Joy Houkes

Check!? Heb jij die juiste focus nog?

Je weet hoe het voelt als dagen, weken, maanden of misschien wel jaren aan je voorbij gaan. En dat je niet gedaan krijgt wat je gedaan wilt krijgen. Dat je niet daar bent in het leven waar je wilt zijn.

Het is aan jou de taak om te zorgen dat het leven niet zomaar aan je voorbij gaat. Check daarom of jij die focus hebt die jij wilt hebben.

Heb jij die laserfocus op dat belangrijke doel?

Heb jij die dagelijkse focus op wie jij wilt zijn?

Met focus kun jij groeien, ontwikkelen en het leven creëren zoals jij dat wilt. Met focus kun jij jouw tijd besteden aan de dingen die echt belangrijk zijn.

“Focus bepaald de richting van jouw leven” – Joy Houkes

Besluit daarom om nu die controle te pakken over jouw focus. Want een krachtige focus kan jouw leven veranderen op een manier die jij je niet eens kunt voorstellen.

Hieronder geef ik jou 3 ideeën die jij in kunt zetten om een krachtige focus te creëren.

1. Kies maximaal 3 focuspunten

Laserfocus

“Het is niet zo dat jij meer moet doen om meer gedaan te krijgen. Focus juist op minder om meer gedaan te krijgen.” – Joy Houkes

Dit is die laserfocus die jij moet hebben. Aan honderden taken op jouw to do list werken maakt jou niet productiever. Net zoals het werken aan tien doelen tegelijkertijd.

Misschien doe jij dit wel of heb jij dit gedaan. Het hoog houden van tien ballen tegelijkertijd. En dan gefrustreerd raken omdat je op zoveel dingen moet focussen. Of misschien zelfs gestrest raken omdat deze taken zoveel van je vragen.

Het meer doen en het focussen op meer dingen is niet wat jou productiever gaat maken. Je maakt overal maar een beetje progressie in en daar ga je niet echt voldoening uit halen.

Creëer dus die laserfocus om echt iets te bereiken en te creëren in jouw leven.  

Kies daarom maximaal 3 projecten uit waar jij ALL-IN op gaat!

Jouw kader

Door deze 3 focuspunten weet jij precies waar jij je op wilt focussen. Jouw aandacht kan wel naar andere dingen toe gaan. Maar jouw hoofdfocus is gericht op deze 3 projecten.

Met projecten bedoel ik doelen of thema’s die op dit moment in jouw leven het allerbelangrijkste zijn.

Is dit een project binnen jouw carrière waar je aan werkt? Wil jij dat jouw focus naar jouw relatie toe gaat? Misschien ben je wel een nieuwe vaardigheid aan het leren of de kwaliteiten van een leider.

Kies deze 3 projecten, want dit is jouw kader van waaruit jij gaat werken. Jij kunt nu bewust kiezen dat jouw focus naar deze 3 projecten gaat.

Als er iets anders op jouw pad komt wat niet belangrijk voor jou is of iets dat deze projecten niet verder helpt, dan kun jij hier nee tegen zeggen. Jij weet waar jij je op wilt focussen en dat geeft jou zoveel kracht en zelfvertrouwen.

Met het kiezen van deze 3 projecten kies jij om ergens voor te leven in plaats van het leven jou te laten leven. 

Je ziet de progressie

Dus wat zijn deze 3 projecten voor jou? Welk gebied in jouw leven mag misschien wat meer focus krijgen? Welke belangrijke doelen heb je een beetje laten verwateren?

Deze simpele switch van focus heeft mij ontzettend veel opgeleverd. Er zijn namelijk zoveel dingen in het leven die je kunt doen en die ik wil doen. Ik wil die reizen maken, carrière maken, die boeken lezen, die vaardigheden ontwikkelen, die sporten beoefenen, die relaties onderhouden, die ervaringen opdoen. En noem zo maar op.

En dat heb jij vast ook. Er is zoveel uit het leven te halen. Maar wil jij echt iets uit het leven halen dan heb je focus nodig.

Heb jij geen focus bepaald dan komt er uitstelgedrag. Dat gedrag dat we allemaal oh zo goed kennen. En uiteindelijk maak je helemaal geen progressie.

Bepaal dus die 3 projecten en jouw focus en productiviteit zal veranderen.

