Suzanne Kouwenhoven

Kun Jij Creatieve oplossingen vinden?

“It’s not the resources but resourcefulness that ultimately makes the difference”. - Tony Robbins

Het zal niet de eerste keer zijn dat je leest of hoort dat wij in een materialistische samenleving wonen. Vaak zijn we op zoek naar de nieuwste technologische snufjes om onze problemen op te lossen of iets sneller of beter te kunnen. Wij denken dat we niet vooruit komen omdat we niet genoeg middelen hebben.

Veel gehoorde redenen zijn dan een gebrek aan energie, tijd en geld. Of zijn het excuses? Gebruik jij steeds dezelfde smoesjes als reden waarom jij jouw doelen niet bereikt? Ben jij gestopt met het werken aan jouw doelen omdat je te weinig middelen hebt? Of sta je stil omdat je wacht? Totdat je iets bepaalds hebt?

Dan is deze blog voor jou. Ik neem jou hierin mee naar de wereld van vindingrijkheid. En laat jou zien dat het er niet om gaat of je genoeg middelen hebt om jouw doelen te bereiken maar of je vindingrijk genoeg bent. Ook geef ik jou manieren waarmee jij naar meer vindingrijkheid kunt werken.

Vindingrijkheid…..het woord alleen al tovert een glimlach op mijn gezicht. Bij jou ook?

Inhoudsopgave

Wat is vindingrijkheid?

Met originele oplossingen komen voor problemen die met de functie verband houden. Door verbeeldingskracht nieuwe werkwijzen bedenken.

Vindingrijkheid is dus eigenlijk twee dingen.

  • Je kunt originele oplossingen bedenken voor problemen.
  • En/of je bent door jouw verbeeldingskracht in staat om nieuwe werkwijzen te bedenken. Oftewel, nieuwe strategieën te bedenken.

Als iets niet blijkt te werken, ben jij in staat om een andere manier te bedenken om met dezelfde situatie om te gaan.

Bijv. Je moet elke dag naar het werk en moet op hetzelfde tijdstip beginnen.

Als je de auto pakt kom, je steeds te laat omdat je in de file belandt. Je besluit om de fiets te pakken naar het werk. De situatie blijft hetzelfde, maar je past een andere strategie toe waardoor je wel op tijd op het werk komt.

Deze twee dingen zijn beiden belangrijk in jouw persoonlijke ontwikkeling. De vaardigheid om oplossingsgericht te denken en verbeeldingskracht gebruiken om iets positief te veranderen kunnen beiden geleerd worden. Vindingrijkheid kan dus geleerd en versterkt worden.

Vindingrijkheid als krachtbron

Binnen de oplossingsgerichte benadering gaan wij ervan uit dat mensen in allerlei vaardigheden al bezitten. Zo zijn ze in bepaalde mate al veerkrachtig en vindingrijk.

Vindingrijkheid is volgens de oplossingsgerichte methode een krachtbron die al aanwezig is in ieder mens en die kan worden aangeboord om oplossingen voor problemen te vinden en deze uit te voeren.

Met andere woorden kan vindingrijkheid jouw leven helpen veranderen. Wanneer vindingrijkheid goed gebruikt wordt kan het ervoor zorgen dat jij jouw doelen efficiënter en effectiever bereikt.

In welke mate je vindingrijk bent, wordt o.a. bepaald door je opvoeding en dat wat je geleerd hebt in het leven. Heb jij bijvoorbeeld geleerd in oplossingen en mogelijkheden te denken. Of juist in obstakels en problemen? Als jij nu nog niet zo vindingrijk bent, betekent dit dus dat je meer werk hebt te verrichten om dit onder de knie te krijgen.

Wanneer je eerder in soortgelijke situaties bent geplaatst, dan heb je mogelijk ook geleerd om bepaalde oplossingen in nieuwe situaties te verzinnen. Of soms heb jij noodgedwongen vindingrijk moeten zijn waardoor je snel leerde hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan.

Bijvoorbeeld.

In december 2007 reisde ik  door Australië. Ik probeerde in een kleine camper van Brisbane naar The Whitsundays te komen. Dit verliep niet geheel vlekkeloos door de ernstige regenval. Een aantal doorgaande wegen waren overstroomd waardoor we af en toe niet verder konden rijden.

Op een bepaald punt kwam er zelfs van twee kanten water de weg op en auto’s stopten er massaal om om te keren. Ik/wij had als doel om een van de bekendste en mooiste eilanden van de wereld te bezoeken, dus geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om om te draaien.

