Suzanne Kouwenhoven

6 Ingrediënten om jouw ambities te ondersteunen

Jij hebt de keuze al gemaakt om een succesvol en betekenisvol leven te leiden. En jij wilt elke dag streven naar jouw hoogste potentieel. Jij weet uit welke gebieden van jouw leven jij meer wilt halen.

Maar vaak stuit je op weerstand van de omgeving, omdat jij buiten de sociale norm stapt. En misschien wel omdat jij buiten de sociale norm wilt presteren. Hierdoor voel jij je onbegrepen en twijfel jij of je wel met het juiste bezig bent.

Hoe kun je ondanks deze sociale druk en weerstand toch op jezelf vertrouwen en weten dat je de juiste keuzes aan het maken bent? Hoe zou het zijn als je de moed hebt om je eigen koers vast te houden?

Zodat je uiteindelijk nog meer impact kunt hebben op de mensen op je heen, jij meer van de wereld kunt zien en jij jouw eigen leven kunt verrijken.

Kortom, welke elementen ondersteunen jouw ambities?

Inhoudsopgave

1. Weet wat je wilt en waarom

Wanneer jij je eigen koers wilt vasthouden ondanks de weerstand uit jouw omgeving, zorg dan dat je weet wat je wilt.

Waar ben jij naar op weg?

Als jij weet wat jij wilt dan kun je duidelijke doelen stellen voor jezelf. Aan de hand van deze doelen bepaal je wat ervoor nodig is om dit te bereiken.

Dit geeft kaders en richting. Vooral omdat je dan weet waar jij je op moet focussen en ook waar jij je niet op moet focussen. Zorg er ook voor dat jij weet waarom jij precies deze doelen wilt bereiken. Waarom zijn deze zo belangrijk voor jou? Wat is de reden dat jij dit doel wilt bereiken.

Hoe beter jij dit weet, hoe minder makkelijk dat jij van je stuk te brengen bent door de weerstand van andere mensen. Door het hebben van een doel en een reden kun jij ook beter bepalen welke acties ervoor gaan zorgen dat jij de gewenste resultaten gaat behalen.

Jij kunt met andere woorden betere doelgerichte keuzes maken. Hierdoor heb je geen toestemming of startsignaal van iemand anders nodig om jouw doelen te realiseren.

Wat maakt een keuze nu een goede keuze? Dat is congruentie. Daarom is het tweede element om koers te kunnen houden: het maken van congruente keuzes.

2. De juiste keuzes maken

Een van de belangrijkste keuzes heb jij al gemaakt: de keuze voor een succesvol en gelukkig (betekenisvol) leven. Om je eigen koers te kunnen bepalen en ondanks weerstand van de omgeving vast te houden, is het belangrijk dat je weet hoe je het beste keuzes kunt maken.

Dan is het allerbelangrijkste dat deze keuzes congruent zijn. Kies in overeenstemming met jouw kernwaarden. En zorg dat jou kernwaarden overeenkomen met de doelen die je hebt. En andersom.

Je kunt je behoorlijk onzeker gaan voelen als je steeds stuit op weerstand uit jouw omgeving. Het vergt moed om elke keer toch je eigen koers te varen en actie te ondernemen ondanks deze angst en onzekerheid.

Hoe vaker jij congruente keuzes maakt en actie onderneemt richting jouw doel, hoe comfortabeler jij je gaat voelen. Gaat de angst en onzekerheid dan weg? Nee, dat niet. Maar het zelfvertrouwen kan dan wel groeien en het wordt hierdoor makkelijker omgaan met de weerstand uit de omgeving.

4. Energie- & time management

Als je al eens eerder een van mijn blogs hebt gelezen, dan weet je dat ik energie management heel belangrijk vind. Belangrijker dan time management.

De reden hiervoor is dat wij direct inlvoed kunnen uitoefenen op onze energie. Op onze tijd hebben wij geen inlvoed. Wel op wat wij ermee doen.

Om ook maar iets zinnigs met onze tijd te doen hebben we nu eenmaal energie nodig. Energie is een bepaalde capaciteit die kan worden opgeladen en hernieuwd. Zodoende krijg jij enorm veel controle over jouw leven wanneer jij deze energie weet te managen. En wanneer dit lukt, zul je ook effectiever en efficienter jouw tijd managen. Waardoor ook jouw productiviteit vergroot.

Gratis video training productiviteit!

Ontvang hier gratis 4 fundamentele video's om jouw productiviteit te verbeteren!

