Suzanne Kouwenhoven

hoe wil jij herinnert worden?

Ben jij op zoek naar dat geluk of succes in jouw leven? Om dat te bereiken is het heel belangrijk om te weten wat je wilt. Wanneer voel jij je gelukkig en is jou succes bereikt? Een andere belangrijke vraag die vaak vergeten wordt op weg naar geluk en succes is: Hoe wil ik herinnert worden?

Want je kunt het ook omdraaien. Je kunt nu de focus leggen op het bepalen wat het is dat je wilt in het leven. Nu. Hoe jij je wilt voelen. Maar soms is het dan lastig om erachter te komen wat je dan nu moet doen om dat gevoel te bereiken. Terwijl als je erover nadenkt hoe jij herinnert wilt worden, je een heel ander licht op jouw leven werpt.

Deze vraag kan best confronterend zijn. Want het laat jou zien dat jouw tijd hier op aarde eindig is. Des te meer reden om van jouw leven een uitzonderlijk leven te maken en je niet zomaar over te geven aan de dagelijkse sleur. Om er als jouw tijd gekomen is achter te komen dat je niet zelf hebt geleefd. Maar dat jij geleefd werd.

Daarom staat in deze blog de vraag “Hoe wil jij herinnert worden?” centraal. Ik laat jou zien hoe deze vraag een bijdrage kan leveren aan het leiden van een succesvol en gelukkig leven.

“Define success on your own terms, achieve it by your own rules, and build a life you’re proud to live”

Inhoudsopgave

1. Waarom deze vraag richting geeft aan jouw leven

De vraag hoe jij herinnert wilt worden geeft richting aan jouw leven door wat vaker genoemd wordt als: “reversed engineering”. Je begint met het einde in gedachten te bouwen aan jouw leven. Zodra je weet waar jij uit wilt komen of wat het eindpunt is, kun je de stappen bepalen en doorlopen.

Ik heb mezelf bij het maken van belangrijke keuzes al vaker afgevraagd  welk gevoel ik wil hebben aan het einde van mijn leven. En wat er voor nodig is om dat te bereiken. Zo bepaal ik vervolgens hoe ik de verschillende rollen in mijn leven in wil vullen. Bijvoorbeeld hoe ik moeder wil zijn voor mijn kinderen.

Iedereen laat een bepaalde afdruk of stempel achter op de wereld. De een groter dan de ander. Dit doe je door een impact te creëren in jouw eigen leven en in dat van anderen. Het mooie is dat je deze impact bewust kunt creëren. Door jezelf de vraag te stellen hoe jij herinnert wilt worden.

Wat zou je willen dat er op jouw grafsteen staat geschreven? Met welke gevoelens wil jij dat mensen afscheid van jou nemen als jouw leven voorbij is? Dit gevoel kun je achterlaten door een bepaalde boodschap uit te dragen. Deze boodschap gaat over wat jij belangrijk vindt in het leven.

Dit brengt mij ook meteen op het tweede punt.

2. Waarom deze vraag jou congruent laat leven

Als jij weet hoe jij herinnert wilt worden dan kun je bewuster leven. Bewust van jouw kernwaarden. Die dingen waardoor jij diep van binnen gedreven wordt. Vrijheid, gezondheid, passie, sportiviteit.

Deze kernwaarden kun jij bewust naar buiten toe uitdragen. En er doelgericht naar handelen. Dit is belangrijk voor de boodschap die je uitdraagt naar andere mensen in jouw leven. Maar zeker ook voor de hele beleving van jouw leven.

Anders kom je er later achter dat je gewoon maar wat deed, onbewust leefde en je eigenlijk nooit het gevoel had dat het klopte wat je deed. Door nu al antwoord te geven op de vraag hoe jij herinnert wilt worden, ben jij je meer bewust en kun je doelgericht actie ondernemen.

Je zult keuzes moeten maken op sommige momenten in je leven. Want als bepaalde beslissingen niet worden genomen sta je stil en loop je het risico dat er over 5 jaar nog steeds niks is veranderd. Of over 10 of 40 jaar. Maak daarom de keuzes die passen bij wat jij belangrijk vindt en aansluiten bij hoe jij wilt zijn als mens. En natuurlijk bij hoe jij herinnert wilt worden.

3. Hoe deze vraag helpt obstakels te overwinnen

Op weg naar het ultieme geluk en succes komen wij allemaal de nodige uitdagingen tegen. Ze zeggen zelfs dat geluk aan de andere kant van jouw grootste uitdaging ligt. Wanneer je uitdagende situaties meemaakt dan word je ook vaak voor keuzes gesteld en moeten er beslissingen genomen worden.

