Suzanne Kouwenhoven

Een mindset van persoonlijke groei

“Stress+rest=growth. This equation holds true regardless of what you are trying to grow" – Brad Stulberg

Elke dag zien we heel wat mensen om ons heen. Door social media is het erg makkelijk geworden om zo de voorbeelden van mensen te vinden die topprestaties in het leven neerzetten. Records die worden verbroken, kampioenschappen gewonnen, gigantische evenementen en exposities georganiseerd, kinderen op de wereld gezet, meditaties met honderden mensen tegelijk gehouden, miljoenen bedrijven verkocht en droomreizen gemaakt.

Deze mensen zijn misschien wel ergens in hun leven waar jij naartoe wilt groeien. Daarmee wil ik niet zeggen dat we altijd maar groot moeten dromen en deze mensen als voorbeelden moeten nemen. En dat jij jezelf met anderen moet vergelijken om erachter te komen wat je niet hebt of kunt.

Wat ik wel wil zeggen is dat we van deze succesvolle en gelukkige mensen iets kunnen leren. Wij kunnen die dingen die zij structureel doen om tot dit niveau van succes en geluk komen, toepassen in ons eigen leven.

Een ding is zeker, deze mensen starten met een bepaalde mindset. Zij geloven dat zij het volgende niveau van geluk en succes kunnen bereiken. EN dat zij daar zelf controle over hebben. Ik noem dit een Groei Mindset.

Inhoudsopgave

Real talk

Er zijn zoveel mensen die niet eens naar dat volgende niveau van succes en geluk durven te kijken. Ze durven niet eens groter te dromen en te kijken wat er allemaal mogelijk is. Ze denken: als ik dit level amper aan kan en ik ga nog groter dan, krijg ik waarschijnlijk een burn-out.  Dus ze gaan er niet aan denken want dan moeten ze allerlei extra dingen gaan doen. Of ze zijn bang om te verliezen wat ze al hebben.

Als jij een van de mensen bent die het lastig vindt om groter te dromen of aan het volgende niveau te denken, dan komen de volgende uitspraken of gedachten jou waarschijnlijk bekend voor.

  • “Dat “high performance” of de woorden “high performance coaching” daar krijg ik de kriebels van”.
  • “Ik werk al hard genoeg”.
  • “Als ik dit lees dan krijg ik het idee dat het nooit goed genoeg is en ik het nog beter moet doen”.
  • “Maar ik ben al zo moe, en heb al zo weinig tijd”.
  • “Ik vind het wel prima zo, ik ben tevreden”.
  • “Ik ben blij als ik het zo allemaal gedraaid krijg, zo druk heb ik het”.
  • “Moet ik nog iets extra’s gaan doen?”.

Tevreden of ontevreden?

Vind jij dat het tijd is om je te settelen en bij dit niveau neer te leggen? Dan vraag ik mij af of je dan werkelijk tevreden bent of juist met man en macht probeert je neer te legen bij jouw eigen ontevredenheid. Omdat je op dit moment niet ziet DAT het ook anders kan en HOE het anders kan. Je hebt het gevoel dat je geen controle hebt over jouw leven.

Dus leg je je maar neer bij je eigen ontevredenheid, het gevoel het altijd druk te hebben en deze lage mate van energie. Je denkt niet eens meer aan het opladen ervan.

Je denkt niet meer aan de mogelijkheden. De creatieve oplossingen. Nee het is tijd om het zo te laten. Gelaten te zijn. Dan gebeurd er bijna niks meer. Het is alsof de regiseur zegt: zit stil ipv actie!’ En als je de regisseur het boeltje erbij neerlegt dan valt er weinig van de film te maken.

Deze manier van leven lijkt het meest op “overleven”. Je staat steeds in een survivalmodus waarbij je de meeste dingen op de automatische piloot doet. Het enige wat je dan nog doet is beschermen wat je al hebt. Uit angst om datgene maar niet kwijt te raken. Dan ben je niet aan het evolueren en groeien. Je zit dan vast. En zo voelt het vaak ook.

Een andere benadering

Dus hoe zou het nu zijn als jij het anders benaderd? Als het er niet om gaat dat het altijd maar meer, beter en drukker moet? Dat het er juist om gaat hoe jij met jouw leven om gaat. En dat jij kiest om een toekomstgericht perspectief aan te nemen, waarbij er voor jou en de mensen om je heen groei mogelijk is. Dat jij streeft naar een betere kwaliteit van leven. Voor jou! Het gaat om die mindset. Van Groei.

Wat is een Groei Mindset?

Bij groei denk ik aan cultiveren. Als je iets cultiveert dan voed je iets. De moraal van het verhaal is dat je het juiste moet voeden om te groeien. Het gaat om de perfecte combinatie voor jou. Het heeft toch ook geen zin om een plant appelsap te geven, en te onthouden van licht?

