Adres

Huiskensstraat 72b,

Venlo

Neem contact op

+31 6-48409811

suzanne@sourceofgrowth.nl

Volg ons
Alles over Oplossingsgericht coachen
nov. 23, 2022

Oplossingsgericht coachen


“Praten over problemen creëert problemen-praten over oplossingen creëert oplossingen”. -Steve de Shazer -

Met de methode oplossingsgericht coachen is het mogelijk om de balans tussen werk en privé leven te verbeteren, liefdevolle relaties te creëren, jouw werknemers effectiever te leren aansturen, jouw carrièreperspectief te verbeteren en jouw hoogste potentieel te verwezenlijken.

Oplossingsgericht coachen is een kortdurende methode met een uitkomst van lange duur. Het is een specifieke vorm van gespreksvoering met de bedoeling om jou een goede start te geven bij jou zoektocht naar de oplossing voor het probleem dat jij ervaart.

Het gesprek is erop gericht dat jij leert jouw doelen voor ogen te houden. De essentie van oplossingsgerichte coaching ligt erin om in gevoel, gedachten en gedrag op een andere manier om te gaan met de situaties die zich aandienen.

Daarnaast leer jij ook nog hoe jij in de toekomst kunt omgaan met problemen en uitdagingen. Uiteindelijk heb je dan verder geen hulp meer nodig. De gesprekken eindigen dan ook wanneer jij erop vertrouwd de rest van het proces alleen te kunnen afleggen, zonder begeleiding van de coach (Kimberg & Szabó, 2016)

Oplossingsgericht = krachtbronnengericht

Een belangrijk kenmerk van oplossingsgericht coachen is dat het gebruik maakt van wat cliënten zelf inbrengen. Mensen beschikken namelijk al over heel veel vaardigheden en ideeën. Ze zijn in bepaalde mate al veerkrachtig en vindingrijk. Bij oplossingsgericht coachen gaat het erom gebruik te maken van deze bestaande krachtbronnen

Krachtbronnen

Een krachtbron is alles wat inzetbaar is om tot oplossingen te komen. Die bron kan van alles zijn. Van werk, relatie, gezin tot overtuigingen, karaktereigenschappen, ervaring, kennis, talent en vaardigheden.

Dus het maakt niet uit welke van deze voorbeelden dat er gekozen wordt, als datgene wat uit die bron komt maar op de juiste manier wordt gebruikt. Hoe meer krachtbronnen de coachee tot zijn beschikking heeft, des te efficiënter hij zijn doelen kan bereiken (Chauffman, 2015).

Hoe is de oplossingsgerichte methode ontstaan?

De oplossingsgerichte benadering is aan het begin van de jaren tachtig ontwikkeld door Insoo Kim Berg, Steve de Shazer, samen met hun collega’s en cliënten van het Milwaukee Brief Family Therapy Center. Deze groep mensen was op zoek naar een effectieve en efficiënte therapievorm, waarbij het niet veel tijd zou vergen om een oplossing te vinden of te creëren.

Gedurende enkele jaren hebben de grondleggers honderden uren aan therapie-sessies bestudeerd. Zij hebben zorgvuldig gelet op vragen, gedragingen en emoties aan de hand waarvan cliënten realistische oplossingen bedachten en toepasten.

Zij waren vooral geïnteresseerd in wat werkte en in de manieren waarop mensen oplossingen vonden. Ze waren niet geïnteresseerd in wat niet werkte of de problemen die mensen in hun leven ervaarden. Het team bleef de cliënten observeren en kijken naar wat werkte. Zo ontdekten zij dat taal een sleutelrol speelt in het veranderingsproces. 

De rol van taal bij het vinden van een oplossing


Taal is het belangrijkste hulpmiddel in relaties en bij het verwezenlijken van veranderingen. Wij hebben taal nodig om onze gedachten te uiten, om te praten en luisteren. Door deze activiteiten formuleren en creëren wij mensen nieuwe ideeën en realiseren wij veranderingen (McNamee & Gergen, 1992).

Het team ontdekte ook dat hoe meer de cliënten spraken over wat ze wilden doen, en in de toekomst hoopten te realiseren, des te levendiger, hoopvoller en creatiever ze werden.


Hoe vaker de cliënten beschreven hoe verdrietig en overweldigd dat ze waren, des te depressiever ze werden en hoe meer ze het gevoel kregen geen eigenaar meer te zijn van hun eigen leven. Furman en Ahola (1992) onderscheiden in dit verband “praten over oplossingen’ en “praten over problemen”.


Volgens Shazer (2009) creëert praten over oplossingen ook oplossingen. De vragen die het meest verband hielden met verhalen van cliënten over vooruitgang en oplossingen werden daarom nauwkeurig vastgelegd en in de Oplossingsgerichte Therapie opgenomen. De vragen die geen verband hielden met vooruitgang of oplossingen werden bewust genegeerd.


Sindsdien is oplossingsgerichte therapie uitgegroeid tot een van de meest gebruikte vormen van kortdurende therapie in de wereld. Het is een toekomst- en doelgerichte benadering en heeft ook grote invloed op gebieden zoals: management, sociaal beleid en het onderwijs (Kim Berg & Szabo, 2016; De Shazer & Dolan, 2013).

