Suzanne Kouwenhoven

Waarom toekomstgericht denken belangrijk is

Toekomstgericht denken betekent niet dat je altijd maar met het volgende bezig bent. Het gaat niet over ontevredenheid, meer & beter. Het gaat er ook niet om dat het nooit goed genoeg mag zijn en je niet eens kunt genieten van dit moment. Het gaat erom dat je bewust een bepaald perspectief aanneemt, dat toekomstgericht is.

In plaats van te kijken naar een faalverhaal in het verleden of de toekomstdromen maar te laten liggen, kun je je met een toekomstgericht perspectief nu meteen aan de slag om jouw doelen te bereiken.

Ben jij al zo lang aan het wachten totdat je eindelijk die eerste stap zou zetten om jouw doel te bereiken? En vraag jij je nu af hoe het nu kan dat een toekomstgericht perspectief ervoor zorgt dat je vrijwel meteen in de actiestand komt? Dat leg ik uit in deze blog.

Ook leg ik uit wat naast die actiestand nog meer redenen zijn om bewust een toekomstgericht perspectief in te nemen.

Inhoudsopgave

1. Toekomstgericht denken is waarde gericht denken

Wanneer jij toekomstgericht denkt, dan neem jij de toekomstige waarde van zaken in overweging. Hiermee bedoel ik dat jij beslissingen neemt op basis van welke waarde die beslissing gaat toevoegen aan jouw leven in de toekomst.

Impulscontrole

Als jij toekomstgericht denkt, neem je dus niet alleen maar die impuls beslissingen die een goed gevoel bezorgen op korte termijn. Maar houd je rekening met wat die keuze toevoegt op lange termijn. En of deze keuze in dienst staat van het bereiken van jouw doelen.

Nu vraag jij je misschien af of het sommige dingen in het heden dan niet gewoon goed kunnen zijn en daarom waarde toevoegen. Dat kan zeker, maar dan zou je dus alleen de korte termijn in overweging nemen.

Als iets nu goed is, betekent dat nog niet dat het in dienst staat van wie jij wilt worden in de toekomst

Dus als iets nu goed is betekent dit niet automatisch dat het jou naar het betekenisvolle en succesvolle leven gaat brengen dat jij wilt.

Keuzes die je maakt, stappen die je zet, moeten daarom als bouwsteen fungeren om er later de vruchten van te plukken. Als het nu niet duidelijk is wat deze keuze in de toekomst kan opleveren: dan raad ik je aan om het niet te doen.

Key takeaway

Als het niet duidelijk is wat een keuze in de toekomst kan opleveren, kies er dan voor om het niet te doen.

Wat er gebeurd als je kiest op basis van de toekomstige waarde

Als je begint met waarde gericht denken, dan ga jij andere meer congruente keuzes maken. Je gaat andere projecten ontwikkelen, andere dates en vrienden aanspreken, maakt andere producten en neemt andere mensen aan. Jij gaat bepalen of al deze zaken waarde toevoegen aan het leven dat jij wilt leiden.

Jij kunt bijvoorbeeld nu iemand tijdelijk aannemen omdat deze persoon een probleem oplost dat je hebt, of een relatie aangaan met iemand die toevallig aanwezig is, zodat je niet alleen hoeft te zijn. Maar beide voorbeelden voegen geen waarde toe in de toekomst. Deze beide keuzes zijn dus af te raden.

Wat je beter kunt doen is de keuze maken om dan iemand aan te nemen die ook in de toekomst waarde toevoegt aan het bedrijf. Of een relatie aan te gaan met iemand die je ook echt leuk vindt, waar je werkelijk mee kunt verbinden en die overeenkomstige waarden heeft.

2. Toekomstgericht denken is oplossingsgericht denken

Soms ervaar je misschien dat je vastloopt door problemen die jij nu ervaart. In het heden. Door te kijken naar een ideale situatie in de toekomst ga je kijken naar oplossingen. De toekomst is immers maakbaar en onderhandelbaar. Het verleden is dat niet.

Aan het verleden kun je niks meer veranderen. Van het verleden kun je wel leren. Het voordeel van een toekomstgericht perspectief is dan ook dat je wat je hebt geleerd meeneemt naar de volgende fase in jouw leven om het daar anders en beter te doen. 

Leer dus van het verleden. Kijk vooral naar die dingen die in het verleden hebben gewerkt, en doe daar meer van in de toekomst.

Zo loop je tegen minder problemen en frustraties aan en creëer jij steeds meer oplossingen en succeservaringen.

Key takeaway

Doe meer van de dingen in de toekomst, die succesvol waren in het verleden.

3. Toekomstgericht denken is doelgericht denken

Gevoelens van onvrede, frustratie en demotivatie kunnen worden veroorzaakt doordat jij niet daar bent waar jij zou willen zijn in jouw leven. En jij weet dat er zoveel meer in zit.

Door toekomstgericht te denken, kom jij in de doe-modus. In deze modus kun jij actie ondernemen. Als je iets doet dan wil je ergens naartoe en een bepaald doel bereiken.

In deze doe-modus heb je iets voor ogen wat belangrijk voor jou is. Door op deze manier naar de toekomst te kijken, kun je bepalen of jouw acties in het heden bijdragen aan het bereiken van jouw doel. Je kunt dus actief en gericht aan jouw doel werken. Doelgericht werken.

Key takeaway

Door toekomstgericht te denken kom je in een doe-modus waarin je makkelijk actie onderneemt

4. Toekomstgericht denken vergroot productiviteit

Door toekomstgericht te denken kun jij beter bepalen waarvoor jij welke taken en activiteiten doet. Door dit perspectief kun jij jezelf steeds afvragen of een taak of activiteit bijdraagt aan het bereiken van jouw doel. En of een bepaalde taak het meest impactvol is om het doel te realiseren.

Deze manier van denken maakt jouw productiever omdat je dan de focus legt op de meest impactvolle taken.

Productiviteit is het werken aan en het behalen van die zaken die voor jou belangrijk zijn.

Key takeaway

Door het toekomstgericht denken vergroot jij jouw productiviteit omdat jij de focus legt op de meest impactvolle taken voor het bereiken van jouw doel.

Gratis video training productiviteit!

Ontvang hier gratis 4 fundamentele video's om jouw productiviteit te verbeteren!

5. Toekomstgericht denken zorgt voor energiemanagement

Door een toekomst- en waarde gericht perspectief aan te nemen creëer jij een bepaalde focus. Jij weet waar jij naartoe wilt werken in de toekomst. Het doel dat jij wilt bereiken en de resultaten die jij wilt behalen. Door deze focus weet jij ook beter waar jouw energie naar toe moet gaan. En ook waar jouw energie niet naartoe moet gaan.

Steeds blijven hangen in een faalverhaal uit het verleden, zorgt bijvoorbeeld voor energieverlies. Anderzijds, wanneer je actie onderneemt vanuit het toekomstgericht perspectief, dan komt jouw doel  steeds meer tot leven, je gaat erin geloven en obstakels en oncomfortabele gevoelens worden makkelijker om te overwinnen. Dat levert juist energie op en werkt als een drijvende kracht om door te gaan.

Key takeaway

Met toekomstgericht denken creëer jij een bepaalde focus waardoor jij jouw energie beter kunt gebruiken

Wat wil jij bereiken in de toekomst?

Spread the word
>