Groei gaat om een ideale combinatie van jezelf persoonlijk blijven ontwikkelen. Het gaat ook over jezelf naar het volgende niveau van presteren tillen en een tevreden en vreugdevol leven leiden. Dat is dus iets heel anders dan stilstaan, settle for less than you can be, en ondertussen hartstikke ontevreden zijn.

Want ik denk dat je dan niet je eigen leven leeft, maar het leven van iemand anders. Dan is de kans groot dat je dit niveau van energie gaat behouden of het nog zal verslechteren en je het maar druk zult blijven hebben.

Wat typeert een Groei Mindset?

Er is altijd een bepaalde mate van stress (zie het als een stressprikkel) nodig om te kunnen groeien. Dit wordt veroorzaakt omdat iets nieuw is, onbekend of ongemakkelijk. Maar goed ook, anders word je niet uitgedaagd en blijf je op het niveau waar je op zit, of wordt het zelfs slechter. Dus eigenlijk is het heel goed om die kansen te nemen, iets nieuws te doen, risico te nemen, fouten te maken en te leren. Zo kun je groeien.

De Groei Mindset wordt getypeerd door een aantal kenmerken. Ik heb ze hieronder voor jou op een rijtje gezet.

Iemand met een Groei Mindset:

1. Verkiest persoonlijke groei boven maatschappelijk conformeren

Persoonlijke vrijheid is erg belangrijk om te kunnen groeien en jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Over vrijheid is in het verleden al heel veel geschreven. Er zijn dan ook veel manieren om ernaar te kijken.

Vrijheid kun je zien als: vrij zijn van (negatieve vrijheid). Dan heb je bepaalde dingen niet, je bent ergens vanaf, ergens mee gestopt, ergens van verlost.

Vrijheid kun je echter ook zien als: Vrij zijn om (positieve vrijheid). Vrij om gerichte keuzes te maken met focus en commitment. Keuzes die in lijn zijn met de waarden die jij belangrijk vindt.

Je raadt het al: Vrij zijn om is volgens mij een veel krachtigere manier om naar vrijheid te kijken omdat je dan die ruimte en rust creëert waar je naar verlangt. Jij kiest bewust voor datgene wat belangrijk voor jou is.

De invloed van hoe jij aankijkt tegen vrijheid is niet gering. Het heeft invloed op de manier waarop jij jouw leven inricht. De kwaliteit van leven. Mensen met een Groei Mindset zien vrijheid als een mogelijkheid om congruente, toegewijde keuzes te maken.

Zodoende kun jij jezelf nog vrijer ontwikkelen door jezelf juist toe te spitsen ergens op. En je neemt de regie over jouw leven door vrijheid te zien als een mogelijkheid om doelgerichte keuzes te maken. Zo leid je jouw eigen leven in plaats van dat van anderen. Jij kiest jouw pad en richting, boven dat van anderen.

Want je ergens volledig op te focussen en toeleggen kan zorgen voor betere prestaties en meer geluk dan wanneer jij je opties openhoudt. Dit bewees psycholoog Dan Gilbert al in (1956).

Gratis video training productiviteit!

Ontvang hier gratis 4 fundamentele video's om jouw productiviteit te verbeteren!

2. Vindt altijd een weg naar JA

Wanneer jij een groei mindset hebt, vind jij altijd een weg naar JA. Daarmee bedoel ik dat je niet bij de minste of geringste tegenslag het bijltje erbij neergooit. Dat je doorgaat en oplossingsgericht denkt.

Het leven zit namelijk vol met verrassingen, uitdagingen en obstakels. De groei en dus het geluk en succes zit in de manier waarop je ermee omgaat. Mensen met een groei mindset weten dit en handelen hiernaar. Zij zijn vindingrijk en voortdurend op zoek naar creatieve oplossingen.

3. Ziet zichzelf als iemand die constant leert 

Wanneer je een Groei Mindset hebt, zie jij jezelf als iemand die constant leert. Hierdoor kun je ook steeds naar het volgende niveau van presteren. Dus je zegt niet tegen jezelf: “ Ik werk al hard genoeg, het is wel goed zo”. Nee je vraagt jezelf regelmatig af” wat kan ik van deze situatie leren” en “ wat is mijn volgende niveau?’.

4. Hecht waarde aan de persoonlijke groei van anderen

Iemand met een Groei Mindset, vindt de persoonlijke groei van andere mensen ook belangrijk. Door deze mindset ben je gedreven om het best dat jij zelf weet en kunt ook door te geven aan anderen. Je bent bereid advies aan anderen te geven dat hun leven verandert.

5. Weet dat het doel is om in beweging te blijven

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving" - Albert Einstein

Met een Groei Mindset weet je dat het doel niet is om altijd op die top te staan. Het doel is juist om maar niet te stoppen op het pad (naar  boven). Het doel is om in beweging te blijven. Je leert als je in beweging bent. En met een groei mindset geloof je dat je het volgende niveau van success en geluk daadwerkelijk kunt bereiken.

Waar wil jij in groeien?

Spread the word
>