Joy Houkes

Een 90 dagen plan om al jouw doelen te bereiken

Het hebben van richting en focus is een krachtige combinatie. Deze combinatie gaat ervoor zorgen dat jij progressie gaat maken, jouw productiviteit vergroot en de successen gaat behalen die jij stelt voor jezelf. Deze richting en focus creëer jij met een 90 dagen plan.

Inhoudsopgave

Wat is een 90 dagen plan?

De naam zegt het al. Het is een plan voor de komende 90 dagen.

De structuur die ik hanteer voor het stellen van doelen is het volgende:

Jaardoel - kwartaaldoel - maanddoel - weekdoel - dagdoel

Met een 90 dagen plan maak je kwartaaldoelen voor de belangrijkste gebieden/doelen/projecten in jouw leven.

Vanuit hier kun jij gemakkelijk jouw maanddoelen, weekdoelen en dagdoelen bepalen. Aan het einde van de blog heb ik de stappen omschreven. Klik hier om er naartoe te gaan.

Je gebruikt een 90 dagen plan als jij serieus bent over een doel. Wat jij ook wilt bereiken, het hebben van focus is een must om jouw doelen te realiseren. Deze focus bepaal je door het opstellen van dit 90 dagen plan.

Want als jij je niet voorbereid, dan ben jij je aan het voorbereiden om te falen.

Wees daarom voorbereid op al het moois dat het leven jou te bieden heeft.

Waarom 90 dagen?

Voor veel mensen zijn jaardoelen nog iets te groot. Ze weten dan wel wat ze willen bereiken maar het is te groot of te vaag om het nu te realiseren.

Een 90 dagen plan heeft daarom de volgende voordelen:

1. Je maakt jouw doelen realistisch

90 dagen is een tijd die het gemakkelijker maakt om te zien wat er mogelijk is. Het is namelijk makkelijker om te denken waar je over 90 dagen staat dan over een jaar.

Omdat 90 dagen zo dicht in de buurt is, is het makkelijker om na te denken over de stappen die jij “nu” kunt zetten.

En het weten van deze stappen zorgt ervoor dat jij actie neemt. Dat is de manier om een doel te realiseren. Door stap voor stap dichterbij te komen

2. Je hebt overzicht

Als jij een plan hebt, dan heb jij overzicht. Je weet welke thema’s en projecten op dit moment het allerbelangrijkste zijn in jouw leven. Met een 90 dagen plan heb jij concrete doelen gesteld met betrekking tot deze thema’s en projecten. En natuurlijk hiervoor een plan gemaakt.

Je ziet voor je welke stappen jij aan het zetten bent en gaat zetten. Dit overzicht en deze laserfocus is van ongekende waarde. In punt 4 licht ik dit meer toe.

Met overzicht ben je niet meer zomaar wat aan het doen en dat brengt me bij het volgende voordeel.

3. Je ziet progressie

Een van de belangrijkste dingen die je wilt zien als je naar een doel toewerkt is progressie. Het gevoel van stilstand kan namelijk heel veel frustraties met zich meebrengen.

Door helder te hebben waar je naartoe werkt en welke stappen je aan het zetten bent, zie je de progressie die je maakt. En het zien van progressie verhoogt jouw motivatie.

4. Je vergroot jouw focus

Je bent je bewust wat je voldoening geeft, je weet waar jij aandacht aan wilt en moet besteden om dichterbij het doel te komen.

En wat je dan ook weet is: waar jij nee tegen kunt zeggen. Jij bepaald waar jouw aandacht en focus naartoe gaat.

Wat je soms nodig hebt om nee te kunnen zeggen is het weten waar jij ja tegen zegt. Heb jij met een 90 dagen plan jouw focus bepaald dan weet jij waar je ja tegen zegt.

5. Je krijgt meer zelfvertrouwen

Het gevoel dat jij iets kunt bereiken voelt zo goed! Zien welke stappen nodig zijn om jouw doel te bereiken en ervaren dat jij dit kunt, geeft jou zoveel zelfvertrouwen.

En dit is precies wat je wilt als jij gaat werken aan een doel. Je wilt je zelfvertrouwen vergroten. Je wilt hoop ervaren en geloven dat het allemaal mogelijk is. Want dat gaat ervoor zorgen dat jij stappen gaat zetten.

Hoe stel jij dit plan op?

Hier zijn de stappen die jij kunt zetten om jouw eigen 90 dagen plan te creëren.

