Joy Houkes

Krijg jouw motivatie terug

Er zijn van die dagen en periodes waar het gewoon allemaal klopt. Je wordt geïnspireerd wakker, je maakt progressie in jouw droom en je barst van de energie. Die motivatie is er.

Maar op de een of andere manier raak je dan jouw motivatie kwijt. Je gaat werken maar je merkt dat je snel afgeleid raakt. Je hebt niet meer de energie of inspiratie om iets te doen. Je merkt dat het een hele opdracht is om überhaupt te beginnen aan iets.

Wij hebben allemaal momenten waarop de motivatie ver te zoeken is. Maar als je merkt dat jouw motivatie vaker en langer weg is, dan is het belangrijk om te kijken hoe jij deze terug kunt krijgen.

Lees in deze blog de 5 manieren hoe jij jouw motivatie terug kunt krijgen.

Inhoudsopgave

1. Verbind met jouw droom

Als eerste verlies jij motivatie doordat jij de verbinding met jouw droom, jouw ambitie en jouw reden bent verloren.

Soms doe jij wel jouw dingetjes. Je doet jouw ochtend routine, je maakt jouw planningen, je doet het werk. Maar je hebt het gevoel dat het zwaar is. Het voelt neutraal aan en je mist die vlam, die inspiratie, die motivatie.

Het is daarom zo ontzettend belangrijk om te verbinden met datgene waarvoor jij het allemaal doet. Of voor wie jij het allemaal doet.

Het kan bijvoorbeeld ontzettend moeilijk zijn om te gaan sporten. En dan ben je uiteindelijk aan het sporten maar dan is het sporten het allemaal net niet. Maar als jij op zo’n moment verbind met jouw droom, ambitie en reden, dan wordt het compleet anders.

Want je bent dan niet alleen maar aan het “sporten”:

  • Je bent aan het werken aan jouw droomlichaam
  • Je bent aan het streven om in de meest optimale gezondheid te komen van jouw leven
  • Je bent je aan het voorbereiden op een wedstrijd

Dit doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor jouw dierbaren. Hoe zou het zijn als jouw kinderen zien hoe hard jij werkt en hoeveel jij afvalt. Wat voor rolmodel jij dan wel niet kunt zijn voor hun.

Dit zijn allemaal redenen die te maken hebben met het doel. Dan is het “sporten” opeens veel groter, veel mooier. Je zult merken dat jij hierdoor die onuitputtelijke bron van motivatie weet te activeren. Dit komt omdat jij emotioneel verbonden bent met datgene dat jij wilt doen.

En zo geldt dit voor ieder doel. Welk doel jij ook wilt bereiken, als jij emotioneel verbind met de droom, de ambitie en de reden dan verbind jij met die motivatie.

Ben jij dus jouw motivatie kwijt? Denk aan het grote plaatje, waarvoor of voor wie jij het doet, bij iedere stap die jij in het hier en nu zet. Het grote plaatje moet jouw inspireren en motiveren. Is dit niet het geval dan heb jij geen goed doel gesteld.

2. Vermijd afleidingen

Als tweede ben jij waarschijnlijk niet jouw motivatie verloren, je bent gewoon afgeleid.

Jouw focus en aandacht worden door ontzettend veel dingen gevraagd. Neem alle notificaties die je krijgt op jouw telefoon. Dit is waarschijnlijk de grootste boosdoener in de maatschappij van tegenwoordig als het gaat om afleidingen.

Daarnaast heb je nog mensen die je storen, e-mailtjes die binnenkomen en niet te vergeten die gedachten die je afleiden.

Je wordt dus constant afgeleid waardoor jij je niet meer focust op datgene dat echt belangrijk voor je is. Dit zorgt niet alleen maar voor minder motivatie. Jouw productiviteit gaat ook enorm achteruit. Want je gaat geen progressie maken in de belangrijke doelen.

En dan krijg je het gevoel dat je geleefd wordt. Om dan nog die focus te herpakken en de motivatie te vinden om jouw ding te doen is lastig.

Daarom wil jij zo min mogelijk afgeleid worden en zoveel mogelijk jouw focus behouden op die paar belangrijke dingen.

Hoe doe jij dit nou?

Lees hier hoe jij focus kunt creëren.

Om motivatie te krijgen is het belangrijk om je niet meer te focussen op allemaal onbelangrijke dingen. De meeste mensen zijn namelijk “druk” met het werken aan onbelangrijke dingen.

Deze leiden jouw af van jouw daadwerkelijke doel. Datgene waaraan jij wilt werken. Dat doel, die ambitie of droom.

Focus je daarom op maar maximaal 3 belangrijke projecten in jouw leven. En maak dit project zo specifiek mogelijk.

Gratis video training productiviteit!

Ontvang hier gratis 4 fundamentele video's om jouw productiviteit te verbeteren!

Vaak is het niet dat jij motivatie tekort komt maar focus.

Zorg dat jij je focust op de 3 meest belangrijke projecten in jouw leven. En houd je niet meer bezig met onbelangrijke taken.

3. Win de ochtend

Wat doe jij als jij opstaat?

De meeste mensen hebben geen motivatie omdat ze de dag ongemotiveerd beginnen. Ze kijken op hun telefoon, scrollen door social media, beantwoorden e-mails, houden zich bezig met de kinderen. Ze beginnen de dag in reactie.

Elke ochtend heb jij een keuze hoe jouw dag gaat worden. Laat jouw dagen niet aan je voorbij gaan en bepaal bewust in de ochtend dat jij gaat leven naar wat jij belangrijk vindt.

