Joy Houkes

Doorbreek jouw patronen met iets nieuws!

“The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new” – Socrates

Misschien heb jij het gevoel dat je vastzit, gefrustreerd bent of je mist spanning in het leven. Het hoeft niet zo te zijn dat jij ontevreden bent over jouw leven, maar je hebt het gevoel dat er meer is.

Nieuwe relaties, een nieuwe uitdaging binnen jouw carrière of misschien wel nieuwe avonturen en ervaringen.

Deze drang naar meer of iets nieuws is heel natuurlijk.

Lees in deze blog waarom het zo belangrijk is om meer te willen en hoe jij direct iets nieuws kunt creëren.

Inhoudsopgave

De natuurlijke drang naar iets nieuws of meer

Het is een van onze “core instincts”, het op zoek zijn naar meer (seeking). Hierdoor ervaar jij ook de drang om iets meer uit het leven te halen. Juist het werken naar iets dat jij nog niet hebt geeft jou een gevoel van voldoening.

En dat is het mooie! Want er zijn altijd dingen die jij nog niet hebt. Dit maakt het altijd mogelijk om aan iets te werken of naar iets toe te werken, en dus die voldoening te ervaren.

Er komt altijd weer ruimte voor nieuwe wensen en behoeften.

Dit laat ook weer zien dat het niet alleen maar gaat om het behalen van een doel. Het proces richting het doel is dat wat jou voldoening geeft. Het draait namelijk om het werken naar iets dat jij nog niet hebt.

Of het nou betekenisvolle relaties zijn, een nieuwe hobby leren of het hogerop komen in jouw carrière. Het is belangrijk dat jij actief naar iets nieuws of iets extra’s toe werkt om voldoening te ervaren in het leven.

De kern hiervan is, is dat jij actief aan het werken bent naar iets nieuws of meer. De valkuil waar de meeste mensen in zitten is dat zij het leven zo houden zoals het is.

Onbewust proberen ze alles te behouden zoals het is, uit de angst dat ze het kwijtraken.

Heb jij het gevoel dat jij vastzit?

“To get something you never had, you have to do something you’ve never done.” - Unknown

Iedere dag ziet er hetzelfde uit. Het kan aanvoelen alsof je vastzit in een dagelijkse sleur. Het leven gaat al jaren door zonder dat ze ook maar door iets geprikkeld worden. Misschien zo nu en dan een beetje stress maar eigenlijk blijft alles hetzelfde.

Maar “alles” gaat goed, dus waarom zou je iets veranderen?

De vraag is of het daadwerkelijk allemaal goed gaat? Of blijf je maar zo vaak mogelijk tegen jezelf zeggen dat het goed gaat totdat je het gaat geloven?  

Want als jij jouw leven gemiddeld en goed probeert te behouden dan doe je tekort aan jezelf. Dan hou jij jezelf klein.

Ik zou zelfs zo ver willen gaan dat als jij over een jaar nog steeds dezelfde persoon bent in dezelfde situatie, dat je een jaar van jouw leven heb weggegooid.

Diep van binnen is er die behoefte voor groei en iets nieuws. Dat verlangen naar een fantastisch leven in plaats van een goed leven.

En wat ik hiervoor heb omschreven, die voldoening haal je door te werken aan iets wat je nog niet hebt. Dit kan gaan om een materialistisch doel tot het leren van een nieuwe vaardigheid.

Nogmaals, deze drang is heel normaal. Door te werken aan iets nieuws of naar iets meer hoeft niet te betekenen dat je nu ontevreden bent. Het is onze natuurlijke drang om voldoening in het leven te creëren.

Wanneer was de laatste keer dat jij iets nieuws heb gedaan?

Iets nieuws proberen is spannend of misschien wel eng. Het is het onbekende waar wij zenuwachtig van worden. Iets nieuws ligt namelijk bijna altijd buiten onze comfort zone.

Herinner jij dat gevoel nog wanneer jij iets nieuws ging proberen? Die spanning die dan door jouw lichaam gaat. Al die gedachten over of je wel met het juiste bezig bent.

Dat is waar jij naar op zoek bent.

Dit betekent niet dat jij iedere dag iets extreem of compleet nieuws moet doen. Het gaat erom dat jij niet vast blijft zitten in patronen. Dat jij jezelf blijft uitdagen om te groeien door iets nieuws te leren of ondernemen.

Laat deze angst voor het onbekende jou niet tegenhouden. Ga niet vechten tegen jouw angst want deze angst zal er altijd zijn. Laat de moed groter zijn en onderneem actie ondanks de angst.

Vraag jezelf af wanneer de laatste keer is geweest dat jij iets nieuws hebt gedaan?

Zeker als het een tijd geleden is dat jij iets nieuws hebt gedaan, probeer dan iets nieuws te ondernemen of aan iets nieuws te werken. Hieronder heb ik 10 manieren neergezet die jij kunt toepassen om jouw patronen te doorbreken.

10 Manieren om jouw patronen te doorbreken met iets nieuws

Een kleine verandering of iets nieuws kan al voor ontzettend veel voldoening zorgen. Lees hieronder 10 ideeën hoe jij dit kunt doen ter inspiratie.

1. Daag jouw perspectief op de wereld uit

Laat je 10 mensen naar hetzelfde object kijken dan is de kans groot dat jij 10 verschillende omschrijvingen krijgt. Ook al kijken ze naar hetzelfde object. Niks is zoals het lijkt.

