Joy Houkes

Angsten overwinnen doe je zo!

Angsten houden je tegen om successen te behalen en een verandering door te maken. Het zijn die gedachten die ervoor zorgen dat jij geen doorbraak kunt maken in jouw leven. Wanneer jij leert om jouw angsten te overwinnen, dan is geen doorbraak groot genoeg voor je.

Zou dat niet heerlijk zijn? Stel je eens voor dat jij in staat bent om jouw angsten te overwinnen. Dat jij in staat bent om moed te tonen, om actie te nemen ondanks dat er angst aanwezig is. Hoeveel rust en kracht zou dat je wel niet geven. Als jij jouw angsten kunt overwinnen dan ben je vrij.

Inhoudsopgave

Wat is angst?

Angst is dat kleine stemmetje in jouw hoofd dat ervoor zorgt dat je vast blijft zitten. Het zijn die gedachten die jij opnieuw en opnieuw afspeelt. Aan deze gedachten koppel je pijn en dan krijg je het gevoel angst.

Angsten komen vooral als jij een grote stap in het onbekende wilt zetten. Je hebt die droom die jij wilt realiseren. Je weet welke doorbraak jij door wilt maken in jouw leven. Maar daarvoor is die stap in het onbekende nodig.

Komt er iets onbekends in jouw leven dan kunnen jouw gedachten daar helemaal op los gaan. Zoals ik in het begin zei, je creëert een verhaal in je hoofd, je koppelt er pijn aan en je blijft dit opnieuw en opnieuw afspelen.

Angst praat heel erg in de: “Wat als… gebeurt”.

Dit weerhoudt jou om actie te nemen. Want jouw lichaam is gemaakt om pijn te voorkomen. Wat er ook gebeurt, jij wilt altijd pijn uit de weg gaan.

Maar de vraag is of dit verhaal klopt wat jij jezelf vertelt.

Wordt je als eerste bewust van jouw angst

Op het moment dat jij geen actie neemt door een angst, dan betekent dat dat jij jouw gedachten slecht hebt gemanaged.

Een angst ontstaat door het slecht managen van jouw gedachten

Want jij staat toe dat jij een negatief verhaal gaat verzinnen over iets dat jij nog helemaal niet weet.

Om angsten te overwinnen moet je als eerste bewust worden van jouw angst. Je moet weten welk verhaal jij jezelf verteld over een situatie of gebeurtenis. Pas dan kun jij deze gedachten gaan managen.

Welk verhaal vertel jij jezelf over een bepaalde situatie of gebeurtenis? Weet jij überhaupt waar jij bang voor bent? Als jij begrijpt wat angst is dan kun jij het overwinnen.

  • Wat is het waar jij bang voor bent?
  • Welke pijn denk jij te gaan ervaren?

Als angst jou tegenhoudt in het leven, ga dan eerst nadenken over deze vragen. Want waar jij bewust van bent kun jij veranderen.

De angst wordt minder als jij erachter komt wat de angst is en welke pijn jij denkt te ervaren.

Overwin de volgende 3 angsten om een doorbraak te kunnen creëren in jouw leven.

3 Angsten om te overwinnen

1. Angst voor verlies

Als jij bang bent om iets te verliezen dan ga jij geen actie nemen.

Wat als jij de keuze wilt maken om jouw baan op te zeggen en voor jezelf te beginnen. Dan verlies je die zekerheid. Dat stabiele inkomen. Die leuke collega’s.

Wanneer jij gaat focussen op datgene dat jij gaat verliezen dan ga jij nooit die doorbraak creëren in jouw leven.

Dit principe komt ook terug bij veel mensen als zij willen afvallen. Wanneer zij beginnen met afvallen dan zijn ze bang dat zij al dat lekkere eten gaan verliezen. Dan zijn ze bang dat zij hun vrijheid om te kunnen eten wat ze willen verliezen. Hoe denk je dat dit gewichtsverlies gaat verlopen? Niet heel goed met deze gedachten.

