Joy Houkes

de kracht van sorry zeggen

Vaak hoor ik dat men "sorry" zeggen ziet als een zwakte. Dat je door sorry zeggen laat zien dat je fout zit en dat je je zwakker opstelt. Maar er zit juist ontzettend veel kracht in het sorry zeggen.

Inhoudsopgave

De ruzie / discussie 

Je hebt vast wel eens ruzie of een discussie met iemand. Neem bijvoorbeeld een ruzie met jouw partner.

Er ontstaat een ruzie over een onderwerp dat je waarschijnlijk totaal onbelangrijk vindt. Hoe kan de ander dit nou zo belangrijk vinden? Hier en daar zijn er wat verwijten en miscommunicaties en dan is er een moment waar jullie even niet tegen elkaar praten. De gemoederen zijn namelijk hoog opgelopen.

Je denkt bij jezelf dat de ander maar sorry moet komen zeggen. Jij hebt gelijk en niks verkeerd gedaan.  

Maar de ander voelt zich waarschijnlijk ook zo…

Het probleem is dat jullie beide gelijk hebben. Vanuit jullie eigen perspectief klopt het dat je boos bent en dat de ander zich moet verontschuldigen.

Alleen wat doe je dan?

Sorry zeggen

Je kunt ervoor kiezen om te wachten tot de ander zich verontschuldigd. Of jullie gaan er zolang niks over zeggen totdat het een beetje weggevaagd is. Dan komt er een ruzie waar alles uit het verleden erbij wordt gehaald. Omdat het nog niet is opgelost.

Er zijn veel manieren om een ruzie op te lossen. Wat je het beste kunt doen in zo’n situatie is “sorry” zeggen. Ik zal later toelichten hoe je dit het beste kunt doen.

Om te beginnen draait het sorry zeggen er niet om of je gelijk hebt of niet. Wat ook niet klopt is dat je zwakker bent dan de ander door sorry te zeggen.

Mogelijk stelt het onderwerp helemaal niks voor in jouw ogen waar de ruzie over gaat. Je denkt bij jezelf:

“Ik ga geen sorry zeggen voor zo'n onbelangrijk onderwerp"

Maar misschien is het onderwerp voor de ander wel belangrijk.

Het draait niet om wat jij van de situatie vindt. Het gaat erom hoe je de ander hebt laten voelen en hoe de ander zich voelt.

Sorry zeggen is ontzettend krachtig omdat je daarmee eigenlijk jouw ego aan de kant zet. Je zegt daarmee:

  • "Ik vind jou en onze relatie belangrijker dan gelijk hebben"
  • “Ik vind, hoe jij je voelt belangrijker dan gelijk te hebben”

Daarom zit er zoveel kracht in sorry zeggen. Het draait niet alleen maar om jou, het draait om de ander en jullie relatie.

Door sorry te zeggen laat je zien dat je de relatie kunt leiden naar iets waar jullie beiden gelukkig van worden.

Hierdoor vind ik sorry zeggen zoiets moois hebben (mits je het op de juiste manier doet).

Hoe zeg je op de juiste manier sorry

Dus nu weet je dat er kracht zit in het sorry zeggen.

Nu is de vraag: Hoe zeg je op de juiste manier sorry?

Het antwoord is: zeg meer dan alleen sorry.

Je kent vast wel dat moment waarop jouw partner sorry zegt en je denkt:

  • "Hij/zij meent er helemaal niks van"
  • "Hij/zij wilt gewoon van deze discussie af"

Misschien accepteer je dan wel de excuses, maar diep van binnen is er nog niks opgelost. Dan komt omdat er een ontzettend belangrijk element mist wanneer je alleen sorry zegt.

Een ruzie is namelijk pas echt opgelost voor beide partijen als beide partijen zich begrepen voelen.

Het is daarom belangrijk dat je met de juiste intentie de excuses wilt maken. Want je heb vast wel eens sorry gezegd omdat je gewoon van het gezeur af wilde zijn. Alleen heb je vast wel gemerkt dat dit discussiepunt later nog groter terugkomt omdat het nog niet opgelost is.

Alleen sorry zeggen is dus niet voldoende om een ruzie op te lossen. In sommige gevallen kan dit wel zo zijn maar er is een krachtigere manier om sorry te zeggen.

Stap 1

Ik heb het al benoemt, de ander wilt zich begrepen voelen. Dus je begint met het sorry zeggen voor iets.

Het spijt me dat ik je op … manier heb laten voelen doordat ik … deed


Bijvoorbeeld:

"Het spijt me dat ik je onbelangrijk heb laten voelen door die situatie af te doen alsof het niks was. Ik zag niet in hoe belangrijk dit voor jou was".

De eerste stap heb je hiermee gezet. Je vergroot de kans dat de ander zich begrepen voelt. Belangrijk is dat je niet gaat verwijten in deze situatie.


Stap 2

De volgende stap is duidelijk maken dat je de volgende intentie hebt: Je wilt dat de ander zich beter/goed voelt en je wilt ze laten zien dat deze situatie niet zich niet vaker voordoet.

Let op: Soms is de ruzie zo klein dat je niet hoeft toe te voegen hoe je het de volgende keer anders gaat doen.

Je kunt deze stap op de volgende manier vormgeven:

Het gaat mij erom dat we… [bijv. een fijne avond hebben]. Hoe kan ik het de volgende keer anders doen (wanneer je het niet weet)

OF

Het gaat mij erom dat we… [bijv. een fijne avond hebben]. De volgende keer zal ik … doen

Voeg je beide stappen samen dan kan het er als volgt uitzien:

“Het spijt me dat ik je onbelangrijk heb laten voelen door die situatie af te doen alsof het niks was. Ik zag niet in hoe belangrijk dit voor jou was. Het gaat mij erom dat we nog een gezellige avond hebben vandaag. Ik zal de volgende keer eerst naar jou luisteren voordat ik direct conclusies trek”

Belangrijk dat je dan ook jouw woord nakomt! Als je op deze manier sorry zegt en dezelfde situatie blijft zich voordoen dan verliest jouw partner het vertrouwen in je.


Je hebt vast nog een onuitgesproken conflict met jouw partner of iemand in jouw omgeving. Ik zou je willen uitdagen om op deze manier jouw excuses te maken.


Spread the word
>