Samen met mijn reisgenoot besloot ik om op blote voeten en mijn broek opgerold, te testen hoe hoog het water daadwerkelijk stond. Als het niet al te hoog zou staan leek het ons verantwoord om door te rijden over de overstroomde weg.

Omdat wij geen tijd te verliezen hadden en ons doel heel duidelijk was, moesten we noodgedwongen met een oplossing komen die we misschien anders niet bedacht hadden. Dan waren wij misschien net als de andere auto’s omgedraaid. Uiteindelijk zijn wij over de overstroomde weg gereden en hebben ons doel bereikt.

Vindingrijkheid in verschillende gebieden

Het kan ook zo zijn dat jij vindingrijk bent in een bepaald gebied van jouw leven. Bijvoorbeeld op het werk of in jouw sport, of juist als ouder zijnde. Enerzijds komt dit omdat het in dit gebied normaal is om mensen te leren in oplossingen te denken. Of je leert om andere strategieën te verzinnen om toch het gewenste resultaat te bereiken.

Als jij bijvoorbeeld projectleider bent, dan ben je verantwoordelijk voor een team van mensen en van het begin tot het eind van een project. Door deze verantwoordelijkheden van de functie heb je al geleerd hoe je met bepaalde situaties om moet gaan. En mogelijk ben je ook al geoefend in het verzinnen van verschillende strategieën.

Deze functie verlangt dus vindingrijkheid van jou en je leert dit hierdoor automatisch of noodgedwongen aan.

Anderzijds zijn mensen al veel vindingrijker wanneer het doel helder is dat zij willen bereiken. Als het namelijk vaag is waar je naartoe wilt of wat het gewenste resultaat is, dan is het lastig om een breed perspectief aan te nemen en allerlei nieuwe oplossingen te verzinnen die je voorheen niet zag. Deze duidelijkheid is dus van essentieel belang als jij de stap wilt maken naar een vindingrijk leven.

Manieren om vindingrijkheid te stimuleren

1. Maak helder wat het doel is

Als we iets willen veranderen in ons leven willen we vaak iets meer of beters. We denken vaak dat materiele zaken ons gaan helpen bij het bereiken van het doel, zonder dat wij eigenlijk helder hebben wat ons doel is. Wat is het eigenlijk dat we willen veranderen en bereiken?

Daarom is de eerste stap naar meer vindingrijkheid: stel vast wat het doel of het gewenste resultaat is dat je wilt bereiken.

2. Neem verantwoordelijkheid

Je bent op dit moment niet tevreden met een bepaald gebied in jouw leven. Anders zou je niet willen veranderen.

De tweede stap is daarom: Neem 100 procent verantwoordelijkheid nemen voor jouw eigen aandeel in de situatie waar je in zit.

Zie dus in dat jij deze situatie zelf hebt gecreëerd.

Bijvoorbeeld een eigen zaak, die nieuwe auto, dat boek schrijven, een gezond en fit lichaam etc.

Wanneer je namelijk volledige verantwoordelijkheid neemt voor het feit dat je dat eigen bedrijf nog niet hebt, of dat boek nog steeds niet af is, dan accepteer je eigenlijk ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor een oplossing en alleen dan kan er iets veranderen.

Anders komen er smoesjes. En die gaan vaak over de middelen die je tekort komt.

Bijv.

  • “Daar heb ik geen tijd voor”
  • “Daar heb ik geen geld voor”

Let op de valkuil

Het is niet nodig om verantwoordelijkheid te nemen voor de hele situatie. Op sommige dingen heb je geen invloed en dan spreken we dus niet over jouw eigen aandeel.

3. Bekijk de situatie vanuit een breder perspectief

Waar je normaal gesproken misschien geen verantwoordelijkheid had genomen voor de situatie waar je in zit, heb je dat bij het toepassen van deze manieren wel. Door deze verantwoordelijkheid te nemen heb je de basis gecreëerd van waaruit je een breder perspectief kunt innemen op de situatie.

Vanuit dit bredere perspectief kun je de mogelijkheden en oplossingen gaan verkennen. Meer mogelijkheden en oplossingen staat gelijk aan meer vindingrijkheid.  

4. Meer doen van wat werkt

Nadat jij een breder perspectief hebt ingenomen op de situatie is het tijd voor de volgende stap.

De vierde stap naar meer vindingrijkheid is dat jij gaat kijken naar die dingen die jij nu al doet die jou verder gaan helpen naar de gewenste siutatie en jouw doel.

Kijk naar de dingen die wel voor jou werken en ga daar meer van doen. Vindingrijk zijn betekent namelijk ook dat je ziet wat al werkt en dat je daar meer van gaat doen. Zien en doen!

In welk gebied wil jij vindingrijk zijn?

Spread the word
>