Adres

Huiskensstraat 72b,

Venlo

Neem contact op

+31 6-48409811

suzanne@sourceofgrowth.nl

Volg ons
Ben jij in staat om oplossingen te vinden?
dec. 05, 2022

“It’s not the resources but resourcefulness that ultimately makes the difference”. -Tony Robbins-


Het zal niet de eerste keer zijn dat je leest dat wij in een materialistische samenleving wonen. Vaak zijn we op zoek naar de nieuwste technologische snufjes om onze problemen op te lossen of iets sneller of beter te kunnen. Wij denken dat we niet vooruit komen omdat we niet genoeg middelen hebben. 

We verzamelen materiaal om ons beter te voelen

Veel gebruikte redenen zijn dan een gebrek aan energie, tijd en geld. Of zijn het excuses? Gebruik jij steeds dezelfde smoesjes als reden waarom jij jouw doelen niet bereikt? Ben jij gestopt met het werken aan jouw doelen omdat je te weinig middelen hebt? Of sta je stil omdat je wacht? Totdat je iets bepaalds hebt?


Dan is deze blog voor jou. Ik neem jou hierin mee naar de wereld van vindingrijkheid. En laat jou zien dat het er niet om gaat of je genoeg middelen hebt om jouw doelen te bereiken, maar of je vindingrijk genoeg bent. Ook geef ik jou een stappenplan waarmee jij naar meer vindingrijkheid kunt werken.



Vindingrijkheid…..het woord alleen al tovert een glimlach op mijn gezicht. Bij jou ook?

Inhoud

1: Wat is vindingrijkheid?

2: Vindingrijkheid als krachtbron

3: Het 5 stappenplan naar vindingrijkheid

1: Wat is vindingrijkheid

“Met originele oplossingen komen voor problemen die met de functie verband houden. Door verbeeldingskracht nieuwe werkwijzen bedenken.”


Vindrijkheid is dus eigenlijk twee dingen. Je kunt originele oplossingen bedenken voor problemen. En je bent door jouw verbeeldingskracht in staat om nieuwe werkwijzen te bedenken. Nieuwe strategieën te bedenken. Als iets niet blijkt te werken, ben jij in staat om een andere manier te bedenken om met dezelfde situatie om te gaan.


Bijv. Je moet elke dag naar het werk en moet op hetzelfde tijdstip beginnen.


Als je de auto pakt kom, je steeds te laat omdat je in de file belandt. Je besluit om de fiets te pakken naar het werk. De situatie blijft het zelfde, maar je past een andere strategie toe waardoor je wel op tijd op het werk komt.



Deze twee dingen zijn beiden belangrijk in jouw persoonlijke ontwikkeling. De vaardigheid om oplossingsgericht te denken en verbeeldingskracht gebruiken om iets positief te veranderen kunnen beiden geleerd worden. Vindingrijkheid kan dus geleerd en versterkt worden.

2: Vindingrijkheid als krachtbron


Binnen de oplossingsgerichte methode gaan  wij ervan uit dat mensen in allerlei vaardigheden al bezitten. Zo zijn ze in bepaalde mate al veerkrachtig en vindingrijk.


Vindingrijkheid is volgens de oplossingsgerichte methode een krachtbron die al aanwezig is in ieder mens en die kan worden aangeboord om oplossingen voor problemen te vinden en deze uit te voeren.


Met andere woorden kan vindingrijkheid jouw leven helpen veranderen. Wanneer vindingrijkheid goed gebruikt wordt kan het ervoor zorgen dat jij jouw doelen efficiënter en effectiever bereikt. Of je gaat juist weer aan die doelen werken die je hebt gepauzeerd.


In welke mate je vindingrijk bent, wordt o.a. bepaald door je opvoeding en dat wat je geleerd hebt in het leven. Heb jij bijvoorbeeld geleerd in oplossingen en mogelijkheden te denken. Of juist in obstakels en problemen? Als jij nu nog niet zo vindingrijk bent, betekent dit dus dat je meer werk hebt te verrichten om dit onder de knie te krijgen.


