Joy Houkes

5 jaren plan. De voordelen en valkuilen!

"I find it fascinating that most people plan their vacations with better care than they plan their lives. Perhaps that is because escape is easier than change" – Jim Rohn

Wij mensen zijn tot zoveel in staat. Jij kunt bijna alles bereiken waar jij jouw gedachte en focus toe zet. Alleen is het belangrijk om een focus te hebben. Je moet weten wat de richting is die jij op wilt gaan. En dat kun jij creëren met een 5 jaren plan!

Alleen kan een 5 jaren plan best wel angstaanjagend klinken. Wat ik vaak hoor over een 5 jaren plan is:

 • “Daar kun je je nooit aan houden”
 • “Hoe kan ik nou weten wat ik over 5 jaar kan hebben”
 • “Waarom zou ik een plan maken dat waarschijnlijk toch verandert in 1 jaar”

En dit zijn dan redenen waarom men niet nadenkt over een 5 jaren plan.

Maar in mijn ogen weten zij niet hoe ze met de valkuilen om kunnen gaan.

Als jij serieus bent over datgene dat je wilt creëren in de toekomst, dan is deze blog voor jou. Ik ga de voordelen en de valkuilen behandelen van een 5 jarenplan. En ik hoop je te inspireren om serieus na te denken over de richting van jouw leven.

Inhoudsopgave

Wat is een 5 jaren plan?

Hier hoef ik niet veel aandacht aan te besteden want het spreekt aardig voor zich. Een 5 jaren plan is een plan voor 5 jaar.

Maar het is niet een plan waarbij je iedere dag hebt uitgewerkt. In dit plan heb jij verwerkt hoe het grote plaatje eruit ziet. Dit kan heel complex gemaakt worden.

Om het even heel simpel te maken, verwerk je in dit plan twee vragen voor ieder gebied van jouw leven:

 • Hoe ziet mijn ultieme … (relatie, gezondheid, carrière, financiële situatie etc.) eruit?
 • Wat maakt dat dit zo belangrijk is voor mij?

Dit zijn onderwerpen en thema’s waar je niet 1,2,3 antwoorden op hebt. Dit vergt heel wat reflectie om duidelijk te krijgen.

Ikzelf heb ervaren hoe belangrijk dit is om met iemand samen te doen, bijvoorbeeld een coach. Iemand die voor jou het overzicht behoud en die jouw behoeften en gedachten structureert.

Je hebt soms even een paar vragen nodig die je op een andere manier laten denken. Zodat jij dat stapje dieper kunt graven en helder beeld kunt creëren.

Dit is een grote lijnen waar jij kunt beginnen met een 5 jaren plan. Deze blog is niet bedoelt om een stappenplan te geven voor het creëren van een 5 jaren plan. Waar ik jou vooral toe wil inspireren is het nadenken over dit grotere plaatje. En het groot durven dromen.

De voordelen van een 5 jaren plan

Het geeft jou richting in het leven

“If you think small, your world will be small. If you think big, your world will be big.” – Paulo Coelho

Met een 5 jaren plan inventariseer jij alles wat belangrijk voor jou is. Waar jij voor wilt staan als persoon. En ook hoe dit eruit ziet.

Dit is zo’n krachtige manier om richting te geven aan jouw leven. Omdat jij hiermee naar ieder gebied van jouw leven gaat kijken. En niet alleen dat, je kijkt ook naar waar jij voor wilt staan.

 • Wie ben jij nou in dit plaatje? 
 • Waar wil jij voor staan in deze ideale situatie?

Wil je in een klein dorpje wonen met een gezin en een hond? Of wil je zonder kinderen de wereld over reizen met jouw partner?

Hiermee heb je meteen al een kenmerk van de partner die je zoekt.

Wil je een marathon lopen? Of wil je een gespierd en atletisch lichaam? Misschien maakt het je niks uit en wil je zoveel mogelijk energie ervaren als het op jouw gezondheid aan komt.

Het is heel belangrijk om te weten, want het bepaalt hoe jij iedere dag eet, slaapt en sport en beweegt.

Stel je voor dat je hier een helder beeld van hebt. Dan kun jij dus iedere dag de keuze maken om te leven naar wat jij belangrijk vindt. Om te leven naar jouw eigen succes!