1. Bepaal de 3 focuspunten

Als eerste wil jij achterhalen welke 3 gebieden/projecten/doelen het allerbelangrijkste zijn in jouw leven.

Deze projecten hebben de “grootste” impact op jouw leven. Ze brengen je de meeste voldoening, geluk, energie en succes.

Welke 3 projecten zijn dit voor jou?

Wil jij meer leren hoe jij op deze manier jouw focus kunt bepalen klik dan hier voor onze video blog over jouw focus!

2. Maak de doelen concreet

Het is belangrijk dat jij binnen die 3 projecten concrete doelen stelt.

Dus hoe weet jij precies dat jij dit doel bereikt hebt aan het einde van deze 90 dagen?

  • In plaats van rijk worden stel jij een doel waarin jij omschrijft hoeveel jij hebt verdiend en hoe
  • In plaats van een vakantie te boeken stel jij een doel waarin jij precies de locatie omschrijft

Dit is wat een 90 dagen plan realistisch gaat maken. De concrete doelen en de concrete stappen die jij gaat zetten.

Wil jij meer leren over het stellen van krachtige doelen? Bekijk hier onze videoblog!

3. Welke stappen zijn ervoor nodig

Met een doel heb jij al een krachtig proces in gang gezet. Maar wil jij echt resultaten behalen dan heb jij een plan nodig. Dit kun jij als volgt opstellen.

Persoonlijk vind ik het fijn om eerst zoveel mogelijk stappen te inventariseren. Hiermee heb jij een overzicht van alles wat jouw mogelijk dichter \bij jouw doel gaat brengen.

Daarna stel jij jezelf de vraag:

  • Welke stappen hebben de grootste impact op het realiseren van dit doel?

Hiermee onderscheid jij de meest impactvolle taken van de onbelangrijke taken. Je wilt namelijk niet “druk” zijn en totaal geen progressie maken. Jij wilt tijd en energie besteden aan die taken en activiteiten die er echt toe doen.

4. De eerste 30 dagen

Vanuit jouw 90 dagen doel stel jij een doel op voor de eerste 30 dagen. Dit is een onderdeel van jouw 90 dagen doel. Maak ook dit doel (of doelen) specifiek. Het kunnen meerdere doelen zijn die betrekking hebben op de stappen.

Dus binnen deze doelen kun jij dingen verwerken als:

  • Welke mensen heb jij benaderd?
  • Welke dingen heb jij geleerd?
  • Welke vaardigheden heb jij geleerd?

5. De eerste week

Je merkt waarschijnlijk al dat we het steeds concreter gaan maken. Als jij weet waar jij in de eerste 30 dagen aandacht aan gaat geven:

  • Waar ga jij dan op focussen in de eerste week? 
  • Welke stappen ga jij zetten?
  • Hoe ga jij iedere dag werken aan dit doel?

Het lijken veel stappen, maar als jij het begin goed hebt gedaan dan kun jij gemakkelijk jouw weekdoelen opstellen. Je wilt ervoor zorgen dat jij richting geeft aan iedere dag van jouw leven. Zodat jij niet doelloos dagen in gaat en wel ziet wat er gaat gebeuren.

Vervolgstappen

Als jij jouw 90 dagen plan krachtig wilt doorlopen dan betekent dat, dat jij er dagelijks aandacht aan moet geven. Bepaal iedere dag hoe jij gaat werken aan dit doel. Maak dit onderdeel van jouw succesvolle ochtendroutine!

Aan het einde van iedere week kijk jij op terug hoe de week is gegaan en wat jij hebt afgerond. Daarna bepaal jij waar jij de volgende week op gaat focussen. Dit doe je ook voor iedere maand.

Op deze manier kun jij jouw progressie waarborgen.

Maak een start!

Vaak weet jij precies wat jij nodig hebt om succesvol te worden. Ik weet ook zeker dat jij weet hoe jij jouw leven kunt veranderen.

Alleen jouw droom gaat niet zomaar in je schoot belanden. Hiervoor is actie nodig. Laat jouw leven dus niet over aan willekeur en neem er controle over. Maak het 90 dagen plan!

Heb jij hulp nodig bij het opstellen van dit 90 dagen plan? Klik dan hier! Stel samen met mij een 90 dagen plan op zodat jij op de juiste, krachtige manier kun starten.

Wat zijn jouw 3 focuspunten voor de komende 90 dagen?

Spread the word
>