Suzanne Kouwenhoven

Overvloed aan liefde in je leven

"Je kunt de ander niet veranderen, je kunt alleen jezelf veranderen" - Unknown

Je kent het gevoel wel. Dat niemand je begrijpt. Dat je iets wilt hebben, en de ander het jou niet geeft. Soms ben je op zoek naar bevestiging van de ander, maar krijg je deze niet. Dan denk je dat het aan de ander ligt. Dat jij je leeg voelt, alleen en onbevredigd.

Dan ben je afhankelijk van de ander om je goed te voelen of een bepaald gevoel te krijgen.

Maar als je er bewust bij stilstaat dan weet je dat de ander jou dit gevoel niet kan geven. Je weet dat jij start vanuit een tekort. Een tekort aan liefde. Liefde voor jezelf. Dan is de vraag hoe jij dit tekort kun opheffen. En de volgende vraag: hoe jij jezelf dit gevoel kunt geven. De antwoorden zijn eigenlijk heel simpel…..

De Magische Keuken

Don Miguel Ruiz (1999) geeft in zijn boek “The Mastery of Love” een prachtig voorbeeld. Dat wil ik graag met je delen.

Stel je eens voor dat je thuis een magische keuken hebt. In die keuken kun je alle gerechten van over de hele wereld eten die je wilt. Je hoeft je nooit zorgen te maken over wat je moet eten. Wat je ook maar wenst, het kan op tafel worden getoverd. 

En natuurlijk ben je heel gul met deze gerechten. Je geeft onvoorwaardelijk eten aan andere mensen zonder dat je er iets voor terug verlangd. Je deelt het eten met iedereen die bij jou thuiskomt. Gewoon omdat je het fijn vindt om te delen.

Dan, op een dag klopt er iemand op de deur met een pizza in de hand en zegt: “Zie je deze pizza? Die mag je hebben als jij mij toestaat jouw leven te controleren en precies doet wat ik zeg”.

Terwijl jij in jouw keuken dezelfde pizza hebt, of nog beter. Hoe zou je reageren? Waarschijnlijk zou je lachen en zeggen: “Nee bedankt, ik heb genoeg eten. Je kunt binnenkomen en zoveel eten als je wilt, maar ik ga niet op jouw verzoek in”.

Nu stel je eens het omgekeerde scenario voor. Er zijn al weken voorbij gegaan en je hebt niks gegeten. Je hebt berenhonger en geen geld om eten te kopen. Deze keer belt er ook een persoon aan met een pizza. En weer biedt deze persoon je pizza aan, onder de voorwaarde dat je alles doet wat die persoon zegt. En je kunt elke dag pizza krijgen zolang je maar doet wat diegene zegt.

Je besluit op het voorstel in te gaan, want je hebt honger en je hebt nu geen eten en morgen misschien ook niet. Zo kun je iemands slaaf worden door de behoefte aan voedsel: je wilt het, je hebt het nodig, je bent ervan afhankelijk.

Dan na een tijdje kun je zelfs twijfels krijgen. Want wat gebeurt er als je geen pizza meer krijgt. “Wat als die persoon mijn pizza aan iemand anders geeft? MIJN pizza?”.

En nu stel je eens voor dat ik we het in plaats van eten over liefde hebben. Je hebt een overvloed aan liefde. En je hebt niet alleen liefde voor jezelf, maar ook voor anderen. Je hebt zoveel liefde dat je geen liefde nodig hebt van iemand anders. En je deelt deze liefde onvoorwaardelijk. Er is geen: “Je krijgt mijn liefde; als…”. Net zoals je al het eten hebt in jouw magische keuken.

Het punt is: wij hebben al een overvloed aan liefde in ons zitten. Alleen zien we hem niet.

En daarom maken we een persoonlijk drama wanneer we leven in de overtuiging dat we geen liefde hebben. Dan gaan we op zoek aan de buitenkant om iets of iemand te vinden die ons liefheeft.

Dan worden we afhankelijk van de liefde van de ander. Zoals je afhankelijk kunt worden van de pizza als je honger hebt.

En als de tijd verstrijkt en je hebt iemand gevonden die jouw afhankelijkheid van liefde lijkt op te vullen, komt er nog een groter drama: want: “ Wat ga ik doen als mijn partner mij verlaat?”.

En dan….voor dat kleine beetje liefde dat je ontvangt, laat je een ander jouw leven bepalen. Je laat je vertellen wat je mag doen en laten. Je offert jouw vrijheid op.

Wij zijn vergeten dat wij een magische keuken in ons hart hebben. 

Iedereen heeft die Magische Keuken

Wij zijn vergeten dat wij allemaal een magische keuken in ons hart hebben. Waar een overvloed aan liefde is. Je zou dus nooit op de ander hoeven leunen om een goed gevoel te krijgen. Je geliefd te voelen. Er is geen tekort aan liefde. Jij hebt juist een overvloed aan liefde in jezelf.

Maar om een of andere reden is die liefde versluierd geraakt. Het is alsof er een soort mist om je heen hangt en je niet kunt zien dat de liefde er al is. Je hoeft hem niet buiten jezelf te zoeken. Je hebt alle liefde al in je.

Je kunt je weer bewust worden van het feit dat je een magische keuken bezit. En de mist opklaren. Door de ander. Want elke keer dat je een tekort voelt, of op zoek bent naar een bepaald gevoel, is dit een signaal dat je herinnert aan jouw eigen magische keuken.

Weet dan weer dat je het gevoel bij jezelf moet zoeken. En er een overvloed aan liefde in je zit.

Waardoor voel jij je geliefd?

Spread the word
>