De 10 belangrijkste grondbeginselen van oplosssingsgericht coachen

  •   Doe meer van wat werkt
  •    Als iets niet werkt, doe dan iets anders
  •    Er zijn altijd zaken de moeite waard om mee door te gaan
  •    Een probleem doet zich nooit 100% van de tijd voor
  •    Een kleine verandering leidt tot een groot resultaat
  •    De hulpbronnen voor verandering zijn al aanwezig
  •    Je hoeft het probleem niet volledig te analyseren om het op te lossen
  •    Kies een perspectief kies een oplossing
  •    Probleem en oplossing zijn niet altijd aan elkaar gerelateerd
  •    De toekomst is maakbaar en onderhandelbaar

“Het enige verschil tussen een probleem en een oplossing is dat mensen de oplossing begrijpen”. –


Charles Franklin Kettering

Wat doet de oplossingsgericht coach?

Het is de taak van de oplossingsgerichte coach om zijn coachee te helpen om “vergeten” oplossingsmogelijkheden en krachtbronnen te (her) ontdekken (Chauffman, 2015).

De coach navigeert de coachee door dit proces heen. Zodoende wordt het ook duidelijk hoe de krachtbronnen het beste gebruikt kunnen worden. De coach en coachee werken samen deze strategie uit.

Het oplossingsgericht coachen is met name een manier van gespreksvoering. De coach zal dus door de juiste vragen te stellen de coachee door het proces heen navigeren. De focus ligt hierbij op de oplossing, de toekomst en de gewenste situatie.

De oplossingsgerichte coach: 

  • Vraagt zich af wat er al wel goed gaat en wat wel werkt en fixeert zich niet op de problemen, maar op oplossingen
  • Richt zijn blik op het hier en nu en de toekomst vol mogelijkheden en graaft niet naar oorzaken in het verleden
  • Is ervan overtuigd dat iedereen krachtbronnen heeft die gebruikt kunnen worden om vooruitgang te boeken
  • Stelt oplossingsgerichte vragen. De antwoorden zorgen voor nieuw bewustzijn en nieuwe mogelijkheden
  • Is een soort detective die in alle mogelijke hoekjes van het leven van de coachee naar krachtbronnen zoekt 
  • Is getraind om door de ruis van alle problemen heen mogelijkheden te (helpen) ontdekken en om te smeden tot alternatieven
  • Maakt zichzelf zo snel mogelijk overbodig
  • Ontdekt krachtbronnen door te vragen en observeren
  • Benadrukt en complimenteert de behaalde successen, hoe klein ze ook zijn. Zo kan het zelfvertrouwen en de motivatie van de coachee groeien
  • Luistert met aandacht en interesse

Mijn ervaringen als oplossingsgericht coach

In 2007 ben ik afgestudeerd als psychologe. Door de jaren heen ben ik mijzelf ook steeds blijven ontwikkelen door cursussen en opleidingen. Een daarvan is de cursus Oplossingsgerichte therapie.


Als coach gebruik ik graag de inzichten uit de oplossingsgerichte benadering als verdieping op mijn kennis uit de psychologie en leefstijl coaching. Vanuit de psychologie weet ik dat conventionele en probleemgerichte therapie vormen zich veelal richten op het analyseren van het probleem.


Praten over oplossingen in plaats van problemen


Tijdens deze sessies wordt er veel gesproken over het probleem dat iemand ervaart en de oorzaak ervan. Ik heb gemerkt dat mensen dan heel goed worden in het praten over hun probleem. Ze raken getraind in het praten over het probleem.


Vaak hebben mensen ook al veel nagedacht over het probleem. Ook daarin zijn ze dus al getraind. Waar ze echter nog niet in getraind zijn, is het praten en denken in oplossingen.


Soms is een probleem zo complex dat de oorzaak moeilijk te achterhalen is. Voordat ik begon te werken met de oplossingsgerichte methode vroeg mij vaak af of dit belangrijk is om te weten. Ik wil mij namelijk liever richten op het hier en nu en de toekomst. En op wat werkelijk belangrijk voor iemand is.


Wat ik heb gemerkt is dat mijn cliënten het ook fijn vinden dat ze niet eindeloos hoeven te praten over hun problemen. Er ontstaat een soort opluchting wanneer ik vertel dat we het veel meer gaan hebben over waar ze nu staan en waar ze naartoe willen, in plaats van over het verleden.


Een van de belangrijkste inzichten om mee te geven aan mijn cliënten vind ik dat zij vrij zijn om andere bewuste keuzes te maken. Vaak zijn mensen nog geneigd te denken dat ze vooral vrij willen zijn “van”. Vrij van het probleem dat zij ervaren. Door het perspectief aan te nemen dat je “vrij bent om”, kom je in een hele andere modus

Hoe sluit de oplossingsgerichte methode aan bij mijn missie?


Deze doe-modus, past bij mij. Als coach ondersteun ik mensen graag in het proces van ergens naartoe werken en actief en bewust doelen behalen. Ik zie het als mijn missie om mensen te helpen het hiaat te overbruggen tussen waar zij nu staan en waar zij naartoe willen.