Gratis video training productiviteit!

Ontvang hier gratis 4 fundamentele video's om jouw productiviteit te verbeteren!

2. Maak tijdsblokken

Waar besteed jij jouw tijd aan?

Weet jij eigenlijk van jezelf waar jij jouw tijd aan besteed door de dag heen?

Tijd is het enige waar we geen controle over hebben. Maar waar we wel controle over hebben is hoe we onze tijd besteden. En dus waar we op focussen in de tijd die we hebben.

En jij kunt bewust bepalen waar jouw focus naar toe gaat door tijdsblokken te maken. Tijdsblokken van jouw dagen en weken.

Dit moet onderdeel zijn van jouw ochtendroutine. Lees hier hoe jij een succesvolle ochtend routine kunt creëren. In de ochtend wil jij bepalen waar jouw focus naar toe gaat voor de dag.

Het vergt wat voorbereiding wanneer jij echt wilt excelleren in het leven. In datgene wat jij aan het doen bent.

En ja, voorbereiding kost tijd. Maar je krijgt er zoveel tijd voor terug. Want je bent niet meer tijd aan het verspillen aan onbelangrijke dingen.

Als jij je niet voorbereid, dan ben jij je aan het voorbereiden om te falen

Jij laat jouw successen niet meer afhangen van toeval. Jij vervangt toeval door een krachtige voorbereiding.


Dit doe je dus onder andere met deze tijdsblokken.

Wanneer ga jij sporten? Welke tijd ga jij besteden aan werk en aan welke projecten werk jij dan? Wanneer besteed jij tijd aan sociale contacten of jouw gezin?

Bepaal voordat de dag begint hoe jij wilt dat de dag eruit gaat zien. Zodat jij niet voor verassingen komt te staan.

Heb jij tijd gepland voor jouw gezin, dan ga jij niet werken. Ga jij sporten, dan ga jij geen telefoontjes plegen. Blok jouw tijd en creëer die focus.

Betekent dit dat jij je helemaal perfect aan deze voorbereiding gaat houden? Nee, waarschijnlijk niet altijd. Maar:

"Met de juiste voorbereiding krijg jij zoveel meer gedaan dan jouw doelen maar aan het lot overlaten” – Joy Houkes

3. Elimineer afleidingen

De grootste productiviteit killers

Een van de grootste productiviteit killers zijn afleidingen.

Jouw telefoon, collega’s, social media, jouw gedachten en noem zo maar op. Allemaal dingen die ons afleiden. Zelfs de kleinste dingen kunnen ons afleiden. En dan gaan we uitstelgedrag vertonen.

Uitstellen betekent niet dat hetgeen waar je aan werkt onbelangrijk is. Vaak stellen we de grootste dromen en doelen van onszelf uit. Hoe graag we er ook aan willen werken.

Het is bijna iets wat erbij hoort. Maar hoe kun jij hier controle over krijgen? Hoe kun jij ondanks al die afleidingen toch focus creëren?

“Blijf jouw doelen en dromen niet uitstellen naar morgen. Voordat je het weet is er geen morgen meer” – Joy Houkes

Elimineer ze!

Ga na wat de dingen zijn gedurende de dag die jouw afleiden. Word je ten eerste dus bewust van datgene dat jou afleidt. Ga daarna kijken hoe jij deze afleiding weg kunt halen.

Ben jij iemand die vaak op je mobiel kijkt terwijl je aan het werken bent? Leg jouw mobiel weg als jij een werkblok hebt. Leg deze in een andere kamer, sluit hem op zodat jij er niet bij kunt.

Merk jij dat je afgeleid wordt door notificaties op jouw laptop? Schakel ze uit.

Klinkt allemaal simpel en logisch, maar we doen het niet. Want jij hebt al veel wijsheden en kennis in je zitten. Jij weet wat het beste voor je is. Maar je doet het niet.

Actie ondernemen is het enige wat jou tegenhoudt om successen te bereiken

Zoals ik al eerder heb besproken. Je hoeft niet meer te doen om productiever te worden. Om meer focus te creëren. Juist het minder doen en je op minder focussen gaat jou de grootste successen brengen.

Elimineer die afleidingen en zorg ervoor dat jij je gaat focussen op datgene dat echt belangrijk voor jou is.

Waar ga jij op focussen?

Spread the word
>