Dit moet je doen om deze angst te overwinnen

Het is belangrijk om bewust te worden wat jij mogelijk gaat verliezen op korte termijn. Want deze angsten zijn zeker niet onrealistisch. Maar wat het allerbelangrijkste is, is het weerleggen van jouw focus.

Ga juist kijken naar wat het je allemaal oplevert.

Wat als jij die stap in het onbekende zou zetten, wat levert dat jou allemaal op?

En inventariseer al deze dingen. Misschien groei jij je sneller, leer jij nieuwe dingen, kun jij werken aan iets wat echt betekenisvol is of krijg je meer energie.

Leg de focus op datgene dat jouw actie gaat opleveren.  

2. Angst voor het niet goed genoeg zijn

Als jij iets nieuws gaat doen dan is dat gewoon uitdagend. Je weet nog niet helemaal hoe het moet of hoe het zal gaan. Je bent nog niet vaardig.

Deze uitdaging is eng. Je weet nog niet hoe het gaat verlopen. Alleen wat de angst jou gaat vertellen is dat jij niet goed genoeg bent. Het veranderingsproces is eng en daarom neem je geen actie.

Je denkt eerder aan hoe zwaar het gaat worden om te veranderen. Neem weer het afvallen als voorbeeld. Je hoort waarschijnlijk vaak mensen zeggen van tevoren hoe zwaar al dat sporten en gezond eten gaat worden.

  • “Ik weet niet wat ik moet doen in de sportschool”
  • “Ik ga het nooit volhouden om iedere dag gezond te eten”
  • “Leren om gezond te koken is te moeilijk”

Dit moet je doen om deze angst te overwinnen

Een nieuwe uitdaging aangaan is eng. Maar weet dat leren bij het leven hoort. Je kunt niet alles perfect doen de eerste keer. Dus wil die nieuwe uitdaging niet perfect doen maar ga deze juist tegemoet om te leren. Om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Met een groei mindset.

Als jij jouw mindset switched naar al het mooie dat een uitdaging kan brengen dan overwin jij jouw angst. Dan geloof jij dat jij in staat bent om een stap te zetten.

Zie een uitdaging als een groeimogelijkheid. En je zult zien dat jij veel meer veranderingen door gaat maken in het leven.

3. Angst voor het resultaat

Als laatste kun jij bang zijn dat de nieuwe uitkomst die jij gaat krijgen minder goed is dan wat jij had. Misschien is het gras wel niet groener aan de overkant.

Dit heeft ook te maken met verlies. Want je wilt dat wat jij nu hebt niet verliezen voor iets dat slechter is.

Wat als jij dat nieuwe bedrijf gaat opzetten en minder gaat verdienen? Wat als jij gaat verhuizen en het nieuwe huis is minder fijn dan je gedacht had?

Bij deze angst stel jij jezelf steeds de vraag: “Wat als het niet beter is?”

Je raadt het al. Deze gedachten en angsten zorgen ervoor dat jij vast blijft zitten waar jij nu staat. Maar jij hebt een keuze!

Dit moet je doen om deze angst te overwinnen

Hier geldt weer hetzelfde: weerleg jouw focus. Door te focussen op alle negatieve resultaten ga jij geen actie nemen. Juist door te focussen op al het mooie, betekenisvolle en waardevolle dat deze actie gaat opleveren geeft jouw motivatie. Dit geeft jou de kracht om die stap te zetten.

Geef niet teveel aandacht aan jouw angsten. Als jij deze gaat voeden dan worden ze alleen maar groter. Jij hebt de keuze om op andere dingen te focussen. Op dingen die jou inspiratie en motivatie geven.

Onthoud goed. Koppel jij pijn aan de doorbraak die jij wilt maken dan ga jij deze nooit maken. Kies bewust om zoveel mogelijk positieve en betekenisvolle dingen te koppelen aan deze verandering.

Wat zou jij doen als angst jou niet tegenhield?

Spread the word
>