De manier waarop jij naar dingen kijkt is het meest voorkomende patroon waar je in kunt zitten. Neem dus de mindset aan: Niks is zoals het lijkt.

Er is altijd een ander perspectief of een andere manier. Dus hoe denk jij over jezelf? Hoe kijk jij naar bepaalde situaties? En vraag jezelf daarna af hoe dit anders kan.

2. Verplaats jouw focus van wat jij niet wilt naar wat jij wel wilt

Men is ontzettend goed in het verwoorden wat ze niet willen. We zijn experts als het gaat om het omschrijven van een probleem. Maar waar jij jouw focus op legt creëer jij in jouw leven. Ook al is dit op datgene dat jij niet wilt.

Dus als jij steeds op problemen focust, creëer jij problemen. Wanneer jij op oplossingen focust, creëer jij oplossingen.

Als jij dus merkt dat jij een probleem tegenkomt of een ongewenste situatie. Stel jezelf dan de vraag: wat wil ik wel?

Het weerleggen van jouw focus kan jou een complete nieuwe ervaring geven.

3. Loop, fiets, rijd een nieuwe route

Op het moment dat jij een nieuwe route naar werk neemt dan word jij geprikkeld door iets nieuws. Je moet je focussen want je kunt er niet als een zombie naartoe rijden. Als jij dat toch doet dan weet je zeker dat jij verkeerd gaat rijden.

Dit is het mooie van iets nieuws doen, ook al is het zo klein. Je wordt opnieuw geprikkeld en er wordt van je gevraagd om even scherp te zijn.

Als jij altijd naar werk toe fietst, hoe zou het dan zijn als je een keer gaat lopen?

Als jij binnen blijft in jouw pauzes, probeer eens een keer te gaan wandelen

Iets nieuws kan hem al in deze kleine dingen zitten. Je hoeft jezelf niet alleen maar extreem uit te dagen. Deze kleine uitdagingen kunnen al heel erg waardevol zijn.

4. Verbind met de mensen om je heen

Het verbinden met mensen om je heen is niet alleen waardevol voor jezelf maar ook voor de anderen. In dit geval heb ik het over onbekende mensen.

In plaats van op de automatische piloot door het leven te gaan, zoek bewust contact op met anderen. Maak oogcontact, lach en complimenteer een vreemde.

Dit kan voor veel mensen al een grote uitdaging zijn. Het uit de bubbel stappen waar ze in zitten.

5. Leer een nieuwe vaardigheid

Het liefst wil je dat deze nieuwe vaardigheid weinig tot niks te maken heeft met jouw carrière. Kies een vaardigheid puur voor de fun. Deze vaardigheden kunnen zo gek en simpel mogelijk zijn (hoe gekker hoe beter).

Indirect maakt dit jou ook een veel interessanter persoon.

Voorbeelden zijn: fluiten, dansen, koken, een nieuwe sport, drummen, breien en noem zo maar op.

6. Probeer een nieuwe stijl kleding uit

Dit is een hele interessante. Je bent zo geneigd om steeds dezelfde stijl kleding te dragen. Of misschien houd jij jezelf tegen bij het dragen van kleren.

De uitdaging zit hem in het proberen en zelfs dragen van iets nieuws. Misschien wel fellere kleuren, nieuwe accessoires.

7. Doe vrijwilligerswerk

Al is het maar een paar uurtjes in de week. Je omringt jezelf met nieuwe mensen in een nieuwe omgeving. En nog beter, je bent mensen aan het helpen.

Iets waar wij ontzettend veel voldoening door ervaren is het helpen van anderen. Het ervaren dat we van betekenis zijn voor anderen.

8. Ga naar een nieuwe plek toe

Lunch jij altijd op dezelfde plek? Ga jij met uit eten naar hetzelfde restaurant? Lijken jouw vakanties op elkaar?

Daag jezelf uit door naar een nieuwe plek toe te gaan.

9. Leer een nieuwe gewoonte

Deze lijkt een beetje op het leren van een nieuwe vaardigheid. Maar het aanleren van een nieuwe gewoonte kan bijdragen aan jouw successen in jouw leven. Deze worden ook wel succesgewoonten genoemd.

Wat voor gewoonten zou jij kunnen aanleren om jouw leven naar een volgend niveau te brengen?

Dit zorgt er niet alleen voor dat jij jezelf kunt ontwikkelen maar ook dat je nieuwe elementen aan het toevoegen bent in jouw leven.

10. Zet een duidelijke intentie

Dit is een prachtige manier om jouw patronen te doorbreken. Als je vastzit in patronen dan ben je minder bewust met jouw taken bezig.

Je bent minder bewust in jouw interacties, het werk dat je doet en wat voor impact jij hebt op jouw omgeving.

Met het zetten van een intentie sta je even stil en doorbreek je jouw patroon.

Stel je voor dat jij normaal gesproken van het werk thuiskomt maar in gedachten nog bij het werk bent. Je denkt na over de taken die nog gedaan moeten worden. Je gaat direct op de bank zitten en misschien wel eten, waardoor je niet met aandacht bij jouw dierbaren bent.

Als jij een intentie zou zetten dan zou jij even stoppen voordat jij thuiskomt. Op dat moment pak je een paar minuten om te beslissen hoe jij wilt zijn als jij het huis binnenstapt. Wat voor partner wil jij zijn? Of wat voor ouder wil jij zijn? Maak jezelf hiervan bewust en ga het doen!

Hoe doorbreek jij jouw patronen met iets nieuws?

Spread the word
>