Joy Houkes

Spreek Jij de "Liefdestaal" Van Jouw Partner?

Je haalt bloemen voor je partner, ruimt het huis op en zegt hoeveel je van jouw partner houdt. Maar toch voelt jouw partner zich niet geliefd. Alsof je het nooit goed kunt doen. De vraag is: spreek je wel de juiste liefdestaal?

De manier hoe wij liefde ontvangen kan anders zijn dan de manier hoe onze partner liefde ontvangt. Gary Chapman (2015) gebruikt hiervoor de volgende analoog:

Stel je voor dat jij uit Engeland komt en jouw partner uit China. Als jij alleen maar Engels kunt spreken en jouw partner alleen maar Chinees, dan ben je ontzettend beperkt in de communicatie.

Zo geldt het ook voor de liefdestalen. Als je maar één liefdestaal spreekt en jouw partner de andere, dan wordt het uitdagend om jouw liefde voor de ander te uiten en te ontvangen.

Het is belangrijk dat je weet welke taal jij spreekt en welke taal jouw partner spreekt. Op deze manier kun je op een “verstaanbare” manier jouw liefde uiten.

Gary Chapman (2015) omschrijft 5 liefdestalen in zijn boek: The 5 love languages.

Let op!

Binnen de liefdestalen is het mogelijk dat je een dialect spreekt. Dit betekent dat je een voorkeur hebt met betrekking tot jouw liefdestaal.

1. Positieve Woorden

Deze liefdestaal houdt in het verbaal uitspreken van jouw affectie en waardering richting jouw partner. 50 procent van de mensen heeft deze als hoofd liefdestaal en 25-30 procent  van de mensen, als tweede liefdestaal. Psycholoog: William James heeft ook aangegeven dat een van de diepste behoeften van de mens,  je gewaardeerd voelen is.

Deze taal kun je spreken op de volgende manier

  • Zeg oprecht: “Ik hou van jou”
  • Geef jouw partner een compliment (in het bijzin van familie of vrienden zijn bonuspunten)
  • Vertel jouw partner wat je in hem/haar bewondert. Ben specifiek.
  • Stuur zo nu en dan een berichtje waarmee je laat merken dat je aan jouw partner denkt.
Als jij deze punten fijn vindt om te horen dan is dit mogelijk jouw liefdestaal.

Onthoud

Wanneer je iets kwetsend tegen jouw partner zegt heeft hij/zij er meer last van.

2. Tijd en Aandacht

Wanneer je deze taal spreekt vind je het belangrijk om tijd met jouw partner door te brengen. Het thema dat centraal staat in deze taal is het volledig aandacht hebben voor elkaar wanneer jullie samen zijn.

Quality time kan verschillend geïnterpreteerd worden. Voor de een kan het betekenen kwalitatieve gesprekken hebben en voor de andere is het favoriete activiteiten ondernemen. Dit zijn dan ook de dialecten waarin een taal varieert.

Zorg er in ieder geval voor dat jouw communicatieve vaardigheden voldoende zijn om de juiste aandacht aan jouw partner te geven. Dit kan bestaan uit: oogcontact, luisteren, inlevingsvermogen en non-verbale communicatie lezen.

Krijg hier gratis de 5 manieren om jouw luistervaardigheden te verbeteren!

Onthoud

Niet “echt” luisteren, met jouw telefoon spelen en geen tijd voor jouw partner nemen liggen gevoel voor een partner met deze liefdestaal.

3. Cadeautjes Krijgen

Sommige mensen voelen zich gewaardeerd wanneer hun partner een cadeautje geeft. Dit betekent niet dat die persoon materialistisch is. Ook hoeven het niet alleen maar dure en grote cadeaus te zijn. Het gaat om de intentie en het gevoel erachter.

Kom erachter wat jouw partner leuk vindt en speel hierop in met de cadeautjes. Dit kunnen bijvoorbeeld bloemen zijn maar het kan ook iets te eten zijn wat jouw partner ontzettend lekker vindt. Het belangrijkste is dat het spontaan is.

Onthoud

Verjaardagen vergeten, onpersoonlijke cadeaus en afdankertjes worden niet gewaardeerd.

4. Dienen

Bij deze liefdestaal draait het om acties die het “leven” van jouw partner verlichten. “Actions speak louder than words”. Dit kunnen bijvoorbeeld huishoudelijke taken zijn zoals: afwassen, stofzuigen en iets opruimen.

Veel dingen zullen huishoudelijke taken zijn, binnen deze liefdestaal. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Het gaat erom dat je erkent dat het leven van jouw partner soms zwaar kan zijn. Hierbij probeer je jouw partner te helpen en ondersteunen door taken te doen.

Onthoud

Luiheid, afspraken niet nakomen en rommel maken zijn dingen die iemand met deze liefdestaal niet op prijs stelt.

5. Lichamelijk Contact

Wanneer jouw partner deze liefdestaal spreekt dan stelt hij aanrakingen zeer op prijs. Dit hoef niet persé lichamelijk contact te zijn in de slaapkamer. Het gaat juist om lichamelijk contact door de dag heen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hand in hand lopen
  • Een korte aanraking wanneer jij langs jouw partner loopt
  • Een knuffel

Onthoud

Door te weinig fysiek contact kan jouw partner een grote afstand tussen jullie ervaren.

We Hebben Een Keuze

"Love is a choice" - Gary Chapman

Wij mensen hebben de kracht om een keuze te maken. Misschien heb jij in het verleden pijnlijke dingen gezegd of gedaan richting jouw partner. Ook dit zijn keuzes geweest. Doordat we toen deze keuzes maakte betekent niet dat we in de toekomst dezelfde keuzes hoeven te maken.

Jij kunt ervoor kiezen om de liefdestaal van jouw partner te spreken. Wil je erachter komen welke taal jij of jouw partner spreekt?

Doe hier de test

Welke Liefdestaal Spreek Jij?


Referenties

Chapman, G. (2015). The 5 Love Languages. Chicago: Northfield Publishing  Cengage Learning, Inc

Spread the word
>