Suzanne Kouwenhoven

Dromen, Durven, Doen

Drie woorden die je op nagenoeg elke motivational quotes pagina tegenkomt. Dromen durven doen. Maar weet jij nog hoe het voelt om te dromen? Of nog belangrijker: ken je dat gevoel dat je durfde te dromen?

Daar gaat dit ogenschijnlijk nietszeggende rijtje woorden volgens mij over. Als wij erbij stilstaan is het voor velen van ons al een hele tijd geleden dat wij droomden. Gewoon op klaarlichte dag.

Beperkt Denken is Beperkt Dromen

Misschien is de laatste herinnering aan een dagdroom die je had wel uit jouw kindertijd. En durfde jij toen jezelf te laten meeslepen met alle aspecten van die droom? Durfde jij groot te dromen?

Het mag onrealistisch klinken maar ik denk dat wij de kracht van die kinderlijke dromen niet moeten onderschatten. Sterker nog: wij volwassenen mogen veel vaker lekker kinderachtig doen en groot dromen.

Door het onderwijs en onze opvoeding hebben we tijdens onze jeugdjaren geleerd om in kaders te denken, ons aan de regels te houden. Kortom, onze kinderlijke vrijheden in te perken. Helaas heeft dit in veel gevallen er ook toe geleid dat ons denken op een bepaalde manier beperkt werd. En hiermee onze dromen. 

Beperkt denken is een probleem omdat je iets dat je niet kunt bedenken, je ook niet kunt bereiken. Hoe zou je immers een strategie moeten vinden voor iets waar je niet over nadenkt of niet voor je ziet?

Kun je nagaan uit welk vat van ideeёn, creativiteit en inspiratie, je zou kunnen putten als je vaker groot droomt. En dan ook nog de moed en het vertouwen in jezelf zou hebben om er iets mee te doen.

Hoeveel groei zou jij dan kunnen doormaken? En hoeveel andere mensen zou je kunnen raken door te durven dromen. Je zou nog meer met anderen kunnen verbinden. Wat zou er gebeuren als je weer durft te dromen en je durft te doen. Je kunt eigenlijk niet falen door iets te doen. Alleen door niets te doen. Stilstand is achteruitgang.

Twijfelen en Doen

Gelukkig kan ik mezelf af en toe nog betrappen op een droom. Nog altijd sta ik er versteld van hoe mijn volwassen brein met mij aan de haal gaat als ik durf te dromen. Voor ik het weet komt er in plaats van de droom een heel verhaal de kop op steken.

En komen allerlei vragen en twijfels boven: 

  • "Ga ik die stap zetten?"
  • "Kan ik het wel?" 

Nu ik mij hier meer bewust van ben, kan ik mezelf ook meer constructieve vragen stellen. Zoals:

  • "Er zijn toch wel vaker momenten in jouw leven geweest dat je ergens over droomde en het   ook ging doen?"
  • “Op welke kwaliteiten van mezelf maakte ik toen aanspraak?”

Deze constructieve vragen zijn beter voor mijn zelfvertrouwen en staan het dromen en doen niet in de weg. Dus ik sta mijzelf toe om deze vragen wel te stellen. En verder droom ik nog even lekker verder.

"Dream big, start small, but most of all. Start." - Simon Sinek

Je voelt het al aankomen. Ik heb dit alles op papier gezet omdat ik jou wil inspireren om te dromen EN doen.

Met deze stappen kom jij van dromen naar doen:

Stap 1: Droom!

Ervaar dat gevoel uit jouw kinderjaren, toen je groot durfde te dromen. Ruim hiervoor 10 minuten per dag in. Het is belangrijk dat je gewoon die gedachten kunt laten komen en gaan. Dit kun je doen door te lummelen, wandelen, of misschien gewoon even rustig een kopje koffie drinken. Het “hoe” komt later wel.

Stap 2: Sub-doelen

Dromen leiden je naar de beste doelen & sub-doelen. Haal jouw sub-doelen uit het droomdoel. Nadat je even lekker groot hebt gedroomd, schrijf jij een aantal onderdelen uit die droom op. Je hebt bijvoorbeeld gedroomd over de marathon rennen.

Dan droomde je waarschijnlijk ook over andere elementen zoals de trainingen, de goede hardloopschoenen,  mensen die jou aanmoedigen. Uit deze elementen kun je heel mooi sub-doelen halen.

Wanneer je bijvoorbeeld over de trainingen droomde, zou je dat element kunnen gebruiken om een sub-doel te stellen. Door een element uit jouw droom te halen en er een sub-doel van te maken, ben je bezig met jouw droom in behapbare stappen te verwezenlijken.

Stap 3: Zet de eerste stap

Zet de eerste stap van het sub-doel. Met subdoelen werk jij gericht aan het verwezenlijken van jouw droom en wat jij waardevol vindt.

Waar droom jij op dit moment in jouw leven over?

Spread the word
>