Joy Houkes

"Wat is het dat ik wil met mijn leven?"

Het is een hele moeilijke vraag die iedereen zichzelf wel eens stelt. Hoe kun je deze vraag nou het beste beantwoorden? Hoe kom je achter deze antwoorden?

Er komt een moment dat je gaat nadenken over de richting van jouw leven. Of je nou van school komt, het gevoel hebt dat je vastzit of misschien ben je wel in een midlifecrisis terecht gekomen. 

In deze blog geef ik jou 5 manieren hoe jij meer helderheid kunt krijgen over wat jij wilt met jouw leven.

Inhoudsopgave

1. Wat is belangrijk voor je?

Om helderheid te creëren is het belangrijk om je af te vragen: “Wat is belangrijk voor mij?”.

Als je niet weet wat je wilt met jouw leven dan ben je geneigd om buiten jezelf te gaan zoeken naar helderheid. Je zoekt naar een richting of een ding.

Maar juist het even naar binnen toe keren kan jou antwoorden geven. Als je gaat kijken naar wat belangrijk voor jou is, dan ga je kijken naar jouw waarden.

Als jouw waarden helder voor je zijn, dan kun jij veel gemakkelijker congruente beslissingen maken.

Jouw waarden zijn jouw basis, jouw vertrekpunt. Vanuit dat vertrekpunt kun jij veranderen, jouw dromen en doelen realiseren en actie ondernemen. Je wilt met wat jij ook gaat doen, dicht bij jouw waarden blijven.

Uiteindelijk wil jij iets doen wat jouw geluk, voldoening, zelfvertrouwen en betekenis brengt.

Op het moment dat jij niet bewust bent van jouw waarden en iets gaat doen wat ver van jouw waarden af staat. Dan ga jij het gevoel krijgen dat er iets niet klopt. In het eerste geval kun jij je zeer ongelukkig gaan voelen.

Daarom is het zo belangrijk om te vertrekken vanuit jouw waarden wil jij helderheid creëren over wat jij wilt met jouw leven.

Wat zijn jouw waarden?

Waarden zijn bijvoorbeeld:

Creativiteit, samen, loyaliteit, eerlijkheid, succes, familie, werk, gelijkheid, veiligheid, vrijheid, gezondheid, vriendschap, leiderschap en groei.

Jouw waarden bepalen wie jij bent en hoe jij jezelf naar buiten brengt.

Als jij het gevoel hebt dat jij niet weet wat jij wilt met jouw leven, check dan wat jouw waarden zijn. Wat voor jou echt belangrijk is. Want zo weet jij ook direct waar jij iets mist in het leven. Waar jij meer helderheid in wilt krijgen.

Stel dat jij “samen” ontzettend belangrijk vindt. Maar je zit in een relatie waar er niks samen wordt gedaan. Of je bent bezig met een carrière waar je alles alleen moet doen. Dan ga jij het gevoel krijgen dat er iets niet klopt met jouw leven. Dat je vast zit of dat je geen betekenis ervaart.

Op deze momenten vraag jij jezelf af: “Wat wil ik met mijn leven?”. Als jij jouw waarden weet dan kom jij er ook achter waar jij behoeften aan hebt in jouw leven.

2. Maak het overzichtelijk

Zo’n grote vraag als: Wat wil ik met mijn leven? Kan ontzettend overweldigend aanvoelen. En juist omdat het zo groot is gaat het moeilijk worden om het antwoord te vinden.

Deze vraag wordt ook vaak geassocieerd met het hebben van een missie. Dat je hier bent met een specifieke reden en dit is wat je moet achterhalen.

Dit is een mooie filosofie of gedachtegang. Maar het is ook een gedachtegang die jou tegen kan houden in jouw ontwikkeling. Want als jij jouw “missie” nog niet achterhaald hebt, wat dan? Moet je dan de hele tijd in deze onduidelijkheid leven?

Als jij helemaal verloren bent en niet weet wat jij wilt met jouw leven, of wat jouw missie is. Maak dan de beslissing om het beste leven te leiden dat jij kunt leiden.

Hoe leid je het beste leven dat je kunt leiden?

Deze vraag heeft het niet veel makkelijker gemaakt. En daarom ga ik het vereenvoudigen voor jou hieronder.

Als jij het beste leven wilt leiden dat jij kunt leiden, dan is het eerst belangrijk om te weten waar het leven uit bestaat. Neem daarom de volgende gebieden:

  • Gezondheid
  • Intieme relatie
  • Familie en vrienden
  • Carrière en missie
  • Hobby’s en passies
  • Financiën

Door je bewust te zijn van deze gebieden maak je het leven direct overzichtelijk. Waardoor jij gemakkelijker kunt bepalen wat voor jou het beste leven is.