Jij bent succesvol op ieder moment dat jij de keuze maakt om te leven naar:

 • Wie jij wilt zijn
 • Wat voor jou belangrijk is
 • Waar jij naartoe wilt in het leven

Het vergroot jouw zelfvertrouwen en hoop

Wij zijn namelijk geneigd om te denken:

 • “Dat kan ik toch niet bereiken”
 • “Dat gaat me 10 of 20 jaar duren voordat ik zo’n groot doel bereikt heb”


Maar wat we niet weten is dat onze doelen makkelijker te bereiken zijn dan dat we denken. Het probleem is dat je stopt met dromen of nadenken over jouw ultieme leven omdat het onrealistisch aanvoelt. Durf dus te dromen!

Daarom is het zo belangrijk om een 5 jaar plan op te stellen. Hierdoor ga je nadenken over jouw ultieme leven.

Maar niet alleen dat, jij gaat het ook specifiek maken. Dit betekent dat jij het doel zo concreet mogelijk maakt en gaat uitzoeken wat er voor nodig is om dit te realiseren.

Neem een financieel doel als voorbeeld. Wanneer ik ging dromen over mijn ultieme financiële situatie dacht ik miljoenen nodig te hebben om dit te kunnen realiseren. En dit voelde direct ook demotiverend aan.

Maar ik ging dus een stapje verder. Ik ging berekenen hoeveel ieder onderdeel ging kosten van deze ultieme financiële situatie. En wat bleek, ik had niet eens een half miljoen per jaar nodig om dit te realiseren.

Dus van miljoenen nodig hebben per jaar naar nog niet eens een half miljoen. Dat bracht ontzettend veel motivatie en inspiratie met zich mee. Alsof het opeens haalbaar werd.

Ik wil jou uitdagen!

Ik wil jou uitdagen om zelf na te denken over jouw ultieme financiële situatie. En maak het specifiek! (dit kan voor ieder gebied van jouw leven)

1: Inventariseer alles waar jij geld voor nodig zou hebben.

Waar woon je? Hoe woon je? Wat voor auto heb je? Wat voor activiteiten onder neem je? Het gaat van jouw boodschappen tot aan de hobby’s die je beoefent.

Maar let op. Schrijf alleen de dingen op die je echt wilt en die belangrijk voor jou zijn. Dus als jij opschrijft: ik wil 10 privé jets. Vraag jezelf dan ook af: waarom is dit zo belangrijk voor mij?

2: Zoek uit hoeveel dit gaat kosten.

Dit vraagt even wat onderzoek. Maar je zult merken dat je minder nodig hebt dan dat je dacht.

En dit is de kracht van een 5 jaren plan. Als jij die ultieme situatie creëert maar deze ook specifiek maakt, dan krijg je zowel hoop als zelfvertrouwen. Je maakt het ineens tastbaar door de ultieme situatie specifiek te maken. Je ziet hierdoor in dat het haalbaar is.

Het zorgt voor een ander perspectief

“Think bigger. Forget limits. Embrace the idea of endless possibility…. It will change you.” – Marianne Williamson

Als je doelen stelt dan ben je geneigd om naar jouw huidige situatie te kijken. Je kijkt dan naar:

 • De dingen die je nu hebt
 • De vaardigheden die je nu hebt
 • De dingen die jij gelooft
 • Wie jij nu bent

En dit gebruik je dan als vertrekpunt voor het stellen van doelen.

Met een 5 jaren plan maakt jouw huidige situatie niets uit voor het stellen van doelen. Wat je hiermee doet is het vergroten van al jouw mogelijkheden.

Als jij eerst naar jouw huidige situatie bekijkt, dan beperk jij je tot wat je nu weet en kunt.

Een 5 jaar plan haalt jouw juist uit het heden en zorgt ervoor dat jij toekomstgericht denkt. Want als jij op dezelfde manier blijft denken en je op dezelfde manier blijft gedragen dan zal jij krijgen wat jij altijd al hebt gekregen.

Door na te denken over jouw 5 jaar plan ga je op een andere manier naar jouw leven kijken. Je gaat nadenken op een manier zoals die beste versie van jezelf zal nadenken.

Hierdoor kom je tot nieuwe inzichten die je normaal niet zou krijgen. Je kunt hierdoor een veel krachtiger plan creëren.

Dit is wat we nodig hebben om onszelf te ontwikkelen. Wil jij naar dat volgende niveau in jouw leven dat zal je moeten denken en handelen alsof je al op dit niveau zit.

