Joy Houkes

Wat wil jij Nu echt in het leven?

Als High Performer wil jij jouw doelen realiseren, jij wilt groeien en successen behalen. Jij hebt een plan uitgewerkt en je bent dag in dag uit aan het werken om dit doel te realiseren. Want dit is wat jij wilt in het leven.

Dan heb je na maanden, misschien wel jaren hard werken eindelijk dat doel bereikt. Je ervaart een piek van geluk maar dit is heel snel ook weer weg. Je vraagt jezelf af: “Is dit waarvoor ik het allemaal gedaan heb?”.

Dan komt er een nieuw doel waar je aan gaat werken en gebeurt hetzelfde riedeltje.

Je bent op zoek naar een bepaalde voldoening in het leven en dit wil je bereiken door het behalen van doelen. Dit is kenmerkend voor High Performers. Het nastreven van doelen voor een succesvol en betekenisvol leven.

Maar is het behalen van de doelen en successen wat je daadwerkelijk wilt in het leven? Is dat waar je voldoening uit haalt?

Doelen en successen in welk gebied dan ook, zijn ontzettend belangrijk om na te streven. Maar de vraag is: wat willen we nu echt in het leven?

Inhoudsopgave

Wat wil je nu echt? 

De drive om doelen te bereiken heeft nog een achterliggende reden. Wat wij namelijk allemaal nastreven in het leven is dat wij ons op een bepaalde manier willen voelen.

Wij willen ons gelukkig, trots, dankbaar, succesvol, passievol, vrolijk en waardevol voelen.

Alleen zien we dit achterliggende doel vaak over het hoofd. Je bent wellicht aan doelen aan het werken en verwacht dat je deze gevoelens krijgt na het bereiken van het doel.

Heel simpel gezegd is het antwoord op de vraag: Wat willen we nu echt in het leven?

Wij willen betrokken zijn bij het leven en ons goed voelen


Denk bijvoorbeeld aan een moment waarop je samen met een goede vriend(in) wat gaat drinken. Je zit op een druk terras met elkaar te praten. Maar je hebt niet echt door wat er om je heen gebeurt. Je bent volledig betrokken bij het leven op dat moment. Hierbij komen ook gevoelens van dankbaarheid, enthousiasme, vrolijkheid en passie naar voren in zo’n contactmoment met een dierbare.

Een ander voorbeeld is het leren van een nieuwe vaardigheid zoals gitaar spelen. Dit is ook een moment waar je helemaal op kunt gaan in het leren gitaar spelen. Je bent met volledig focus en aandacht bezig en dus betrokken bij het moment. Het kan zelfs zo zijn dat je de tijd helemaal vergeet.


Dit zijn de momenten die je wilt creëren in het leven. Want in deze momenten zijn we volledig betrokken bij het leven en komen er krachtige gevoelens en emoties vrij.

Nu is de vraag: Hoe creëer jij deze gevoelens? Hieronder geef ik jou 3 ideeën hoe jij dit kunt creëren.

1. Ontwikkeling

Het eerste gebied waar jij je op kunt focussen is jouw ontwikkeling. Op momenten dat jij bewust leert en groeit voel jij je betrokken bij het leven.

Je begint bijvoorbeeld met het leren van een vaardigheid die je totaal niet kunt. Je wilt leren tennissen. In het begin sla je de bal alle kanten van de baan af. Maar je bent gemotiveerd om het te leren.

Je blijft het tennissen oefenen en je merkt dat je steeds consistenter de bal binnen de lijnen kunt houden. Op zo’n moment ben je gefocust op het leren van een vaardigheid en ervaar je groei.

Als jij op deze manier betrokken bent bij jouw ontwikkeling dan ontstaan er ook bijvoorbeeld gevoelens van trots.

Wat belangrijk is, is dat jouw focus ligt op datgene waarin jij je wilt ontwikkelen. Je kan zeker een einddoel in gedachte hebben zoals het winnen van een tenniswedstrijd. Maar het draait niet alleen om het einddoel.

Het gaat erom dat jij, in het proces richting jouw doel, jezelf ontwikkelt. Het draait dus om datgene wat jij hebt mogen leren in het proces richting jouw doel.

Wanneer jij alleen focust op het einddoel heb je eenmalig een piek van een goed gevoel. Leg jij de focus op jouw leerdoelen op de weg naar jouw doel dan creëer jij consistent deze gevoelens.

2. Connectie

Het tweede gebied waar jij op kunt focussen is connectie. De verbinding die jij hebt met de mensen om jou heen.

Ik gaf het al aan in een eerder voorbeeld. Wanneer jij echt in verbinding bent met iemand anders (of een groep) in het hier en nu, dan ben je echt betrokken bij het leven.

Dit is iets wat je van nature wilt. Je wilt bij een groep horen en ook betrokken zijn bij deze groep. Alleen zitten we tegenwoordig met ons hoofd ergens anders.

Als we met iemand praten zijn we al aan het denken wat we nog meer moeten doen die dag. Hierdoor missen we die momenten van oprechte verbinding.

Die momenten van oprechte verbinding is wat we willen. Dat zijn momenten waarop jij je gehoord voelt en begrepen. Momenten waarop je stikt van het lachen door een grap van iemand.

Deze connectie is zo ontzettend krachtig omdat je even met niks anders bezig bent. Jouw aandacht is bij het goede gevoel in het hier en nu. Vanuit hier genereer jij die gevoelens die jij wilt.

3. Contributie

"The secret to living is giving" - Tony Robbins

Tony Robbins omschrijft dit mooi in zijn blog. Wat jij geeft komt ook weer terug bij jou. Jouw hele kwaliteit van leven zal verbeteren als je meer geeft.

We zijn alleen tegenwoordig zo druk bezig met onszelf. Hoe druk we het wel niet hebben, wat denken anderen van ons? Wat moet er nog allemaal gedaan worden? Maar we zijn niet alleen hier.

Door alleen maar met jezelf bezig te zijn word je niet gelukkiger. Je wilt juist meer van deze gevoelens creëren die ik eerder heb omschreven. Dit creëer je door niet alleen maar op jezelf te focussen maar juist ook op anderen.

Het maakt niet uit hoe rijk je bent. Je kunt altijd iemand helpen. Al is het door een compliment te geven, te lachen of door een grap te maken. Door bij te dragen in de levens van anderen creëren we gevoelens van geluk.

Wij willen namelijk onderdeel zijn van iets groters. We willen ergens onderdeel van zijn en ergens bij horen. Wat je niet wilt is alleen maar in jouw eigen wereldje leven.

Hoe raak jij betrokken bij het leven?

Spread the word
>