Wanneer je eerder in soortgelijke situaties bent geplaatst, dan heb je mogelijk ook geleerd om bepaalde oplossingen in nieuwe situaties te verzinnen. Of soms heb jij noodgedwongen vindingrijk moeten zijn waardoor je snel leerde hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan.


Coaching kan jou helpen om te leren denken in oplossingen en mogelijkheden. Met hulp van de coach leer je eigenlijk speuren in allerlei hoekjes van jouw geest, waar je voorheen niet keek. Op zoek naar opties.

Vindingrijkheid in verschillende gebieden

Het kan ook zo zijn dat jij vindingrijk bent in een bepaald gebied van jouw leven. Bijvoorbeeld op het werk of in jouw sport, of juist als ouder zijnde. Enerzijds komt dit omdat het in deze levensgebieden vanzelfsprekend is om mensen te leren in oplossingen te denken. Of je leert zelf om andere strategieën te verzinnen om toch het gewenste resultaat te bereiken.


In de tennisport is het bijvoorbeeld veelvoorkomend dat er geen scheidsrechter aanwezig is bij een wedstrijd. De tennisser leert hierdoor van jongs af aan al zelfstandig te zijn en oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar hij tegenaan loopt. Soms ook noodgedwongen.



Anderzijds zijn mensen al veel vindingrijker wanneer het doel helder is dat zij willen bereiken. Als het namelijk vaag is waar je naartoe wilt of wat het gewenste resultaat is, dan is het lastig om een breed perspectief aan te nemen en allerlei nieuwe oplossingen te verzinnen die je voorheen niet zag. Deze duidelijkheid is dus van essentieel belang als we de stap willen maken naar een vindingrijk leven.

3: Het stappenplan naar vindingrijkheid ziet er zo uit:

1.   Als we iets willen veranderen in ons leven willen we vaak iets meer of beters. We denken vaak dat materiele zaken ons gaan helpen bij het bereiken van het doel, zonder dat wij eigenlijk helder hebben wat ons doel is. Wat is het eigenlijk dat we willen veranderen en bereiken? Daarom is de eerste stap naar meer vindingrijkheid:



Bepaal het doel dat je voor ogen hebt. Wat is het gewenste resultaat dat je wilt bereiken?

Let op! Dit hoeft niet altijd een groot doel te zijn.

2.   Je bent op dit moment niet tevreden met een bepaald gebied in jouw leven. Anders zou je niet willen veranderen. De tweede stap is daarom: Neem 100 procent verantwoordelijkheid nemen voor jouw eigen aandeel in de situatie waar je in zit.

Zie dus in dat jij deze situatie zelf hebt gecreëerd.

 

Maar let op de valkuil. Het is niet nodig om verantwoordelijkheid te nemen voor de hele situatie. Op sommige dingen heb je geen invloed en dan spreken we dus niet over jouw eigen aandeel. 

3.   Wanneer jij de volledige verantwoordelijkheid hebt genomen voor de situatie waar jij in zit, kun je gaan kiezen waar jij voor staat, degene die jij wilt zijn. Dan kun jij daadkracht tonen en kiezen voor datgene dat jij wilt bereiken. Jouw doel.

 

Bijvoorbeeld een eigen zaak, die nieuwe auto, dat boek schrijven, een gezond en fit lichaam etc.

Wanneer je namelijk volledige verantwoordelijkheid neemt voor het feit dat je dat eigen bedrijf nog niet hebt, of dat boek nog steeds niet af is, dan accepteer je eigenlijk ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor een oplossing en alleen dan kan er iets veranderen.

 

Anders komen er smoesjes. En die gaan vaak weer over de middelen die je tekort komt. Zo kom je makkelijk in het zelfde cirkeltje terecht.

 

Bijv.

