Joy Houkes

Omgaan met negatieve mensen, hoe doe je dat?

Je kent ze vast wel, die mensen die van zeuren hun hobby hebben gemaakt. Er gaat nooit iets goed en ze zijn altijd het slachtoffer. Wanneer jij in hun bijzijn bent is de kans groot dat je je net zo slecht gaat voelen. Hoe kun je hier nou mee omgaan?

Dan kun je zeggen:

“Dan ga je toch niet om met deze mensen”.

Of:

“Dan verwijder je deze mensen toch uit jouw leven”.

Maar wat nou als deze mensen collega’s zijn? Of familie en vrienden? Deze mensen kun je niet zomaar verwijderen uit jouw leven. Ze zijn op een bepaalde manier met jou verbonden.

Mijn persoonlijke advies zou zijn: ga zo min mogelijk om met mensen waardoor jij je slecht gaat voelen. Alleen er zijn nou eenmaal mensen waarmee we hebben te leven.

In plaats van deze mensen te elimineren uit jouw leven, kun je veel beter leren hoe je hier mee om kunt gaan.

Want niet iedereen is perfect en altijd positief. Ook jij en ik hebben slechte dagen waarbij we het liefst alleen maar zeuren.

Alleen is het verwijderen van mensen uit ons leven niet de oplossing. Het is niet de manier om meer positiviteit in jouw eigen leven en de levens van anderen te brengen.

Daarom is het belangrijk om te leren hoe jij om kunt gaat met negatieve mensen in jouw leven.

Hieronder geef ik jou 3 manieren:

1. Empathie

Heel veel mensen brengen negatieve energie naar buiten, maar je weet niet wat hun verhaal is. Misschien hebben ze wel wat meegemaakt waardoor ze zo doen.

Zoals ik al zei hebben jij en ik ook slechte dagen. Dagen waarop we meer zeuren dan gewoonlijk . Misschien ben je wel ongeduldig. Of je lontje is zo kort dat je hem amper kunt zien.

Dit heeft ook zijn oorzaken. Er kan iets gebeurd zijn op jouw dag of in het algemeen waardoor jij je zo voelt. En zo is het ook bij andere mensen.

Ze hebben slecht geslapen. Er is iets gebeurd in de familie. Ze hebben iets meegemaakt in het verleden. Ze zijn teleurgesteld over een gebeurtenis. Noem maar op. Je weet het niet.

Als ze dan beginnen te zeuren over het weer dan ben je geneigd te denken:

“Wat een eikel!”

“Wat een zeikwijf!”.
(of je denkt het iets subtieler)

Maar wat je juist wilt is luisteren en hun begrijpen. Denk juist: “Ze hebben vast een slechte dag gehad”. Je begrijpt dat de ander zich even zo voelt.

Als je de empathie nog meer wilt versterken, wens ze dan ook nog het beste toe. Dat kun je doen door te communiceren vanuit het volgende perspectief:

“Ze hebben een slechte dag gehad, ik hoop dat het goed met ze gaat”.

Daar zit zo ontzettend veel kracht in. Laat dit zien in jouw acties en je zult minder tot niet beïnvloed worden door negativiteit.

2. Ben een rolmodel

Ik geloof dat wij allemaal een rolmodel zijn op ieder moment in ons leven. Hoe wij leven is een voorbeeld voor de mensen om ons heen. Als jij jezelf anders wilt voelen en je wilt dat de mensen zich anders gedragen:

"Rolmodel the way!"

Jij bent een leider van jouw eigen leven en een rolmodel voor anderen. Laat zien met welke energie jij wilt communiceren. Breng de positiviteit in een negatieve interactie.

Wat zou er gebeuren als je wat humor ging gebruiken? Als jij de negatieve energie van de ander of de groep ging omkeren?

Jij kunt de vaste, negatieve energie in beweging brengen. Maak er een spel of een uitdaging van. Iedere keer dat jij in een omgeving komt met negatieve mensen ga jij proberen de energie om te keren.

Dit is een ontzettend belangrijke vaardigheid van leiders. Zij kunnen andere beïnvloeden. Zij kunnen mensen leiden omdat zij zichzelf kunnen leiden. Ze beheersen de vaardigheid van persoonlijk leiderschap en laten zien hoe het moet.

Ben een rolmodel voor anderen door met humor, enthousiasme en empathie te communiceren.

3. Zeg het recht in hun gezicht!

Daarmee bedoel ik niet hoe slecht en negatief ze zijn. Daarentegen kun je ze aanspreken op een subtielere manier.

Dit is een strategie die je gebruikt wanneer iets vaker voorkomt voor een langere periode. Je hoeft namelijk niet direct iemand aan te spreken op ieder negatief puntje.

Soms zijn mensen zich helemaal niet bewust van hun eigen negatieve gedrag. Door ze aan te spreken maak je ze er bewust van en kan er gewerkt worden richting de positieve kant.

Alleen als je praat over problemen dan creëer je meer problemen. Dus als jij iemand aanspreekt op de negativiteit dan kan dit juist nog meer veroorzaken.

Hoe doe je dit dan?

Je kunt de volgende elementen toevoegen in jouw voorstel/vraag om iemand aan te spreken op zijn energie.

  1. Leg de focus op wat je wel wilt
  2. Gebruik compassie
  3. Formuleer het in een vraag
  4. Wat voor bijdrage kan dit hebben?

Hier een kort voorbeeld tussen een koppel:

In plaats van:

“Anna, zou je alsjeblieft willen stoppen met zeuren?”

Zeg je:

“Anna, zullen we iets bewuster omgaan met onze energie vandaag (1 + 3)? We hebben beide een zware dag gehad (2). Ik denk dat we er op deze manier het beste voor de kinderen kunnen zijn (4).

Hoe ga jij om met negatieve mensen?

Spread the word
>