Wij denken bij het opladen van energie vaak aan fysieke energie. En dan weet iedereen wel dat het om slapen, eten, bewegen en rusten gaat. Maar er zijn meer niveaus waarop jij jouw energie kunt opladen. Denk hierbij aan het mentale, emotionele en spirituele niveau.

Wanneer jij je uitgerust en evenwichtig voelt is het makkelijker omgaan met weerstand uit jouw omgeving. Wanneer je al moe bent, dan is meeveren veel moeilijker. Zo geldt het natuurlijk voor mentale veerkracht. Als jij je mentaal evenwichtig voelt, dan is het makkelijker focus te behouden en keuzes te maken. En dit zijn natuurlijk precies de dingen die je nodig hebt om je eigen koers te varen.

5. Een positieve invloed op de levens van anderen

Wij willen jou datgene aanreiken wat jij niet hebt kunnen leren op school” – Source of Growth

Als we kijken naar meer IMPACT creëren in je eigen leven en dat van anderen, is het cruciaal dat je weet wat je wilt en hiervoor doelen stelt.

Als het jou al goed gaat, kijk dan wat jij ervoor gedaan hebt om hier te komen en ga je meer bezig houden met de mensen om je heen die juist enthousiast worden van jouw plannen, kennis en kunde. Doordat jij een solide basis hebt, kun je anderen verder helpen.

Jij kunt die succesvolle gewoonten die jij toepast in jouw leven ook aan anderen leren, zodat zij op hun beurt weer verder komen in het leven.

Dit werkt positief twee kanten op.

  • Je gaat ergens voor staan. Hiermee vaar jij je eigen koers en beïnvloedt, inspireert anderen met waar jij voor staat.
  • Het geeft het jou ook focus. In plaats van je bezig te houden met mensen die weerstand bieden, houd jij je bezig met mensen die iets willen leren.

Door een positieve bijdrage te leveren aan de levens van andere mensen, ben jij ook jouw hoogste potentieel aan het verwezenlijken.

Vraag je daarom in elke situatie die je binnenstapt af hoe jij kunt opdagen als de beste versie van jezelf.

Hoe wil jij jezelf voelen?

Hoe wil jij de mensen om je zich laten voelen?

Wie wil jij zijn in die situatie?

En wat wil/kun je van jezelf meegeven aan de ander?

Jouw eigen vooruitgang, geluk, succes en betekenisgeving zijn niet de enige reden dat jij jezelf wilt ontwikkelen. Je doet het ook voor de mensen om je heen! De mensen waar jij een directe invloed op hebt. Want jij geeft om hen, houdt van hen.

6. Groei Mindset

Wanneer ik schrijf over de mindset voor persoonlijke groei, dan beweegt er altijd van alles in mij. Daarom is het ook een van de belangrijkste ingrediënten die je volgens mij nodig hebt als ondernemende ambitieuze vrouw.

Door de druk en weerstand van de omgeving kun je zoals gezegd soms gaan twijfelen of je met het juiste bezig bent. En die twijfel hoeft niet perse erg te zijn. Wat wel erg is, is wanneer de twijfel overslaat in conformerend gedrag. Hier bedoel ik eigenlijk mee dat je bezwijkt aan de weerstand uit de omgeving en kiest om toch maar te leven naar wat anderen van jou verlangen.

Keuze gemaakt en dan?

Nu heb je wel de keuze gemaakt om een succesvol en gelukkig leven te leiden, maar stuit je nog steeds op weerstand. Omdat de mensen in jouw omgeving jouw ambities en plannen en dromen niet begrijpen.

Je hoort vast vaak opmerkingen als:

“Werk je niet teveel?”

“Waarom ben je nooit eens tevreden?”

“Het is ook gewoon een keer goed he?”

"Je hebt ook nog kinderen”

“Doe eens rustig aan”

Etc.

Maar het punt is dat jij niet wilt dat jouw leven alleen maar goed is. Jij bent tevreden met jouw leven en vindt het leuk. Maar jij hebt al lang de keuze gemaakt om van jouw leven een succesvol, buitengewoon en fantastisch leven te maken. Jij wilt groter dromen.

Blijf dus toekomstgericht denken en streven naar deze groei. Want je weet wanneer je dit niet doet, jij stil blijft staan. En stilstand is gelijk aan achteruitgang. Niemand is erbij gebaat als jij stilstaat.

Spread the word
>