Dit gaat namelijk over iemand begeleiden om het meeste uit het leven te halen, hun hoogste potentieel te bereiken. Doordat de oplossingsgerichte benadering zich richt op het doel in de toekomst, kan iemand meteen aan de slag. Daar hou ik van.


Dan gaat iemand meteen aan de slag en voelt zich na een of twee sessie al veel beter. Dat vind ik nog steeds het meest fantastisch vind aan oplossingsgericht coachen. Dit geeft blijk van het feit dat de krachtbronnen om te veranderen altijd al aanwezig zijn. En eigenlijk is er dus alleen iemand nodig die deze helpt (her) ontdekken.


In de oplossingsgerichte benadering is de relatie met de coachee heel belangrijk. Dat sluit ook goed aan bij mij. Ik besteed tijd aan het leren kennen van de persoon die voor mij zit. Ik wil oprecht te weten komen wie en wat belangrijk voor iemand is. Dus de verbintenis is voor mij heel belangrijk.

Coaching bij mij?

Wanneer jij coaching bij mij volgt ga jij inzicht krijgen in jouw eigen gedrag en kernwaarden. Je leert bewuste keuzes maken en veerkrachtig met uitdagende situaties omgaan. Hierdoor kun jij het betekenisvolle en succesvolle leven creëren dat jij wilt.


Ik maak daarvoor gebruik van inzichten uit de psychologie, leefstijl coaching en uiteraard het oplossingsgericht coachen.


Ben je geïnteresseerd of wil je meer weten

Veel gestelde vragen over oplossingsgericht coachen

1.  Is oplossingsgerichte coaching iets voor mij?

De oplossingsgerichte coaching methode is geschikt voor het oplossen van heel veel soorten problemen. Dus als jij een probleem ervaart en wilt er op een goede manier mee leren omgaan, is deze manier van coaching iets voor jouw. Ook als jij het meeste uit jouw leven wilt halen is deze manier van coaching zeker aan te raden.

 

2.  Is de oplossingsgerichte coaching methode geschikt voor mijn probleem?

Via deze methode vind jij zelf een oplossing voor het probleem dat jij ervaart. En leer jij op een juiste manier gebruik maken van de krachtbronnen die hiervoor tot jou beschikking staan. De coach navigeert jou door dit proces heen. 

 

Dus als jij op een proactieve manier wilt werken aan de oplossing voor jouw probleem, een bepaald aspect van het leven wilt verbeteren of juist het meeste uit jouw leven wilt halen, is oplossingsgericht coachen geschikt voor jou. Een groot voordeel van de oplossingsgerichte methode is dat jij geen moeilijke methode of vaardigheden hoeft te leren om deel te kunnen nemen.

 

Toch is de methode niet voor iedereen geschikt. Coaching in het algemeen, en dus ook oplossingsgericht coachen is geschikt voor psychologisch gezonde mensen. Dus wanneer je bijvoorbeeld zelf geen doel kunt formuleren met behulp van een coach, zwaardere klachten hebt die medicatie behoeven, of een gevaar voor jezelf of de omgeving vormt, dan is oplossingsgerichte coaching niet geschikt voor jou.

 

3.  Welke mensen kiezen voor een oplossingsgericht coach?

Wanneer jij een bepaald aspect van jouw leven wilt verbeteren kies je voor de oplossingsgerichte manier. Of jij nu beter wilt ondernemen, jouw prestaties op het werk wilt verbeteren, liefdevolle relaties wilt creëren, jouw sportprestaties wilt optimaliseren.

 

Het scala van mensen dat voor de oplossingsgerichte methode kiest varieert enorm. Het reikt van ondernemers tot topsporters en van ouders tot leraren.

 

 

4.  Hoe veranderen mensen dankzij de oplossingsgerichte coaching methode? 

Veranderen van alleen maar nadenken over jouw probleem en hoe je ervan af komt, naar nadenken over waar je nu staat en waar je naartoe wilt, doe je allereerst door erover te praten. Aan de hand van deze gesprekken wordt duidelijk hoe de gewenste situatie eruit ziet.

 

Vervolgens kun jij het beeld (de gewenste situatie) dat je samen met de coach hebt gevormd, gaan verwezenlijken. Dit doe je aan de hand van een stappenplan oftewel een strategie.

16 jun., 2023
Sta jij altijd klaar met jouw mening oordeel of goed bedoelde advies? Laat dat eens achterwege en stel een vraag. Een open vraag. Uit interesse en nieuwsgierigheid. Waarom? Omdat dit de relaties met andere mensen ten goede komt. En het leven is mooi door de mensen om je heen.
22 mei, 2023
Heb jij het gevoel dat het leven aan jou voorbij trekt en jij stilstaat? De dagen te kort zijn? De tijd vliegt? Alle dagen op elkaar lijken? Of word je gegrepen door de dagelijkse sleur? En merk jij dit al een tijdje op maar weet je niet hoe je de sleur kunt doorbreken? Dan is deze blog voor jou!
Share by: