Joy Houkes

Hoe ga je om met weerstand vanuit jouw omgeving

Jij krijgt weerstand vanuit jouw omgeving op het moment dat jij ergens voor gaat staan of jouw droom gaat nastreven. Mensen hebben overal een mening over. Je wordt beoordeelt of misschien zelfs veroordeelt. De vraag is: Hoe kun jij nou het beste omgaan met deze weerstand?

Weerstand vanuit jouw omgeving kan aanvoelen alsof jij niet goed bent en jij als persoon wordt afgewezen. Alsof je alleen bent en niemand jou ondersteunt in wat voor jou belangrijk is. Dit kan wat extreem neergezet zijn, maar diep van binnen is dat wel waar je bang voor bent.

Dit is waarom veel mensen voorzichtig leven. Ze willen zo min mogelijk weerstand ervaren van hun omgeving. En dat doen ze door niet gezien te worden. Door te leven zoals andere leven en wat door de maatschappij “goedgekeurd” wordt.

Maar op deze manier leef je geen leven zoals jij dat wilt. Een leven waardig aan jezelf. Laat weerstand of de angst voor weerstand jou niet weerhouden om dat droomleven te leiden.

In deze blog geef ik jou 3 manieren hoe jij om kunt gaan met deze weerstand.

Inhoudsopgave

1. Anticipeer

Omgaan met weerstand vanuit jouw omgeving begint met het weten en accepteren dat er weerstand komt.

Mensen hebben een mening over je. Ze gaan je beoordelen. Vooral als jij ergens voor gaat staan dan weet jij 100% zeker dat dit gaat gebeuren. Het zou je eigenlijk niet eens meer moeten verassen.

Wat de meeste mensen doen is het bedenken van honderden scenario’s vanuit angst. De “wat als…” gedachten. En dan vooral:

  • Wat als mensen mij niet ondersteunen?
  • Wat als mensen mij raar vinden?
  • Wat als mensen zien dat ik niet goed genoeg ben?
  • Wat als ik weerstand krijg, kan ik hier wel mee omgaan?

Maar al deze gedachten zorgen er voor dat jij geen actie meer durft te nemen. Je verstijft. Daarentegen, verwacht dat er weerstand gaat komen. Dit is al een gegeven. De vraag die jij jezelf juist wilt stellen is:

Hoe kan ik het beste omgaan met deze weerstand?

Wat jij ook doet, waar jij ook staat, wat jij ook zegt, mensen beoordelen of veroordelen jou. Daarom kun jij net zo goed gaan staan waar jij voor wilt staan. Jouw leven leiden zoals jij dat wilt en beoordeelt worden. In plaats van volgens het perspectief en de mening van iemand anders te leven en dan beoordeelt worden.

Weerstand en oordelen krijg je sowieso. Dus waarom niet terwijl jij jouw droomleven aan het leiden bent?

Dus je weet dat de weerstand eraan komt. De beoordelingen en veroordelingen. Jij moet nu alleen besluiten hoe jij hier mee om wilt gaan.

  • Met welke mindset ga jij deze weerstand tegemoet?

Heb volledig helder waar jij voor wilt staan. Waarom jij hiervoor wilt staan. En laat niks en niemand je hiervan afbrengen.

Laat weerstand of de angst voor deze weerstand je niet tegenhouden om ergens voor te gaan staan. Om dat eigen bedrijf te starten. Om jouw droom na te streven. Om die verandering door te maken.

Zorg dat jij minder in contact komt met mensen die jou weerstand geven. Deze mensen brengen onnodig veel negativiteit in jouw leven. En ze brengen jouw omlaag. Dus ga juist minder met deze mensen om als jij de mogelijkheid hebt.

Als jij onmogelijk minder contact kunt hebben met mensen die jou weerstand geven, verander dan jouw manier hoe jij hiermee omgaat. Dat is het enige waar jij controle over hebt.

2. De weerstand heeft niks met jou te maken

Op het moment dat jij weerstand krijgt vanuit jouw omgeving dan voelt dat heel persoonlijk aan. Alsof jij iets niet goed doet. Of er iets mis met jou als persoon is.

Alleen de weerstand heeft niks met jou te maken maar met de ander.

Dit perspectief heeft mijn manier van het omgaan met weerstand compleet veranderd. Wat ik normaal deed is mezelf gaan verdedigen. Ik trok het me persoonlijk aan en ging zelfs afvragen of er iets mis met mij was.

Maar de mindset switch die ik heb gemaakt is: Hun werkelijkheid is niet mijn werkelijkheid.

De weerstand is van hun, niet van jou. Weerstand betekent dat iemand anders iets ziet wat binnen hun beeld van de werkelijkheid niet klopt. Misschien ervaren ze angst, onzekerheden, jaloezie of ze merken dat het niet in lijn is met hun normen en waarden.

Omdat jouw doelen, ambities en dromen niet in hun werkelijkheid past, betekent niet dat het niet in jouw werkelijkheid past.

Dus als jij weerstand vanuit jouw omgeving ervaart, laat het niet binnenkomen. Zie in dat er gewoon een verschil is op de manier hoe jullie het leven inrichten. 

Wat jij kunt doen is je afvragen of er bruikbare feedback in de weerstand zit die jij krijgt. Voor de rest, blijf staan waar jij voor wilt staan. Laat je niet van jouw pad afbrengen omdat iemand het niet met je eens is.

3. Own your dream

Om te kunnen omgaan met weerstand moet jij jouw droom helemaal integreren in jouw identiteit.

Jouw droom kan betekenen jouw ideale leven. Datgene waar jij in wilt geloven, hoe jij jouw leven wilt inrichten, wie jij wilt zijn en welke richting jij op wilt gaan.

Jouw droom moet zo belangrijk zijn dat niemand je van jouw droom af kan krijgen.

De reden dat je moeilijk met weerstand om kunt gaan is omdat je nog niet helemaal zeker bent over jouw droom. Het kan ook zijn dat jij jouw droom nog niet helder hebt of nog niet de reden hebt achterhaald waarom jij dit wilt nastreven.

Als deze onzekerheid aanwezig is of deze helderheid mist, dan haalt weerstand je heel makkelijk van jouw pad af.

Jij hebt bepaalde doelen. Niet jouw omgeving. Jij wilt bepaalde dromen realiseren. Het is niet de taak van jouw ouders, vrienden, collega’s of werknemers om hier voor te gaan staan. Dat is jouw taak.

Om voor jouw droom te gaan is actie nodig. Actie met een heldere reden waarom dit belangrijk voor jou is.

Praat niet alleen maar over jouw droom. Laat het zien. Implementeer en realiseer. Het ondernemen van deze actie kan er voor zorgen dat jij minder weerstand krijgt.

Als jij namelijk alleen maar praat en geen actie onderneemt, dan gaan mensen twijfelen. Maar als jij laat zien wat jij droom is, waarvoor jij wilt staan en wie jij wilt zijn. Dan zit er een kans in dat zij dit ook gaan geloven.

Je hoeft niks uit te leggen aan jouw omgeving. Laat het ze zien. Je wilt aan jouw omgeving laten zien waar jij voor wilt staan, waar jij in gelooft en wie jij wilt zijn.

Hoe ga jij om met weerstand?

Spread the word
>