De ochtend is alles bepalend voor hoe jij je gaat voelen voor de rest van de dag. Begin jij de ochtend in reactie en met lage energie, dan is het lastig om jezelf later op de dag op te pakken. Om jezelf te motiveren.

Begin je de ochtend vol motivatie, inspiratie en energie, dan kun jij je wel voorstellen hoe de rest van de dag gaat.

En dit is niet iets waarmee je wakker wordt. Je wordt niet wakker met deze gevoelens. Vaak is het een hele opgave om überhaupt uit bed te komen. Maar de ochtendroutine die je daarna uitvoert is van cruciaal belang voor jouw motivatie.

Hoe doe jij dit nou?

Kijk is heel eerlijk naar jouw ochtend. Heb jij een routine? En daarmee bedoel ik niet een routine van ontbijten en tanden poetsen. Maar echt een routine die jou inspireert en motiveert? Waardoor jij je klaar voelt voor de dag.

Lees hier hoe jij een succesvolle ochtend routine kunt opstellen.

Wat je in het kort wilt doen is verbinden met datgene waarvoor jij wilt leven.

  • Hoe wil jij zijn vandaag?
  • Hoe ga jij werken aan jouw meest belangrijke doelen?
  • Welke 3 taken ga jij hoe dan ook gedaan krijgen?

Zet je focus, verbind met jouw ambitie en genereer de gevoelens die jij wilt ervaren vandaag. De ochtend is het moment waarop jij even een momentje voor jezelf kunt pakken zodat jij de dagen nog krachtiger tegemoet kunt gaan.

Jouw dagen zijn waardevol. Je hebt niet oneindig veel dagen. Laat ze niet zomaar aan je voorbij gaan en maak de keuze om ze optimaal te leven.

4. Creëer momentum

Als iets motiveert dan is het wel progressie.

Je hebt vast wel is ervaren dat je meerdere dagen achter elkaar niks gedaan krijgt. De dingen zitten niet mee, je hebt een tegenslag gekregen en het is moeilijk jezelf weer op te pakken. Je bent eigenlijk opzoek naar motivatie.

Deze motivatie kun jij creëren door momentum.

Momentum is zo’n ontzettend belangrijk onderwerp binnen het bereiken van jouw doelen.

Vaak is het demotiverend om te kijken naar alles wat jij nog moet doen. Naar al die taken. Maar merk jij ook dat als jij eenmaal begonnen bent met de eerste taak dat de rest bijna vanzelf gaat? Dat is momentum.

Iedere kleine stap die jij zet gaat ervoor zorgen dat de andere stappen makkelijker gaan. En op een gegeven moment ben je zo goed bezig dat de taken vanzelf gaan.

Dus als jij in zo’n moment zit waar het je gewoon niet lukt om te starten of om iets te doen. Vraag jezelf dan af:

Wat is het minimale dat ik nu zou kunnen doen om te starten?

Dit kan ontzettend simpel zijn. Stel dat het je niet lukt om de motivatie te vinden om de hele keuken schoon te maken. Want zou dan het minimale zijn dat je kunt doen? Je kunt beginnen met de schoonmaakspullen pakken en bijvoorbeeld maar een kastje schoonmaken.

Dat is alles. Je maakt alleen maar dat kastje schoon en als je dan niet wilt doorgaan dan stop je. Maar wat je gaat merken is dat als jij start dat jij net zo goed alles kunt doen. En dan heb je momentum gecreëerd.

Ik merk dit bijvoorbeeld ook met schrijven. Er zijn bepaalde dagen waarop het me niet lukt om te beginnen met schrijven. Wat ik dan als doel stel voor mezelf is het openen van een Word document en gewoon beginnen met typen van twee alinea’s. Ook al is het niet wat ik precies wil schrijven op het moment dat ik start ben ik momentum aan het creëren.

Wat ik hiermee doe is de eerste stap zetten. Ook al is deze minimaal. En hierdoor gaat het balletje vanzelf rollen. Dit is de momentum die jij wilt creëren.

5. Verander jouw omgeving

Als jij gemotiveerd wil blijven, creëer dan een omgeving die ervoor zorgt dat jij gemotiveerd blijft.

Dit is waarschijnlijk een onderdeel dat door veel mensen onderschat wordt. Bij motivatie denk we vaak aan een gevoel en een vorm van energie die je ervaart. Maar het is iets dat niet alleen getriggerd wordt intern. Het kan ook extern aangewakkerd worden.

Neem bijvoorbeeld weer jouw afleidingen. Als jij alle tabbladen op jouw laptop open hebt staan. Je krijgt e-mails binnen, notificaties van social media. Je werkt in de keuken waardoor je steeds de drang krijgt om eten te pakken.

Dit zijn even snel wat factoren in jouw omgeving die jou tegen kunnen houden om je gemotiveerd te voelen. Want ze halen jouw aandacht weg van wat daadwerkelijk belangrijk is. Dit kost je juist alleen maar energie door steeds te reageren op deze prikkels en niet te focussen op jouw doel.

Dus vraag jezelf af:

  • Hoe kan ik mijn omgeving inrichten of veranderen om meer motivatie en inspiratie te ervaren?
  • Wat kan ik weghalen uit mijn omgeving om meer focus en motivatie te ervaren?

Jouw omgeving, werkplek, de mensen met wie jij omgaat hebben een groter effect op jouw motivatie dan je denkt. Zet dit bewust in om meer motivatie te genereren.

Wat zou jij doen met meer motivatie?

Spread the word
>