De valkuilen (en hoe dit te voorkomen)

"Ik weet niet wat mijn plan is"

Het komt vaak voor dat je het gewoon even niet weet. Dat je niet weet waar je wilt staan over 5 jaar. Dit is namelijk ook een hele moeilijke vraag. Want je wordt erg uitgedaagd omdat je toekomstgericht moet denken.

Een valkuil waar men in loopt is, het niet maken van een plan omdat ze het niet weten. Dus omdat ze een antwoord niet weten houden ze liever het leven zoals het is. Want dat is vertrouwd.  

Alleen het moment waarop je iets niet weet, hoeft je niet te weerhouden om een plan te maken.

Het kan heel goed zijn dat je echt helemaal niks weet en geen flauw idee hebt welke richting jij op wilt gaan. Als dit het geval is dan zou ik het volgende doen:

Ga zoveel mogelijk ervaringen op doen in het leven.

Als jij geen doelen en dromen hebt dan betekent dat, dat je nog niet geprikkeld bent op de juiste manier.

Ga reizen, verschillende sporten beoefenen, uiterste in werkzaamheden uitvoeren, vrijwilligerswerk doen en nieuwe mensen ontmoeten.

Dit is “de” manier om erachter te komen waar jouw passie ligt. Waardoor jij geïnspireerd raakt.

“To be successful, you must act big, think big and talk big.” – Aristotle Onassis

Vasthouden aan het plan

Misschien denk je wel: “als ik een plan heb dan moet ik me daaraan houden”.

En ja, je creëert geen plan om het vervolgens niet op te volgen. Maar je moet je niet vasthouden aan een plan alsof je leven ervan afhangt.

Nogmaals, je creëert een plan om richting te geven aan jouw leven. Je wilt in grote lijnen weten waarvoor jij wilt leven en waar je naartoe wilt groeien.

Het maakt niet uit wat voor plan jij hebt. Of het nou een jaar, maand of week plan is. Een ding is ontzettend belangrijk, en dat is: flexibiliteit.

Als jij groeit en ontwikkeld dan kan het zijn dat jouw plannen veranderen. Het is soms ontzettend goed als jouw plannen veranderen! Dat betekent dat jij nog beter weet wat jij wilt en waar jij voor wilt gaan.

Neem dus de mindset aan dat jouw plan kan veranderen en dat het oke is.

Blijft je niet vasthouden aan jouw plan omdat het je enorm gaat beperken in jouw vrijheid. Bewandel jouw pad, het plan, en sta open voor datgene dat er op jouw pad komt.

“Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the stars.” – Norman Vincent Pearl

Niet starten omdat het plan niet goed genoeg is

Misschien heb je hier wel een handje van: het perfect willen doen.

Dit kan in veel gevallen een goede eigenschap zijn. Je bent aan het streven naar excellentie. Alleen bij het creëren van een plan kan het averechts werken.

Wanneer jij niet het perfecte plan hebt kun jij het gevoel hebben dat je er nog niet klaar voor bent. Nog niet klaar om die stappen te zetten.

Je gaat het plan perfectioneren. Hier en daar aanpassen. Nog wat extra onderzoek doen.

Maar je mist hierdoor het allerbelangrijkste onderdeel van het plan! Namelijk die stappen zetten.

Je kunt het perfecte plan creëren maar zonder de uitvoering is het waardeloos.

Een imperfect plan

Laat het imperfecte plan jou niet weerhouden van het zetten van de eerste stappen.

Je plan kan nooit perfect zijn. De wereld verandert en jij verandert. Hiermee verandert ook jouw plan. Je kunt nooit alles weten en alles verwerkt hebben in jouw plan.

Gaande weg kom jij erachter hoe jij jouw plan kunt verbeteren. Hier kom je alleen maar achter door het te ervaren.

“There is always room in your life for thinking bigger, pushing limits and imagining the impossible.” – Tony Robbins

Denk na over jouw 5 jaren plan. En doe dit voor jezelf. Wij mensen hebben namelijk zoveel potentie in ons. Wij kunnen de mooiste dingen creëren en realiseren. Dus laat jouw potentie niet verloren gaan en streef naar jouw hoogste potentieel!

Create your plan and execute!

Waar sta jij over 5 jaar?

Spread the word
>