Wanneer jij weet hoe jij herinnert wilt worden dan weet jij beter hoe jij nu wilt leven. Dit maakt dat je beter weet hoe je om wilt gaan met bepaalde situaties. Ook als ze uitdagend zijn.

Wil jij herinnert worden als iemand die actie onderneemt, moedig was, klaar stond voor andere mensen? Als een doorzetter die recht op haar doel af ging? Dit zijn allemaal aspecten die je mee kunt nemen in de manier waarop je kiest met uitdagende situaties om te gaan.

Als er zich dan een tegenslag voordoet dan heb je houvast door te handelen in lijn met hoe jij herinnert wilt worden.

4. Hoe deze vraag jou energie geeft

Ik weet natuurlijk niet hoe het voor jou werkt, maar als ik nadenk over hoe ik herinnert wil worden dan komt er een enorme drijfkracht naar boven. Het gevoel dat ik controle heb over mijn leven en dat ik in staat ben om van mijn leven het meest uitzonderlijke leven te maken dat ik maar kan bedenken.

Door over deze vraag na te denken word ik mij weer bewust van mijn vrijheid om te kiezen voor de dingen die ik belangrijk vind en dat ik zelf mijn eigen waarheid creëer. Doordat jij je verplaatst in de schoenen van iemand anders, verbind je nog meer met de reden waarom jij leeft. Waar je het allemaal voor doet. Wat het leven de moeite waard maakt voor jou. En dan voel je weer waarom en vooral hoe je dit kunt laten zien. Elk moment weer.

Zo stelde ik me voor hoe ik zou willen dat mijn dochters mij zouden herinneren. Ik stelde mij het meest positieve scenario voor. Dat ze gezien hebben dat ik de beste moeder voor hen wilde zijn die ik maar kon zijn. Iemand die altijd voor hen klaarstond, luisterde en hun dingen leerde. En zo kon ik nog veel meer dingen verzinnen.

Daarmee zie ik het stellen van deze vraag als een manier om energie te genereren. Door het aanwakkeren van positieve emoties zoals controle, eigenaarschap, nalatenschap, hoop, trots, liefde en geluk.

Wat ik ook heb gemerkt is dat ik me enorm gemotiveerd voel om alles uit het leven te halen wat erin zit als ik nadenk over hoe ik herinnert wilt worden. Zo zie je maar weer dat je motivatie ook zelf kunt creëren. Het stellen van de juiste vragen is een manier om motivatie te genereren.

Dus stel jezelf ook de juiste vragen. Naast de vraag hoe jij herinnert wilt worden. Kun je jezelf de volgende vragen dagelijks stellen.

  • “Welke gevoelens wil ik vandaag creëren?”
  • “Welke ervaringen wil ik opdoen?”
  • “Met welke energie wil ik deze dag tegemoet treden?”
  • “Waar kan ik me fantastisch over voelen vandaag?”

5. Waarom deze vraag jou een significante bijdrage laat leveren

Waar het om gaat is dat jij vast ook mensen in jouw leven hebt waar jij iets voor wilt betekenen waar jij een bepaalde impact op wilt hebben. En waardoor jij op een bepaalde manier herinnert wilt worden.

Dit begint allemaal thuis, bij je eigen gezin en familie. Daar ben jij de beste ouder, partner, broer, zus etc. die je kunt zijn. En vaders en moeders hebben de taak om hun kinderen bij te brengen dat het belangrijk is om klaar te staan voor andere mensen. Als dit begin gemaakt is, kun je verder gaan bouwen en een impact creëren op het leven van mensen buiten jouw familie.

Dus weten hoe jij herinnert wilt worden gaat ook over weten welke impact jij wilt hebben op jouw familieleden. En vervolgens op de mensen daar buiten.

Vaak hoor je dat je klaar moet staan voor andere mensen. Misschien is dit wel iets dat jij ook naar anderen wilt uitdragen. Ik wil jou dan uitdagen om na te denken over hoe je dat wilt doen. Hoe wil je er dan zijn voor anderen?

Wat betekent klaar staan voor de ander? Is dat helpen met huiswerk? Eten koken? Een mentor zijn? Iemand helpen een bedrijf op te starten? Ga je vrijwilligerswerk doen? Wat is dit voor jou?

Hoe wil jij herinnert worden?

Spread the word
>