zetten, luisteren naar jezelf en invulling geven is niet egoïstisch. Het is gezond en liefdevol omgaan met jezelf. Dit is duidelijk voor jou maar ook voor de ander. Dus wanneer jij grenzen stelt en invulling geeft aan jouw behoeften dan weet de ander wat hij aan je heeft. Dit is respectvol en liefdevol naar de ander.

 

En zoals ik al eerder aangaf, je bent een rolmodel voor anderen doordat jij gezonde grenzen stelt en hiernaar leeft. Het vergt moed om je kwetsbaar op te stellen en grenzen aan te geven. Door moedige acties inspireer jij anderen om hetzelfde te doen.

 

Waarin ga jij nog te vaak over jouw grenzen?

16 jun., 2023
Sta jij altijd klaar met jouw mening oordeel of goed bedoelde advies? Laat dat eens achterwege en stel een vraag. Een open vraag. Uit interesse en nieuwsgierigheid. Waarom? Omdat dit de relaties met andere mensen ten goede komt. En het leven is mooi door de mensen om je heen.
22 mei, 2023
Heb jij het gevoel dat het leven aan jou voorbij trekt en jij stilstaat? De dagen te kort zijn? De tijd vliegt? Alle dagen op elkaar lijken? Of word je gegrepen door de dagelijkse sleur? En merk jij dit al een tijdje op maar weet je niet hoe je de sleur kunt doorbreken? Dan is deze blog voor jou!
Share by: