Suzanne Kouwenhoven

Over Motivatie

“The mother of motivation is choice” – Brendon Bruchard

Motivatie is niet zomaar een impuls van ons lichaam of een persoonlijkheidseigenschap. Het is een intentie en een keuze van vrije en bewuste mensen. Dus als wij meer motivatie in ons leven willen, dan moeten we duidelijkere keuzes maken en ons zonder pardon toeleggen op deze keuzes.

Kan het zo makkelijk zijn? Alles dat ik hoef te doen om me meer gemotiveerd te voelen is duidelijke keuzes maken en mij volledige committeren aan deze keuzes en dan voel ik me gemotiveerd? Ja, voor een groot gedeelte wel. Jouw hoogste potentieel bereiken gaat echter over het begrijpen van het proces dat achter motivatie schuilgaat. Dit proces kost moeite. Moeite en moed.

Er is een proces dat we consequent kunnen volgen en bewust kunnen activeren om onze motivatie aan te wakkeren. Wanneer je dit proces weet te beheersen dan bezit jij de intellectuele en emotionele vaardigheid om zoveel motivatie te ervaren als je wilt, zo lang als je wilt en wanneer je wilt.

Het proces van motivatie aanwakkeren en op lange termijn in stand houden voltrekt zich binnen jezelf en buiten jezelf. Beiden kanten verdienen jouw aandacht als je het proces van motivatie wilt beheersen.

Motivatie binnen jezelf aanwakkeren

Psychologisch gezien ontstaat motivatie door de energie die gecreëerd wordt door ambitie en (positieve) verwachting.

Ambitie

Ambitie is de keuze om iets te groters te zijn, hebben, doen of ervaren in ons leven. Zodra we iets groters voor onszelf willen, wordt onze motivatie aangewakkerd.

Wil je een betere baan? Een betere relatie? Een beter lichaam? Een beter leven? Door zulk soort verlangens verhogen we onmiddellijk onze energie. Hoe sterker het verlangen hoe groter de motivatie die we voelen.

Dit is waarom jij voor jezelf moet achterhalen wat het is dat jij wilt in het leven. Wat wil jij voor jezelf?

Welk doel zou betekenisvol voor jou zijn?

Wat zou je graag willen leren?

Wat zou je willen ervaren?

Over welk avontuur droom je?

Positieve verwachting

Maar er is meer. Veel mensen willen iets groters voor zichzelf. Een beter leven. Maar ze voelen zich niet gemotiveerd. Hoe kan dat? Dit komt omdat zij wel hopen op iets groters of beters voor zichzelf, maar ze geloven niet dat het ook kan gebeuren.

Zij hebben nog niet gekozen om het meest positieve scenario voor zichzelf te verwachten. En misschien geloven ze zelfs dat ze het niet verdienen. Hiermee houden zij zichzelf klein. Dus als we niet geloven dat we onze doelen kunnen bereiken, dan gaan we het niet eens proberen. Of we blijven belangrijke zaken maar voor ons uitschuiven. We stellen uit. Want we verwachten toch geen positief toekomstscenario.

Hierdoor is de verwachting die je hebt de grote mediator tussen hoop en motivatie.

Dus als jij merkt dat je hoopvol bent, maar het ontbreekt je aan motivatie, voeg dan een beetje meer vertrouwen toe aan het proces. Heb vertrouwen in je eigen vermogen om te leren en groeien, hard te werken en om hulp te vragen als het nodig is. Hanteer met andere woorden de juiste mindset: die van persoonlijke groei. Verwacht van jezelf dat jij jouw doelen gaat bereiken, wat er ook gebeurd. Focus op het bereiken van jouw doel.

Motivatie vasthouden op lange termijn

Ambitie en positieve verwachting zijn pas het begin van het proces. Zij vormen samen het vlammetje van motivatie. Helaas zetten velen van ons dit vlammetje niet om in een gigantisch vuur vol passie en vastberadenheid om hun doelen te bereiken.

