Suzanne Kouwenhoven

Durf jij het leven te leiden waar jij van droomt?

Durf gaat over moed. Moed is actie ondernemen ondanks angst. Angst kan jou met andere woorden weerhouden van het nemen van actie. Angst kan er dus voor zorgen dat jij niet het leven leidt waar jij van droomt. Of het leven dat jij ooit voor ogen had.

Angst kan ontstaan doordat jij je bij het inrichten van jouw leven richt op de buitenwereld. Je laat teveel afhangen van de mening van anderen. Je wilt het allemaal goed doen, alle ballen tegelijk hoog houden uit angst om te falen.

Hierdoor raak je het overzicht kwijt, er ontstaat onrust en chaos in je leven, je komt steeds verder van jezelf af te staan en in het ergste geval vergeet je wat het ook alweer was dat je wilde. Om nog enigszins de controle te behouden blijf je maar alles tegelijk doen, zodat het voor de buitenwereld lijkt alsof alles goed gaat. Diezelfde buitenwereld waar je naar luisterde en waardoor je vergat welk leven jij zelf wilt leven.

Sociale constructen

Ik heb het altijd opvallend gevonden hoe erg wij mensen denken in kaders. Kaders over hoe wij ons leven zouden moeten inrichten. Van hoe we onderwijs moeten doorlopen, wanneer het juiste moment is om carrière te maken tot wat betekenisvol werk is en wanneer iemand mooi genoeg is. En zo zijn er nog veel meer kaders te bedenken.

Het probleem van deze kaders is dat we denken dat wij ons hieraan moeten houden. Iets moet op een bepaalde manier gaan, want anders klopt het niet. Terwijl deze kaders helemaal niet het uitgangspunt zouden moeten zijn op basis waarvan jij jouw leven inricht. De kaders bepalen niet of iets klopt. Jij bepaald of iets klopt. Aan de hand van jouw kernwaarden. Die dingen die jij werkelijk belangrijk vindt op dit moment in jouw leven.

Zo zijn er ongetwijfeld ook regels en kaders op basis waarvan jij jouw leven op dit moment hebt ingericht. En het kan best zo zijn dat die kaders helemaal niet meer passen bij wat jij op dit moment in jouw leven belangrijk vindt. Of wat past bij de levensfase waarin jij nu zit.

Het zou daarom goed zijn om je af te vragen of jij het leven leidt waar jij van droomt en dat jou werkelijk gelukkig maakt. En als het antwoord “nee” is: In welke mate is het leven dat jij nu leidt bepaald door externe factoren? Focus jij wel genoeg op die dingen die jij echt belangrijk vindt? Op jouw grote stenen?

"Focus op de grote stenen"

In zijn boek “The Seven Habits of Highly effective people beschrijft Steven Covey” dat mensen die heel effectief zijn juist de focus leggen op de dingen die echt belangrijk voor hen zijn. Ze laten zich niet leiden door hun omgeving en de waan van de dag. Ze besteden weinig aandacht aan de urgente maar onbelangrijke dingen. Om het leven te durven leiden dat jij wilt is het dus zaak te focussen op de belangrijke dingen. Te focussen op de grote stenen. De juiste focus helpt moed te tonen en actie te ondernemen.

Het volgende verhaal wordt vaker gebruikt om de strategie van Covey te verduidelijken.

Er stond een professor voor de collegezaal. Voor hem een lege glazen pot. Toen het college begon pakte hij de pot en begon hem te vullen met grote stenen. Toen de pot tot aan de rand gevuld was vroeg hij aan de studenten of de pot vol was en zij zeiden “ja”.

Daarop pakte de professor kiezelstenen en begon de pot verder te vullen met de kiezelstenen. Hij schudde de pot heen en weer waardoor de kiezelstenen tussen de grote stenen rolden. Weer vroeg hij aan de studenten of de pot vol was. En weer was het antwoord “ja”.

Hierna pakte hij zand en vulde de pot tot aan de rand met zand. Met het zand vulde hij de rest van de pot op. Weer vroeg hij aan de studenten of de pot vol was. En zij antwoordden dat deze nu echt vol was.

De moraal van het verhaal

De grote boodschap die achter dit verhaal schuil gaat is: Als je de pot begint te vullen met het zand en de kiezelstenen, krijg je de grote stenen er achteraf nooit meer in.

De vaas staat symbool voor jouw leven. De stenen zijn die dingen die jij echt belangrijk vindt. Waar jij waarde aan hecht. Zoals familie, vrienden, gezondheid. Die dingen die als al het andere weg zou vallen, jouw leven toch betekenis zouden geven. De kiezelstenen zijn andere dingen die er ook toe doen. Zoals een huis, een auto of het werk.

Het zand is al het andere. Als je eerst het zand in de pot doet, dan is er geen ruimte meer voor de grote stenen. Voor de belangrijke dingen. Zo geldt dit ook voor jouw leven. Als jij al jouw tijd en energie besteedt aan de onbelangrijke dingen, blijft er niks over voor de belangrijke dingen. Dan zul je niet het leven leiden dat je echt wilt en die dromen realiseren.

De vraag is nu hoe het zit met jouw leven. Heb jij duidelijk wat voor jou de grote stenen zijn? Wat jij werkelijk belangrijk vindt en wat jij wilt in het leven. Of is dit nog niet duidelijk en heb jij jouw pot gevuld met zand waardoor er geen ruimte is voor de echt belangrijke dingen. En heb jij vervolgens de moed om in lijn met wat jij belangrijk vind te handelen?

Durf jij te handelen in lijn met wat echt belangrijk voor jou is?

Spread the word
>