Stel je zelf nu de vragen:

Hoe wil jij dat dit gebied eruit ziet in mijn leven?

In welke gebieden wil ik het liefst een verandering door maken?

Het is makkelijker om antwoord te geven hoe jij wilt dat één gebied eruit ziet in plaats van jouw hele leven.

Door ieder gebied af te gaan geef je ook direct antwoord op de vraag: “Wat wil ik met mijn leven?”.

Waar ben jij gepassioneerd over?

Nu kan het zijn dat jij bij bepaalde gebieden geen antwoord weet. Misschien weet jij niet zo goed wat jij wilt met jouw carrière?

Uiteindelijk wilt iedereen zich op een bepaalde manieren voelen. Je wilt geluk, betekenis, voldoening en zelfvertrouwen ervaren. Dat waar jij mee bezig bent het juiste is.

Dit gevoel krijg je door bezig te zijn met passies. Met iets waar jij echt gelukkig van wordt. En misschien weet jij het nog niet, maar je hebt nu al dingen in het leven waar jij gepassioneerd over bent. Dit kunnen zelfs hele kleine dingen zijn.

  • Wat vind jij nu al fantastisch om te doen?
  • Wat zou jij willen doen, ook al kreeg jij er niet voor betaald?
  • Als falen niet bestond, wat zou jij dan doen?

Denk eens na over deze vragen. Hierdoor kun jij erachter komen waar mogelijk passies van jouw liggen.

Ga ervaren!

Door alleen maar na te denken ga jij er niet achter komen wat jij wilt met jouw leven. Door alleen maar na te denken kom jij er niet achter wat jouw passies zijn. Dit moet jij gaan ervaren.

Stap daarom uit het denken en ga doen. Ook al weet jij niet wat jij wilt doen ga iets doen. Actie gaat jou de antwoorden geven.

Pak een boek op over een onderwerp waar jij nog niks vanaf weet. Volg een compleet nieuwe training of workshop. Ga iets van de wereld zien om inspiratie op te doen.

Het is namelijk moeilijk om te weten wat jij wilt als jij nog niks gezien en ervaren hebt. Ga daarom actie nemen en de mogelijkheden van de wereld ervaren.

Ben niet bang om te veranderen

Je hebt misschien het gevoel dat je “niet weet” wat je wilt uit het leven. Maar diep van binnen weet jij wel wat je wilt en waar jij behoefte aan hebt. Alleen durf jij niet de keuze te maken om te veranderen.

Misschien is het relatie waarvan jij weet dat deze niet goed voor je is

Of een baan waar jij geen voldoening uit haalt

Ergens weet jij wat jij wilt en wat jij wilt veranderen. Alleen de verandering is eng. Je hebt het gevoel dat je vast zit omdat je niet de moed hebt om een keuze te maken.

Lees hier hoe jij deze angst kunt overwinnen.

Hou jezelf niet gevangen in een leven waar jij geen voldoening uit haalt. Maak de keuze om jouw leven te leiden zoals jij dat wilt.

Soms is het belangrijk om niet te blijven zoeken naar geluk, voldoening en helderheid op de plek waar je het verloren bent.

Ga die verandering aan. Door uit jouw comfortzone te stappen kom jij erachter wat jij echt wilt uit het leven. Waag die sprong want er staat zoiets moois op jou te wachten.

Vraag waar je kunt helpen

Wanneer jij erachter aan het komen bent wat jij wilt en je bent ten einde raad, vergeet dan niet om jezelf deze vraag te stellen: “Waar kan ik anderen bij helpen?”.

Soms ben je zo gefixeerd op jezelf dat jij jouw focus even moet verplaatsen. En in dit geval verplaatsen naar de mensen om je heen of misschien wel de wereld.

Hoe kun jij bijdragen aan jouw omgeving?

Op het moment dat jij anderen gaat helpen ga jij erachter komen waar jij echt voldoening uit kunt halen. Het gevoel dat jij iets kunt betekenen in de levens van anderen. Het gevoel dat jouw leven waardevol is, gaat jou helderheid geven.

Als jij erachter wilt komen wat jij wilt in het leven dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een grotere betekenis. Want je wilt niet zomaar een gemiddeld leven leiden, je wilt een uitzonderlijk leven leiden.

Ga dus na in jouw omgeving waar jij kunt helpen en hoe jij iets kunt betekenen.

Wat voor impact wil jij hebben?

Spread the word
>