Joy Houkes

Zo kun jij geduld hebben bij het werken aan jouw doel

Je bent hard aan het werken om jouw dromen te realiseren. Je hebt grote doelen en ambities die je nastreeft. Alleen zijn er fases waarin jij niet die progressie ziet. Iets wat we allemaal mee maken als we streven naar excellentie in ons leven.

Bij het werken aan deze doelen en ambities is één ding belangrijk: Geduld

"Patience is key"

Er zit veel kracht in geduld. In deze blog geef ik jou 3 manieren hoe jij geduld kunt hebben bij het werken aan jouw doelen.

Inhoudsopgave

Geduld

Je werkt hard, je maakt de uren, je maakt de opofferingen, maar je hebt het gevoel dat je stil staat. Het moment dat jij geen progressie ziet kan ontzettend demotiverend zijn. Dit zijn fases die erbij horen maar ze zijn uitdagend om mee om te gaan.

Het kan je dwars zitten en zelfs zoveel frustratie opleveren dat je wilt opgeven. Daarom is het van belang om de vaardigheid geduld te ontwikkelen zodat jij kunt blijven gaan voor jouw doelen.

Belangrijk!

Geduld is het blijven maken van stappen ook al zie je niet direct progressie. Heb jij geduld dan heb jij het geloof dat wat jij doet het juiste is en dat het jou resultaat gaat opleveren.

De vraag is: hoe kun jij nou geduld hebben in zo’n uitdagende fase?

1. Focus op de activiteiten die jou inspireren

Je hebt vast iets specifieks in je hoofd wat je wilt bereiken. Die visie die jij wilt realiseren. Jij wilt dit hoe dan ook bereiken. Hier gaat dan ook het grootste gedeelte van jouw aandacht en focus naartoe.

Je wilt er het liefst dag en nacht aan werken. Alleen jezelf opsluiten en dag in dag uit werken aan jouw doel is niet de juiste strategie. Je wordt niet gelukkiger door als een kip zonder kop te gaan werken aan jouw doel, om maar resultaten te behalen.

De demotiverende klap komt des te harder aan als jij op deze manier te werk gaat.

Let op!

Je wordt namelijk niet gelukkig door het eindresultaat te behalen. Gelukkig wordt je door passie en betekenis te halen uit de activiteiten die je dagelijks doet.

Ga dus niet jaren op een ding focussen waar jij doodongelukkig van wordt. Omdat je een bepaald eindresultaat of succes wilt behalen. Hiermee verspil jij jouw tijd.

Wat je juist wilt doen is dagelijks de activiteiten waar jij passie en betekenis uit haalt. Met deze activiteiten ervaar je kleine momentjes van succes die bijdragen aan het grote succes.


Voorbeeld

Stel je voor dat je de ambitie hebt om jouw eigen boek te schrijven. Alleen jouw baan neemt ontzettend veel tijd in beslag. Je wacht totdat je genoeg geld hebt verdiend zodat je jouw baan kunt stoppen. Waardoor je alle tijd en aandacht hebt om te schrijven.

Wat je juist wilt doen is je iedere dag focussen op activiteiten die jou inspireren. Als het schrijven inspireert en een boek schrijven jouw ambitie, zorg dan dat je iedere iets creëert op papier.

Want als jij deze activiteiten gaat doen dan is geduld opbrengen geen probleem. Je bent steeds een beetje aan het proeven van het succes doordat je er dagelijks mee bezig bent.


Kijk dus kritisch naar jouw dagen en weken.

Heb jij hier momenten waarin jij aandacht geeft aan deze activiteiten die passie en betekenis geven?

Werk jij iedere dag aan deze betekenisvolle taken die onderdeel zijn van jouw doel?

Zo niet, plan ze in!

2. Zorg dat je altijd aan het leren bent

Op het moment dat je niet aan het leren bent sta je stil. Als jij niet aan het leren bent dan voel jij je niet verbonden met het proces. Deze verbinding voelen is een cruciaal onderdeel. Jij wilt onderdeel zijn van het proces en die progressie ook ervaren.

Wanneer jij niet het gevoel hebt dat je leert of groeit dan gaat het lastig worden om geduld op te brengen. Dit is ook een van de hoofdredenen waarom mensen opgeven. Er is geen progressie.

Blijf daarom jouw kennis vergroten en leer nieuwe vaardigheden richting jouw doel. Ook al zijn deze stappen klein, ze zijn van grote waarde om geduld op te brengen.

Vraag jezelf af welke kennis en vaardigheden nodig zijn voor jouw doel.

  • Hoe kun jij hier dagelijks/wekelijks aandacht aan geven?
  • Hoe ga jij deze progressie meten?

Je krijgt hierdoor juist het geduld omdat jij zelfs de kleinste progressie ziet. Je voelt dat je voorruit gaat ondanks dat (mogelijk) de stappen niet zo groot zijn als jij wilt.

3. Accepteer het proces

"Honor the struggle" - Brendon Burchard

Werken aan een droom of doel is uitdagend. Al helemaal als je in een fase zit waar je geen progressie ziet. Wil jij meer geduld hebben in het proces? Vertel jezelf dan het volgende:

Deze uitdagingen, deze frustraties zijn onderdeel van het proces. Deze conditioneren mij om klaar te zijn voor de successen die ik ga behalen.

En blijf dit tegen jezelf zeggen.

Als jij echt aan het werken bent aan een droom of doel dan ga jij deze uitdagende fases hoe dan ook tegenkomen.

Deze fases zorgen er juist voor dat jij jouw persoonlijkheid ontwikkelt. Je ontwikkelt karakter, doorzettingsvermogen en geduld. Blijf geloven dat het je beter gaat maken, ook al zie je op dit moment geen resultaten.

Dit is een waardevolle, positieve mindset die jij aan kunt nemen voor deze uitdagende situaties. Lukt het je om deze mindset aan te nemen, dan zul jij meer geduld kunnen opbrengen.

Je accepteert het proces omdat jij weet dat het je sterker gaat maken.

Voor welke droom wil jij meer geduld hebben?

Spread the word
>