 

-       “Daar heb ik geen tijd voor”

-       “ Daar heb ik geen geld voor”

 

Nu zul je denken, ja alles leuk en aardig, ik wil ook wel bewust kiezen voor die nieuwe auto ter waarde van 80.000 euro. Maar daar heb ik geen geld voor.

Wat Tony Robbins heel mooi stelt in dit kader is het volgende. Het gaat er niet om dat je die 80.000 euro niet hebt. Dus de middelen niet hebt. Het gaat erom dat je vindingrijk genoeg moet zijn om die middelen aan te trekken.

  • Volgens hem is een gebrek aan middelen dus nooit een reden om niet te kiezen of veranderen. Wel het gebrek aan vindingrijkheid. Dus eigenlijk ontbreekt het je dan niet aan de middelen maar aan de vindingrijkheid.

4.   Hoe veranderen?

Nadat jij de volledige verantwoordelijkheid hebt genomen voor de situatie waar jij in zit en de keuze hebt gemaakt voor wat jij wilt veranderen? Dan is de vraag nog hoe ga jij veranderen?

 

De vierde stap naar vindingrijkheid is daarom dat jij gaat kijken naar die dingen die jij nu al doet die je dichter bij jouw doel helpen.

Kijk naar de dingen die voor jou werken en ga daar meer van doen.

Een vuistregel van de oplossingsgerichte methode is:

 

Doe meer van wat werkt

 

Kijk hiernaast ook naar de dingen die jij nu al doet die jou afremmen in het bereiken van jou doel. Hier kan het gaan om gedrag, maar ook om bepaalde gevoelens of gedachten die je hebt. Beperkte overtuigingen over geld bijvoorbeeld. Als jij niet gelooft dat overvloed ook in jouw leven een rol kan spelen, dan ga jij geen overvloed creëren en ervaren.

 

Door deze twee dingen toe te passen ga jij sneller en efficiënter jouw doel bereiken. 

5.   Vindingrijk zijn betekent dus ook zien wat al werkt en daar meer van doen. Hiernaast gaat vindingrijkheid ook over vertrouwen.

 

Enerzijds het vertrouwen dat jij “ no matter what” wel een oplossing zult vinden. Als dit vertrouwen er niet is, zul je ook een beperkt perspectief hebben op de situatie waar je in zit en niet openstaan voor nieuwe mogelijkheden. Je gelooft toch niet dat het ook anders kan.

 

Anderzijds gaat het ook om het vertrouwen dat een probleem nooit 100% van de tijd aanwezig is. Er zijn altijd uitzonderingen. Zelf als iemand een chronische ziekte heeft, is de pijn niet altijd aanwezig. Het zijn deze momenten van uitzondering waarop jij jouw aandacht wilt richten. Als jij jouw focus en aandacht geeft aan die momenten dat het probleem niet aanwezig is, dan kan het vertrouwen ook weer groeien.

 

Met dit vertrouwen kun jij het proces van het werken naar jouw doel zo goed mogelijk verzorgen. Door het proces zo goed mogelijk te verzorgen, maak jij de kans het grootst dat jij jouw doelen ook zult bereiken. Je bent er dus het meest bij gebaat om de weg naar jouw doel toe zo fijn en goed mogelijk te maken.

Denk jij meer in mogelijkheden of beperkingen?

16 jun., 2023
Sta jij altijd klaar met jouw mening oordeel of goed bedoelde advies? Laat dat eens achterwege en stel een vraag. Een open vraag. Uit interesse en nieuwsgierigheid. Waarom? Omdat dit de relaties met andere mensen ten goede komt. En het leven is mooi door de mensen om je heen.
22 mei, 2023
Heb jij het gevoel dat het leven aan jou voorbij trekt en jij stilstaat? De dagen te kort zijn? De tijd vliegt? Alle dagen op elkaar lijken? Of word je gegrepen door de dagelijkse sleur? En merk jij dit al een tijdje op maar weet je niet hoe je de sleur kunt doorbreken? Dan is deze blog voor jou!
Share by: