Joy Houkes

Wanneer stop je met het verzinnen van smoesjes?

“He that is good for making excuses is seldom good for anything else” - Benjamin Franklin

Betrap jij jezelf op het verzinnen van smoesjes wanneer iets niet lukt? Als we ergens goed in zijn dan is dat in smoesjes verzinnen. Dit is een teken dat jij niet leeft naar jouw hoogste potentieel. Dat jij het leven niet ten volste aan het ervaren bent.

Je wilt het leven ten volste ervaren. Alleen met het verzinnen van smoesjes houd je jezelf tegen. Je bent ergens ontevreden over, je wilt een stap zetten richting verandering, maar dan komt het aan op het nemen van actie.

Vanaf dat moment is er die reden waarom je het niet moet doen. Waarom je het allemaal zo moet houden zoals het is. En hiermee doe je jezelf tekort.

Inhoudsopgave

Waarom verzinnen we smoesjes?

Ergens is het goed dat we smoesjes verzinnen. Door niet een bepaalde stap te zetten voorkom je dat je gekwetst wordt. Misschien wil je voorkomen dat je teleurgesteld raakt. Of ben je bang dat het pad dat je wilt bewandelen te zwaar is.

Stel dat je iets nieuws wilt gaan opstarten. Je wilt iets gaan doen met een bepaalde passie die je hebt. Alleen is dit een grote stap in het onbekende. Dan komen er smoesjes in je op. Allemaal redenen waarom je het niet zou moeten doen:

  • “Ik heb geen ervaring”
  • “Wat als mensen zien dat ik het niet kan”
  • “Wat als ze vinden dat ik raar ben”
  • “Ik weet niet hoe ik moet beginnen”

En zo nog 100 meer.

Het komt erop neer dat je ergens bang voor bent. Bang om een bepaalde pijn te ervaren als je dus wel die stappen gaat zetten. Bang dat je het niet kunt of dat je niet goed genoeg bent.

Dus je verzint smoesjes zodat je veilig bent.

Met een smoesje praat je dus goed waarom je geen actie onderneemt.

Je creëert een schijnveiligheid in het heden. Alleen creëer je meer pijn in de toekomst door het verzinnen van smoesjes.

Wat gebeurt er als je smoesjes blijft verzinnen?

Als je smoesjes blijft verzinnen dan blijft jouw leven zoals het altijd is geweest. Lekker veilig en comfortabel. Maar het houdt je tegen om jouw hoogst potentieel te bereiken. Om alles uit het leven te halen wat erin zit.

Je gaat niet meer de kansen zien die zich voordoen om datgene te realiseren wat je altijd al gewild hebt.

Als jij jezelf niet uitdaagt dan zul je er nooit achter komen waartoe je in staat bent.

Dus je bent lekker veilig, maar diep van binnen begint er iets te knagen. Je weet dat er meer in zit, je weet dat je meer kunt creëren en meer kunt ervaren. Je zult regelmatig het gevoel hebben van: “had ik maar…”.

Dit gaat resulteren in een ontevreden gevoel in het leven, in spijt. Je groeit niet meer. Je blijft stilstaan, waardoor jij minder voldoening en betekenis uit het leven gaat halen.

Hoe kun jij stoppen met smoesjes verzinnen?

Nu is het niet zo dat je helemaal nooit meer smoesjes mag verzinnen. Het is heel normaal dat deze smoesjes in je opkomen. Iedereen heeft hier last van. Het gaat er eerder om hoe je ermee omgaat.

Hieronder zal ik een 4 manieren omschrijven hoe jij om kunt gaan met jouw smoesjes.

1. Erken dat je smoesjes verzint

De eerste stap is erkennen dat je smoesjes verzint. Je kunt niks veranderen als je niet erkent dat je in een bepaalde situatie zit.

Dit klinkt heel simpel maar het is moeilijker dan het lijkt. Want we zien het verzinnen van smoesjes als een zwakte. Iets wat we niet zouden moeten doen. En dit is uitdagend om te erkennen.

Een van de angsten die wij mensen namelijk hebben is: niet goed genoeg zijn.

Alleen zit er ontzettend veel kracht in het erkennen dat je smoesjes verzint. Je neem verantwoordelijkheid voor de situatie waar je in zit. Hiermee heb je de controle om het ook te kunnen veranderen.

Dus vraag jezelf af:

  • Welke smoesjes verzin ik?
  • Waarom verzin ik deze smoesjes?

Word je hier bewust van! Ze geven je prachtige inzichten in jouw dieperliggende gevoelens en angsten. Vaak kan deze bewustwording er al voor zorgen dat de smoes minder belangrijk wordt.

2. Focus op oplossingen

Je focust je voornamelijk op een probleem bij het verzinnen van smoesjes. Er is spijt, je bent ergens ontevreden over of je focust op iets dat niet is gelukt.

Maar vanuit de oplossingsgerichte benadering wordt er gezegd:

Focus jij je op problemen dan creëer je problemen. Focus je op oplossingen dan creëer je oplossingen.

Ik weet zeker dat jij de ins en outs weet van het probleem. Maar wat voor perspectief krijg je wanneer je gaat nadenken over de oplossing?

Als je jezelf betrapt op het verzinnen van smoesjes, probeer dan je focus te weerleggen naar de oplossingen, kansen en de dingen die wel werken.

3. Je mag fouten maken

Niemand is perfect en niemand verwacht dat jij perfect bent. Soms mogen we wat minder streng zijn voor onszelf.

Je bent hier niet om alles perfect te doen, je bent hier om te leren.

Als je jezelf wilt ontwikkelen en doelen wilt nastreven dan horen daar fouten bij. Het is belangrijk om in te zien dat dit erbij hoort.

Wanneer je het alleen maar perfect wil doen dan ga je sneller smoesjes verzinnen. Veel van ons zijn namelijk bang om fouten te maken en gaan hierdoor geen actie nemen.

Blijf dus in gedachten houden dat je hier bent om te leren. Een van de krachtigste vragen die jij jezelf kunt stellen is:

  • Wat kan/mag ik hiervan leren?

Dit is een van de vragen die ik mezelf het vaakst stel. Deze vraag geeft mij namelijk het perspectief dat ik progressie aan het maken ben ondanks een uitdagende situatie.

Stel jezelf deze vraag als je jezelf betrapt op het verzinnen van smoesjes. Hiermee verplaats je ook jouw perspectief naar iets positiefs.

4. Verbreed je perspectief

Als je smoesjes verzint ben je voornamelijk met een tunnelvisie naar de situatie aan het kijken. Dit zorgt er überhaupt ook voor dat er smoesjes komen.

Dus ga op zoek naar het volledige plaatje. Probeer het te begrijpen. Ga op zoek naar een breder perspectief.

In mijn ogen is de beste manier om perspectief te krijgen door met iemand te praten. Vraag aan mensen die je vertrouwd wat hun mening is op de situatie. Vraag ze om feedback en hun perspectief.

Welke oplossing heb jij voor jouw smoesjes?

Spread the word
>