De kunst is namelijk om constant keuzes te blijven maken die in overeenstemming zijn met het doel dat je wilt bereiken. Hierdoor blijf je gehoor geven aan de verlangens en de motivatie in stand houden. Dit betekent automatisch dat je moet blijven focussen op jouw doel of droom. En dit betekent ook dat je regelmatig zult moeten her focussen.

 Niks is namelijk makkelijker dan het leven weer aan het lot over te laten en meegetrokken te worden in de dagelijkse sleur. Door alle verleidingen om ons heen worden wij makkelijk afgeleid van ons doel en onze dromen. Wanneer je toelaat dat je wordt afgeleid van jouw droom dan zal de motivatie samen met de aandacht voor de droom verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Onthoud: hoe meer en langer ik aandacht ik geef aan mijn passie en ambities, des te meer motivatie ik voel

Je raad al dat blijven focussen op jouw droom ook niet voldoende is. Er moet namelijk ook nog gewerkt worden. Actie ondernomen worden. Ondanks de vermoeidheid, afleidingen en obstakels. Het geheim voor levenslange motivatie is: doorgaan wat er ook gebeurd. Dit gaat over de vaardigheid ontwikkelen om vastberaden te focussen op je ambities en stap voor stap op je droom af blijven gaan.

Motivatie buiten jezelf aanwakkeren

“Few things amplify our long-term motivation more than a positive social environment” – Brendon Burchard

Het klinkt zo voor de hand liggend als je bovenstaande quote leest. Een positieve sociale omgeving helpt onze motivatie aan te wakkeren en in stand te houden op de lange termijn.

Dit betekent niet dat wij met onze armen over elkaar kunnen gaan zitten wachten totdat onze vrienden, familie, collega’s of geliefden een peptalk geven, ons bij de haren pakken en aanzetten tot actie. Dit betekent dat jij wederom twee keuzes moet maken. De eerste is de keuze voor een positieve houding ten opzichte van de wereld en de tweede is kiezen om jezelf te omringen met mensen die je scherp en gemotiveerd houden.

Wederom wordt er dus bewuste actief van jou verwacht.

Houding

Jouw houding ten opzichte van de wereld doet er toe. Vrije en gemotiveerde mensen zijn positief en enthousiast over hun doelen in hun leven.

Helaas zijn er echter ook genoeg voorbeelden te vinden van mensen die door hun negatieve houding ten opzichte van de wereld hun eigen succes in de weg staan. Ze passen structureel de verkeerde gewoonten toe waardoor ze hun eigen geluk ondermijnen.

Er lijkt een waas van negativiteit over deze mensen te hangen. Zelfs in situaties waarbij je zou verwachten dat ze iets leuks aan het doen zijn en vreugde ervaren kan er gaan lachje vanaf. Hebben zij meer dan anderen reden om boos en ontevreden te zijn? Ik denk van niet.

Het verschil tussen mensen met een positieve en negatieve blik op de wereld is hun keuze. Mensen met een positieve blik op de wereld hebben de keuze gemaakt om een gelukkig en succesvol leven te leiden.

Door wie word jij omringt?

Naast jouw houding ten opzichte van de wereld maakt het ook uit met wie jij omgaat. De mensen in jouw omgeving beïnvloeden zowel jouw houding ten opzichte van de wereld als jouw motivatie.

Dit is waarom we afstand zouden moeten nemen van mensen die een negatieve invloed op ons hebben ons leegzuigen in plaats van energie geven. In plaats hiervan is het zaak dat wij onszelf omringen met mensen die hun doelen en dromen nastreven met een positieve kijk op de wereld.

Zoek daarom mensen uit die jou ondersteunen in het bereiken van jouw doelen en dromen en die jouw motivatie vergroten.

Waarmee ga jij jouw motivatie vergroten?

Spread the word
>